Ga naar de inhoud

Stappenplan

Als je uit elkaar gaat, moet je veel regelen. Wij ondersteunen om samen met je aanstaande ex-partner samen afspraken te maken over de verdeling. Hebben jullie kinderen? Dan moet er ook een ouderschapsplan gemaakt worden.

5 Stappenplan om te scheiden

Welke stappen moet ik nemen om te scheiden? Een duidelijk overzicht van de te nemen stappen om op een goede manier uit elkaar te gaan.

Lees meer

Checklist

Het is belangrijk het scheidingsproces goed te doorlopen en niets te vergeten. Een hulpmiddel daarbij kan een checklist zijn. Bij een scheiding komt veel kijken. Zeker weten dat alles goed geregeld wordt?

Lees meer
scheiden en dan Informatie

Scheiden en dan

Als je uiteindelijk besluit om te gaan scheiden of uit elkaar te gaan, dan heeft dat gevolgen voor jezelf, je ex-partner en de eventuele kinderen.

Er volgt vaak een onzekere periode voor alle betrokkenen en emoties zoals angst, boosheid en verdriet spelen ook mee. Veel zaken moeten worden geregeld maar je weet niet hoe dat moet!

Lees meer
echtscheidingsconvenant informatie

Echtscheidingsconvenant

We regelen de verplichte stukken (op maat) die opgesteld moeten worden voor een scheiding, zoals het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Over scheiden
Hoe vertel ik het mijn partner

Het vertellen aan je partner dat je wilt gaan scheiden, is voor veel mensen één van de moeilijkste momenten in het leven. Bovendien moet er, naast de eigen emoties, rekening gehouden worden met de emoties van je partner. Voor veel mensen is dit een reden om de scheidingsmelding zo lang mogelijk uit te stellen. De pijn, zeker bij een onverwachte scheidingsmelding, kan niet verzacht worden. Wel kan degene die wil scheiden een aantal voorwaarden scheppen, waardoor de communicatie tussen de beide partners niet voorgoed verstoord wordt en waardoor de partners tijdens en na het scheidingsproces met elkaar kunnen blijven overleggen.  

Hoe vertellen wij het aan de kinderen?

De boodschap dat jullie willen gaan scheiden moet je helder en kort vertellen. “Papa en mama hebben besloten uit elkaar te gaan.”. Het is beter om over ‘uit elkaar gaan’ te spreken dan over scheiden. Kleine kinderen begrijpen het woord niet, wat heel beangstigend kan zijn, en grote kinderen hebben er vaak juist al van alles over gehoord wat ook angst kan veroorzaken. Vertel geen lange verhalen en geef geen uitgebreide uitleg over hoe het allemaal zo gekomen is. Waarom gaan jullie scheiden? Omdat de liefde tussen ouders voorbij kan gaan, maar de liefde tussen ouders en kinderen blijft altijd bestaan. Dit moet de essentie van de boodschap zijn! Let op je emoties. Probeer niet teveel emotie te laten zien. Je mag natuurlijk wel laten doorschemeren dat je het er erg moeilijk mee hebt (dat zullen de kinderen sowieso wel aanvoelen), maar laat je niet overspoelen door je emoties. Geef kinderen het idee dat je het vertrouwen hebt dat jullie er samen doorheen zullen komen. Als je daartoe niet in staat bent, kun je overwegen om de andere ouder het woord te laten doen. Geef geen valse troost. Zeg nooit dat het misschien wel weer goed komt.  

Kan ik blijven wonen na de scheiding? 

Wanneer je gaat scheiden en in de huidige koopwoning wenst te blijven wonen, is een belangrijke voorwaarde dat je over voldoende inkomsten beschikt om de vaste lasten te kunnen blijven betalen. Wanneer je de hypotheek overneemt, zal de ex-partner uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslagen moeten worden.  

Wat kost een scheiding? 

Tijdens een scheiding betaal je doorgaans de meeste kosten voor de advocaat of mediator. Wanneer je samen naar één advocaat of mediator gaan, dan liggen de kosten een aanzienlijk stuk lager dan wanneer je allebei een eigen advocaat of mediator hebt Met de advocaat of mediator kun je vaak onderhandelen over het uurtarief dat doorgaans tussen de € 130,- en € 200,- per uur ligt. Ook kun je bij de meeste advocaten en mediators van tevoren een vaste prijs afspreken. Dit is afhankelijk van hoe ingewikkeld een scheiding is. Tenslotte dienen de griffiekosten voor de rechtbank betaald te worden.