Moet alles gelijk worden verdeeld bij een scheiding?
Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan dan geldt in beginsel de hoofdregel dat al het vermogen en alle schulden gelijk worden gedeeld. Ieder heeft recht op de helft en is verantwoordelijk voor de helft.
Dit geldt voor het totaal, met andere woorden onder aan de streep heeft ieder recht op de helft.
50/50
Hoe de verschillende vermogensbestanddelen en schulden onderling zijn verdeeld is niet van belang, als het totaal wat ieder krijgt toebedeeld maar gelijk is. Als je het samen eens bent mag je hier overigens best van afwijken en een andere verdeling afspreken als je gaat scheiden. Hieraan zijn vaak wel fiscale consequenties verbonden. Laat je daarover goed informeren om vervelende verrassingen te voorkomen.
Voorwaarden
Als je onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, partnerschapsvoorwaarden hebt opgesteld of een samenlevingsovereenkomst hebt gesloten, dan gelden de afspraken die daarin zijn opgenomen. Meestal zijn er afspraken vastgelegd over verdeling van inkomen en vermogen en de verdeling van kosten van de huishouding.
De afspraken die zijn afgesproken en vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of de samenlevingsovereenkomst zijn dus bindend en leidend bij (echt)scheiding. Ook hier geldt dat je in onderling overleg best mag afwijken van de afspraken die jullie eerder hebben vastgelegd. Laat je goed informeren wat de consequenties dan (mogelijk) zijn.
Wil je meer informatie, neem gerust contact op.