Scheiding aanvragen
Voor elke scheiding de juiste oplossing.
Je weet niet wat er op je af komt bij het aanvragen van een scheiding. Waar begin je, wat moet je allemaal regelen en wie moet je inschakelen? Daar hoef jij je niet druk om te maken. Wij helpen je om wat moeilijk is, makkelijker te maken. Zo ook bij het aanvragen van een scheiding. Bij ScheidingsWijze[n] vind je alle krachten, kennis en kunde van scheidingsspecialisten -die tevens familiemediators zijn- én diverse andere professionals uit de regio.
Denk hierbij aan:
- Hypotheekadviseurs
- Makelaars
- Kindertherapeuten
- Notarissen
- Fiscalisten
- Pensioenadviseurs
Met dit netwerk en onze huisadvocaten ondersteunen we je samen om het complete proces van uit elkaar gaan zo snel en makkelijk mogelijk en naar jouw wens te laten verlopen. Wij nemen je zorgen zoveel mogelijk uit handen. Het is al moeilijk genoeg.
Bij ScheidingsWijze verloopt alles via 1 persoon. Je hebt je eigen aanspreekpunt die alles voor je regelt. Van aanvraag tot de afronding van de scheiding.
Scheiding van A tot Z geregeld
Onze mediators/scheidingspecialisten begeleiden jullie bij het scheiden zowel op fiscaal, financieel, emotioneel en juridisch gebied van begin tot eind. Van aanvraag tot echtscheiding dus.
De scheiding wordt dus tot in de puntjes volledig geregeld. Je staat er niet alleen voor, wij staan voor je klaar.
Echtscheidingsconvenant
Een echtscheidingsconvenant is een document waarin ex-partners afspraken in vastleggen.
Onderwerpen die aan bod komen in een convenant zijn:
- Afspraken over de kinderen, hoofdverblijfplaats, gezag en kinderalimentatie
partneralimentatie - Afspraken over de verdeling van de inboedel
- Afspraken omtrent de echtelijke woning en de kosten daarvan
- Afspraken over het spaargeld, lijfrente, beleggingen, spaarlonen, kapitaalverzekeringen, hypotheken en
- Afspraken over de pensioenen
Wij maken in alle gevallen zelf het convenant op om er zeker van te zijn dat alles juridisch, fiscaal en financieel in orde is. Jullie worden niet aan je lot overgelaten.
Scheiding aanvragen
Nadat het convenant is getekend worden de stukken naar de rechtbank gezonden. Dat is een schriftelijke procedure, jullie en de kinderen hoeven niet voor de rechter te verschijnen. De doorlooptijd van de aanvraag bij de rechtbank duurt maximaal 6 weken.
De rechter zal de afspraken in het convenant en eventueel ook het ouderschapsplan bekrachtigen. Door de formele bevestiging van de Rechter kunnen de afspraken in de toekomst zonder tussenkomst van een rechter worden afgedwongen mocht er onenigheid ontstaan.
Gratis informatiegesprek aanvragen
Veelgestelde vragen
Scheiden
Hoe vertel ik dat ik ga scheiden?
Als u besloten heeft om uw relatie te beëindigen, moet u dat aan uw partner vertellen. De melding dat u uit elkaar wilt gaan, wordt de scheidingsmelding genoemd.
De scheidingsmelding is nodig omdat het besluit dat u de relatie wilt beëindigen voor uw partner volkomen uit de lucht kan komen vallen. Dit kan bij uw partner leiden tot shock, verdriet, woede, onzekerheid, vernedering en/of wanhoop. Het is belangrijk dat uw partner weet waarom u deze beslissing genomen heeft. Daarbij helpt een goede scheidingsmelding om de scheiding soepeler te laten verlopen.
Hoe vertel ik het mijn partner?
Er is geen handleiding hoe u het uw partner vertelt. Het hangt onder meer af van hoe de relatie met uw partner is en hoe goed u met elkaar kunt praten.
Het is belangrijk om op een respectvolle manier met de gevoelens van uw partner om te gaan. Licht uw partner tijdig in en doe dit op een open en eerlijke manier. Laat uw partner weten waarom u de relatie wilt beëindigen, zonder daarbij onnodig kwetsend te zijn.
