Ga naar de inhoud

Familiehypotheek

Een familiehypotheek is hetzelfde als een gewone hypotheek, alleen wordt een gedeelte van het geld niet geleend van een bank maar van een familielid.

De afgelopen jaren zijn de regels omtrent het maximale bedrag dat geleend mag worden op basis van inkomen en de woningwaarde flink aangescherpt. Geld lenen van een familielid kan daarom een interessante aanvulling zijn op een gewone hypotheek. Het fijne aan een familiehypotheek is dat het gunstig is voor degene die leent en degene die geld uitleent.

De rente van een familiehypotheek is fiscaal aftrekbaar indien aan de onderstaande voorwaarden wordt voldaan;

  • De afgesproken hypotheekrente moet marktconform zijn
  • de lening moet in 30 jaar en minimaal annuïtair worden afgelost
  •  de voorwaarden van de lening moeten schriftelijk zijn vastgelegd

Indien er geen rente wordt afgesproken over de lening dan zal de belastingdienst de lening zien als een schenking. In dat geval krijg je te maken met schenkbelasting. De lening moet bij de belastingdienst geregistreerd zijn.

Voordeel

Voordeel voor degene die geld leent bij een familielid is dat je vaak net wat meer kunt lenen, dat kan prettig zijn, maar het moet natuurlijk ook verantwoord zijn. het is daarom aan te raden de hypotheeklast door te rekenen met een hypotheekadviseur.

Voordeel voor degene die geld uitleent is dat degene nu meer rendement heeft dan wanneer het geld op een spaarrekening zou staan.  Het klinkt wellicht wat vreemd, maar juist bij een familiehypotheek is een wat hogere rente gunstig voor beide partijen. De rente is fiscaal aftrekbaar voor de lener en de rente-inkomsten van degene die het geld beschikbaar stelt wordt niet belast.

Wat gebeurt er in geval partijen gaan scheiden?

Hoofdelijk ontslag van één van de leners hoeft niet het einde te betekenen van de hypotheek, een oplossing kan bijvoorbeeld het uitkopen van één van de leners zijn. In de praktijk betekent hoofdelijk ontslag vaak wel het einde van de familiehypotheek indien de uitlener familie is van de partner die ontslagen wordt van de lening. In dat geval kan het verzoek tot beëindigen komen van de lener die ontslagen wordt, of van de uitlener.

Wil je meer weten, dan horen we dat graag.

Gratis informatiegesprek

Meer weten? Vraag direct een informatiegesprek aan.

Gratis informatiegesprek aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.