De afspraken die je maakt (bij onze mediators, die tevens scheidingsspecialist zijn) als je gaat scheiden, leg je vast in een scheidingsconvenant.
Echtscheidingsconvenant, wat is dat?
Een convenant is volgens het woordenboek een bepaald soort overeenkomst.
Het convenant is bij een scheiding een schriftelijke overeenkomst tussen de scheidende partijen. In het convenant staan alle afspraken die te maken hebben met de echtscheiding. Denk daarbij aan afspraken over de inboedelverdeling, verdeling op basis van gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden, de alimentatie, de verdeling van het spaargeld, de woning, de eventuele pensioenen, etc.
Als er minderjarige kinderen van jullie samen zijn, dan maken we een apart ouderschapsplan. Dit plan is verplicht en hoort bij het echtscheidingsconvenant.
Deze stukken worden via onze huisadvocaat bij de rechtbank ingediend. Als de scheiding uitgesproken is en door ons ingeschreven is bij de gemeente dan is de scheiding definitief en zijn de gemaakte afspraken bindend.
Echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan op maat
Tijdens de gesprekken met onze scheidingsmediators kijken we kort terug op jullie relatie. Bespreken we de stand van zaken en richten daarna de blik op de toekomst. De stukken moeten namelijk de basis zijn voor je nieuwe toekomst.
We schrijven een scheidingsconvenant op maat en stellen een uniek ouderschapsplan op. Je hebt er niets aan als het een standaard format is, dat niet de lading dekt of dat je überhaupt niet snapt wat er op papier gezet is. Het is belangrijk om samen met onze mediators goed na te denken over de inhoud alvorens je een convenant gaat opstellen. Als je nu nauwkeurig te werk gaat en weet wat je afgesproken hebt, dan kunnen er later veel problemen voorkomen worden.
De bank en de notaris zijn voorbeelden die een convenant willen inzien alvorens bijvoorbeeld het huis verdeeld kan worden. Overigens is dat niet alleen bij het verbreken van een huwelijk of geregistreerd partnerschap het geval, maar ook bij het beëindigen van de samenleving nodig.
Als jij en je partner het eens zijn over de inhoud van het echtscheidingsconvenant en eventueel ouderschapsplan, kunnen wij voor jullie een gezamenlijk echtscheidingsverzoek indienen. Met een gezamenlijk echtscheidingsverzoek kan de echtscheidingsprocedure snel afgerond zijn.
Ook als je het niet eens bent dan kan mediation helpen om toch samen een oplossing te vinden. Voorkom dat het een vechtscheiding wordt. Hoe dan ook, je moet er toch samen uit zien te komen, je wilt toch niet dat de rechter beslist wat er gaat gebeuren? Dat je de scheiding niet meer in je eigen hand hebt? Daarnaast is het zonde van je geld en energie om de scheiding door dure advocaten uit te laten vechten bij de rechtbank. Tegenwoordig zie je dat ook de rechtbank de partijen terugverwijst naar de mediationtafel.
Alimentatie
In het echtscheidingsconvenant en in het ouderschapsplan moet ook de alimentatie vastgelegd worden. Wij helpen graag met een eerlijke en heldere berekening. Vaak komen mensen daar samen uit en vinden het niet nodig om een berekening volgens de norm te laten maken. We wijzen er dan op dat je wel moet weten wat je doet, dat er niet later alsnog een rechtszaak komt, omdat je niet wist waar je recht op had. Ook vinden we het belangrijk dat je weet wat je na de scheiding in je portemonnee hebt.
Kortom: het is handig dat we jullie laten weten wat de aandachtspunten zijn bij de alimentatie. Denk bijvoorbeeld ook aan het feit dat het kindgebondenbudget afgeschaft kan worden, dat je inkomen kan wijzigingen, dat er onverwachte uitgaven kunnen zijn voor de kinderen, etc. Hoe ga je daar dan mee om? We helpen graag om de puntjes op de i te zetten.
Stem van het kind
De betrokkenheid van de kinderen bij de scheiding en het ouderschapsplan is een must. Hoe je dat zorgvuldig doet, zonder de kinderen het nog moeilijker te maken, daar helpen we jullie graag bij. We horen graag hoe jullie dat zien en met onze ervaring en ons netwerk assisteren we jullie daar graag bij. Het allerbelangrijkste van de scheiding is toch dat de kinderen op de eerste plaats komen en dat het voor hen goed geregeld wordt en geen kind is hetzelfde.
Addendum
Het echtscheidingsconvenant wijzigen/ openbreken is ook na de scheiding mogelijk. Jullie kunnen contact met ons opnemen en dan bespreken we de wijzigingen en leggen die desgewenst vast. Uiteraard kan dat ook zo geregeld worden voor het ouderschapsplan. Het is belangrijk om de wijzigingen wel op papier te zetten, dat voorkomt op termijn eventuele misverstanden en dan kun je er ook op terugvallen. De afspraken hoeven dan niet perse bij de rechtbank weer vastgelegd te worden, ook deze aanvullende afspraken zijn rechtsgeldig en bindend.
Er zijn vast nog veel meer zaken te vertellen en te vragen over het scheidingsconvenant, maar we weten dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet.
Bij ScheidingsWijze heb je één aanspreekpunt, die ervoor zorgt dat alles goed, zorgvuldig en volledig wordt geregeld.
Natuurlijk komen de kinderen bij de gesprekken op de eerste plaats.
Ook de juridische en fiscale kanten van een scheiding is in vertrouwde handen.
Alle afspraken worden vastgelegd in een convenant en ouderschapsplan. Je hoeft niet meer naar een advocaat of een rechtbank.
Lees hier meer over het nieuwe scheiden.
Gratis informatiegesprek
Meer weten? Vraag direct een informatiegesprek aan.