Geef uw partner verder de tijd om de melding te verwerken. Spreek met elkaar af wanneer u afspraken gaat maken over hoe u de scheiding gaat regelen.
Hoe vertel ik het mijn kinderen?
Hoe u de kinderen vertelt over de scheiding, en wat u ze wel of niet moet vertellen, hangt af van de leeftijd, persoonlijkheid en ontwikkeling van uw kinderen. Het is in ieder geval belangrijk om dit samen uw partner te doen.
Houd er rekening mee dat kinderen heel gevoelig kunnen zijn, en dat ook kleine kinderen vaak al door hebben dat er ‘iets’ aan de hand is. Laat uw kinderen niet in onzekerheid of gissen naar wat er is. Vertel de kinderen tijdig wat er aan de hand is en wat ze te wachten staat.
Een aandachtspunt is dat kinderen vaak de schuld van een scheiding bij zichzelf zoeken. Maak de kinderen duidelijk dat dit niet zo is en dat de keuze om te scheiden niets met hen te maken heeft. Geef de kinderen daarnaast de ruimte om hun verhaal te doen, vragen te stellen en gevoelens te uiten. Neem hier ook na het eerste gesprek steeds de tijd voor.
Lees ook de open brief aan alle gescheiden ouders van Nederland. Deze brief is samengesteld met input van kinderen van verschillende leeftijden met gescheiden ouders en geeft een beeld hoe kinderen een echtscheiding kunnen ervaren.
Wilt u meer informatie hebben? Laat het ons weten.
Hoe zit het met ouderlijk gezag na de scheiding?
Na een echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap houden beide ouders het ouderlijk gezag over hun kinderen en blijven zij dus beiden verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van de kinderen.
Hoe vertellen wij het aan de kinderen?
De boodschap dat jullie willen gaan scheiden moet je helder en kort vertellen. “Papa en mama hebben besloten uit elkaar te gaan.”. Het is beter om over ‘uit elkaar gaan’ te spreken dan over scheiden. Kleine kinderen begrijpen het woord niet, wat heel beangstigend kan zijn, en grote kinderen hebben er vaak juist al van alles over gehoord wat ook angst kan veroorzaken. Vertel geen lange verhalen en geef geen uitgebreide uitleg over hoe het allemaal zo gekomen is. Waarom gaan jullie scheiden? Omdat de liefde tussen ouders voorbij kan gaan, maar de liefde tussen ouders en kinderen blijft altijd bestaan. Dit moet de essentie van de boodschap zijn! Let op je emoties. Probeer niet teveel emotie te laten zien. Je mag natuurlijk wel laten doorschemeren dat je het er erg moeilijk mee hebt (dat zullen de kinderen sowieso wel aanvoelen), maar laat je niet overspoelen door je emoties. Geef kinderen het idee dat je het vertrouwen hebt dat jullie er samen doorheen zullen komen. Als je daartoe niet in staat bent, kun je overwegen om de andere ouder het woord te laten doen. Geef geen valse troost. Zeg nooit dat het misschien wel weer goed komt.
Kan ik blijven wonen na de scheiding?
Wanneer je gaat scheiden en in de huidige koopwoning wenst te blijven wonen, is een belangrijke voorwaarde dat je over voldoende inkomsten beschikt om de vaste lasten te kunnen blijven betalen. Wanneer je de hypotheek overneemt, zal de ex-partner uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslagen moeten worden.
Dit is het nieuwe scheiden
MediationScheiden of uit elkaar gaan is loslaten. Loslaten gaat gepaard met verdriet en rouw om wat er verloren gaat als je uit elkaar gaat. Maar het kan ook gaan over opluchting om wat je niet meer hoeft. Wel is het noodzakelijk om afscheid te nemen, te leren loslaten en om te leren kijken met andere ogen. ‘Oog op de toekomst’.
Hoe nu verder?
De ervaren en professionele leden van ScheidingsWijze helpen je om de scheiding en alles rondom scheiden efficiënt, zorgvuldig, betaalbaar en volledig met elkaar te regelen. Tijdens een vertrouwelijk, gratis en vrijblijvend gesprek bekijken en bespreken we de situatie en kijken we hoe de scheiding of anders voor jullie geregeld kan worden.