Ga naar de inhoud

Verdelen

Bij een scheiding komt veel kijken, naast de financiën dienen nog tal van andere zaken verdeeld te worden. Waar moet je beginnen?

 

Een ScheidingsWijze biedt je het overzicht hierin.

Denk bijvoorbeeld aan gezamenlijke verzekeringen, het pensioen, lijfrente, maar ook de boedel en inboedel. Hoe dit alles verdeeld moet worden hangt af van de afspraken die hierover zijn gemaakt. Je scheidingsspecialist kan je hier meer over vertellen.

 

Tips voor de verdeling van de (in)boedel

Bij scheiding krijgen jij en je partner beiden meestal de helft van de waarde van de totale inboedel. Er is één uitzondering: verknochte goederen. Deze goederen zijn nooit gemeenschappelijk bezit, ook al ben je in gemeenschap van goederen getrouwd. Voorbeelden hiervan zijn sieraden en kleding. Ook is de waarde van een erfenis of schenking die jij hebt of je partner heeft gekregen niet altijd automatisch ook voor de ander.

Hoe bepaal je nu wie wat krijgt?

Een slimme manier is om een lijst te maken van alle spullen die jij en je ex-partner moeten verdelen. Dat loopt van de auto en televisie tot boeken, dvd’s en bestek. Laat ieder afzonderlijk opschrijven wat hij/zij graag wil hebben en ga na wat jullie beiden willen hebben. Hier zal over moeten worden onderhandeld om te bepalen wie wat krijgt. Gemeenschappelijke spullen waar je beiden niet erg aan hecht, kunnen worden verdeeld. Bijvoorbeeld door ieder mee te geven wat hij/zij ooit op een verjaardag heeft gekregen of wat oorspronkelijk afkomstig is van zijn of haar familie. Een persoonlijke verzameling of de benodigdheden voor een hobby gaan naar de betreffende persoon.

Er is een verschil tussen de emotionele en de werkelijke waarde van spullen. Heb je vastgesteld wie wat graag wil hebben, bepaal dan hoeveel alles in euro’s waard is. Dat kan lastig zijn. Oudere spullen zijn in waarde gedaald, denk bijvoorbeeld aan een computer van een paar jaar oud. Maar als je nu alles opnieuw moet aanschaffen, kost dat veel meer. Weet je de oorspronkelijke prijs niet meer? Neem als richtbedrag de nieuwprijs van een relatief goedkoop product of een tweedehands prijs van een nog goed exemplaar. Zo krijg je een bedrag dat de gemiddelde waarde van het betreffende product weergeeft. Voor de waardebepaling van bijvoorbeeld een magnetron kijk je naar de prijs van het op 1 of 2 na goedkoopste nieuwe model.

Wijziging huwelijksgoederenregime

Sinds 2018 trouw je niet meer standaard in gemeenschap van goederen.  er is dan sprake van een beperkte gemeenschap van goederen. Hoe zit dat? 

Lees meer
Informatie verdelen vrijstelling schenkingen

Vrijstelling schenkingen

Gelukkig zien wij vaak dat scheidende koppels elkaar nog veel gunnen. maar hoe voorkomen je dat de belastingdienst het ziet als een schenking?

Lees meer

Veelgestelde vragen

Over verdelen
Hoe worden de saldi op de bankrekeningen verdeeld na de scheiding? 

De saldi op de bankrekeningen mogen bij gemeenschap van goederen verdeeld worden zoals jullie dat zelf willen. Wel dient er rekening mee gehouden te worden dat een afwijkende verdeling eventueel fiscale consequenties kan hebben.  

Kan ik blijven wonen na de scheiding? 

Wanneer je gaat scheiden en in de huidige koopwoning wenst te blijven wonen, is een belangrijke voorwaarde dat je over voldoende inkomsten beschikt om de vaste lasten te kunnen blijven betalen. Wanneer je de hypotheek overneemt, zal de ex-partner uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslagen moeten worden.  

Hoe zit het met de schulden na de scheiding? 

Wanneer je in gemeenschap van goederen gehuwd bent, ben je beiden hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden die tijdens het huwelijk zijn aangegaan, maar ook voor de schulden die door één van de partijen voor het huwelijk zijn aangegaan. Wanneer je na 1 januari 2018 in (beperkte) gemeenschap van goederen gehuwd bent, blijven de schulden die voor het huwelijk zijn aangegaan voor de partij die de schulden is aangegaan.  

Kan ik de hypotheek overnemen na de scheiding? 

Wanneer je ervoor kiest om in de huidige koopwoning te blijven wonen en de hypotheek over te nemen, is het van belang om goed na te denken over de haalbaarheid hiervan. Na een echtscheiding is er meestal sprake van een besteedbaar inkomen dat lager is dan voor de echtscheiding. Dit heeft gevolgen voor de maximale hypotheek. Ook dient er rekening gehouden te worden met een eventuele overwaarde van de woning en het uitkoopbedrag voor de ex-partner.