Ga naar de inhoud

Wonen

Scheiden, maar wat doen we met het huis? Bij een scheiding komt veel administratieve rompslomp kijken, zeker als je samen een (koop)huis hebt. Je kunt stress en financiële schade voorkomen als je de zaken goed regelt.

 

Huurwoning scheiding informatie

Huurwoning

Lorem ipsum dolor sit amet. Id obcaecati voluptatem aut magni reprehenderit aut tempora odit qui quidem obcaecati et veniam possimus et error similique. Est natus necessitatibus est voluptatem magnam est officiis officiis sed natus deleniti non reprehenderit illum et autem consequuntur aut explicabo harum. Et possimus dolores et libero reprehenderit sit illo sapiente vel voluptates cumque sed dolores voluptas id animi tenetur.

Lees meer
koopwoning scheiden informatie

Koopwoning

Vaak ben je als je een huis gekocht hebt ook in veel gevallen samen eigenaar van de woning en dat geldt ook voor de hypotheek.

Lees meer
Informatie wonen hypotheek

Hypotheek

Er zijn eigenlijk 3 oplossingen bij het afwikkelen van een hypotheek bij de scheiding; Het huis verkopen, uitkopen of samen eigenaar blijven van de woning.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Over wonen
Kan ik blijven wonen na de scheiding? 

Wanneer je gaat scheiden en in de huidige koopwoning wenst te blijven wonen, is een belangrijke voorwaarde dat je over voldoende inkomsten beschikt om de vaste lasten te kunnen blijven betalen. Wanneer je de hypotheek overneemt, zal de ex-partner uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslagen moeten worden.  

Kan ik de hypotheek overnemen na de scheiding? 

Wanneer je ervoor kiest om in de huidige koopwoning te blijven wonen en de hypotheek over te nemen, is het van belang om goed na te denken over de haalbaarheid hiervan. Na een echtscheiding is er meestal sprake van een besteedbaar inkomen dat lager is dan voor de echtscheiding. Dit heeft gevolgen voor de maximale hypotheek. Ook dient er rekening gehouden te worden met een eventuele overwaarde van de woning en het uitkoopbedrag voor de ex-partner.  

Kun je bij een scheiding je aflossingsvrije hypotheek meenemen?

Dat kan, maar

Beide partners (indien woning c.q. hypotheek op beider naam staat of gehuwd in gemeenschap van goederen) hebben na scheiding recht op 50%.

Beide partners hebben dan het recht bij hun nieuwe woning (indien dit ook al de eigen woning schuld was per 31-12-2012!)

50% van de oude totale hypotheeksom aflosvrij te lenen (ook al was dit sparen of beleggen, hoefde dus niet aflosvrij te zijn). Dit dan wel weer met een maximum van 50% van de waarde van de nieuwe woning.

Wil je meer informatie, neem gerust contact op.

Kan ik online de scheiding regelen? 

Online scheiden is niet geschikt voor elke scheiding. Online scheiden werkt alleen wanneer jullie, voor wat betreft de te maken afspraken en verdeling, denken er samen uit te kunnen komen. Online scheiden kan een relatief snelle en goedkopere oplossing zijn wanneer jullie allebei willen scheiden, de inboedel onderling reeds verdeeld is of wanneer jullie hier onderling uitkomen, jullie goede afspraken hebben gemaakt over de zorgverdeling/omgangsregeling voor de kinderen en waar de kinderen gaan wonen/ingeschreven zullen staan, jullie er samen uit zijn wat te doen met de gezamenlijke woning, jullie afspraken hebben gemaakt over de partner- en kinderalimentatie en jullie weten of en hoe jullie de pensioenen willen verdelen. Ook wanneer jullie het overal over eens zijn kan het, zeker als jullie kinderen hebben, verstandig zijn het proces toch te laten begeleiden door een mediator, zodat jullie geen zaken vastleggen waar je later spijt van krijgt of belangrijke zaken vergeet.