Ga naar de inhoud

Zelf scheiden

Wij vinden het onzin dat je moet betalen voor ‘werk’ dat je zelf wilt doen. Overigens is gebleken dat afspraken die je zelf samen maakt ook beter werken. Als je ons de stukken mailt (info@scheidingswijze.nl) dan kijken wij ze na en dienen wij het convenant en ouderschapsplan voor je in middels onze huisadvocaat bij de rechtbank.

Zo makkelijk kan scheiden ook zijn.

Hulp nodig bij het opstellen van het convenant en/of ouderschapsplan? Laat het ons weten of regel de stukken via onlinescheidingregelen.nl.

Scheiden? Wij wijzen de weg

In deze lastige periode wijzen wij jullie de weg en denken we van begin tot eind met jullie mee.

 

Vraag direct een gratis informatiegesprek aan. 

Scheiden scheidingswijze

Veelgestelde vragen

Over zelf scheiden
Hoe wordt partneralimentatie berekend? 

Om vast te stellen of er recht is op partneralimentatie wordt er niet alleen gekeken naar de financiële situatie van de alimentatieontvanger, maar uiteraard ook naar de financiële situatie van de alimentatiebetaler. Het is namelijk ook mogelijk dat er in feite wel recht bestaat op partneralimentatie, maar dat uit de financiële gegevens van de ex-partner blijkt dat hij of zij simpelweg niet in staat is om partneralimentatie te betalen. Er wordt in feite een vergelijking gemaakt tussen de behoefte (wat heb je nodig aan partneralimentatie) en de draagkracht van de ex-partner (wat kan hij of zij betalen). Wanneer je zelf een snelle indicatie wilt hebben van de hoogte van de partneralimentatie, kun je gebruik maken van onze alimentatiecalculator, Alibox

Hoe worden de saldi op de bankrekeningen verdeeld na de scheiding? 

De saldi op de bankrekeningen mogen bij gemeenschap van goederen verdeeld worden zoals jullie dat zelf willen. Wel dient er rekening mee gehouden te worden dat een afwijkende verdeling eventueel fiscale consequenties kan hebben.  

Hoe lang moet ik partneralimentatie betalen / heb ik recht op partneralimentatie? 

De duur van partneralimentatie is beperkt tot de helft van de duur van het huwelijk tot maximaal vijf jaar na de datum van de echtscheiding. Er zijn drie uitzonderingen: 

  • Langdurige huwelijken (langer dan 15 jaar), waarbij de alimentatiegerechtigde uiterlijk 10 jaar jonger is dan de AOW leeftijd. De alimentatieverplichting eindigt pas wanneer de alimentatiegerechtigde de AOW leeftijd bereikt heeft. In dit geval dus na maximaal 10 jaar.  
  • Bij een huwelijk met kinderen onder de 12 jaar eindigt de alimentatieverplichting op het moment dat het jongste kind 12 jaar geworden is. In dit geval dus na maximaal 12 jaar.  
  • Alimentatiegerechtigden van 50 jaar en ouder, welke langer dan 15 jaar getrouwd zijn geweest, hebben recht op 10 jaar alimentatie.  
Kan ik scheiden zonder advocaat? 

Wanneer je gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, dan kun je niet scheiden zonder advocaat. Wanneer je een samenlevingscontract hebt, kan dit wel. Tijdens de echtscheidingsprocedure dient het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank ingedient te worden door een advocaat. Een echtscheidingsconvenant en een ouderschapsplan hoeven niet door een advocaat opgesteld te worden. Dit kan door een mediator.  

Kan ik online de scheiding regelen? 

Online scheiden is niet geschikt voor elke scheiding. Online scheiden werkt alleen wanneer jullie, voor wat betreft de te maken afspraken en verdeling, denken er samen uit te kunnen komen. Online scheiden kan een relatief snelle en goedkopere oplossing zijn wanneer jullie allebei willen scheiden, de inboedel onderling reeds verdeeld is of wanneer jullie hier onderling uitkomen, jullie goede afspraken hebben gemaakt over de zorgverdeling/omgangsregeling voor de kinderen en waar de kinderen gaan wonen/ingeschreven zullen staan, jullie er samen uit zijn wat te doen met de gezamenlijke woning, jullie afspraken hebben gemaakt over de partner- en kinderalimentatie en jullie weten of en hoe jullie de pensioenen willen verdelen. Ook wanneer jullie het overal over eens zijn kan het, zeker als jullie kinderen hebben, verstandig zijn het proces toch te laten begeleiden door een mediator, zodat jullie geen zaken vastleggen waar je later spijt van krijgt of belangrijke zaken vergeet.  

Wat is mediation bij echtscheiding?

Bij mediation lossen partijen samen hun conflicten op door middel van bemiddeling van een onafhankelijke derde, de mediator. Bij mediation bij echtscheiding kunnen alle aspecten die bij een echtscheiding komen kijken besproken worden en kunnen hierover afspraken gemaakt worden met behulp van de mediator. Partijen houden zelf de regie en komen samen tot oplossingen en afspraken, waardoor de kans op conflicten en onenigheid na de scheiding een stuk kleiner is.