Scheiden Islam
Steeds vaker komen wij in onze scheidingspraktijk ook partijen tegen die islamitisch zijn.
Het huwelijk is erg belangrijk voor God (in het Arabisch: al-|lah (letterlijk: de God) en wordt in de koran (het heilige boek voor moslims) uitgebreid beschreven.
De mogelijkheid van een islamitisch huwelijk bestaat. Dit is vergelijkbaar met het kerkelijk huwelijk binnen het Christendom. Meestal wordt er door moslims ook gehuwd voor de wet. Sterker nog: in de meeste landen waar de islam als de staatsgodsdienst geldt, is een huwelijk niet geldig zonder wettelijk huwelijk!
Een huwelijk voor de Nederlandse wet is geldig binnen de Islamitische wet omdat een moslim zich dient te conformeren aan de wetten van het land waarin hij woonachtig is.
Het huwelijk is heilig, maar een scheiding is wél toegestaan (Arabisch: ‘halal’) en is dus niet ‘haram’'(Arabisch: zondig/verboden). De scheiding is een van de zaken die God verafschuwt, maar wel heeft toegestaan.
Scheidingsregels Nederlands recht en Islamitisch recht
Het Nederlands recht stelt als voorwaarde voor een scheiding de duurzame ontwrichting van het huwelijk.
De islam stelt deze voorwaarde niet. Dat een man niet in staat is om in het levensonderhoud van zijn vrouw te voorzien, is bijv. bij de islam reden voor een vrouw om een scheiding aan te vragen.
In de praktijk zal dit, zeker in Nederland, niet zo snel gebeuren, gelet op de sociale zekerheid.
De islamitische scheidingsregels zijn omschreven in de sharia, het islamitisch recht. Overigens speelt de sharia niet in elk islamitisch land dezelfde rol. Veel ‘islamitische’ landen hebben een combinatie van sharia en ander recht in de wet opgenomen.
Wij vinden het niet onze taak de sharia en/of de koran in dit artikel uit te leggen. Er bestaan zoveel verschillende opvattingen en studies hierover dat wij onze vingers hieraan niet willen branden. We denken dat het verstandig is om voor meer uitgebreide, gedetailleerde informatie een deskundige, zoals een islamoloog of imam te raadplegen.
Omdat een moslim gehouden is aan de wetten van het land waarin hij of zij woonachtig is, is er niets op tegen om als moslim volgens Nederlands recht te scheiden, mits de Nederlandse rechter bevoegd is: dat is bijv. ook zo als je in een ander land bent gehuwd maar de huwelijkse periode grotendeels in Nederland hebt doorgebracht. De scheiding naar Nederlands recht kun je vervolgens laten inschrijven in het land waar gehuwd werd. Er zijn wel uitzonderingen: indien je in het buitenland bent gehuwd, is het daarom verstandig om navraag te doen hoe je scheiding in dat land geregeld kan worden. Een voorbeeld van een uitzondering is bijvoorbeeld Marokko: als je in Marokko gehuwd bent, dien je ook voor de Marokkaanse wet te scheiden, ook al ben je voor de Nederlandse wet al gescheiden! Dus twee keer trouwen, twee keer scheiden.
Recht voor de vrouw om te scheiden
De Islam geeft de vrouw het recht om te scheiden (iftida). Wel is de echtscheidingsprocedure wel zo ontworpen om elke kans op verzoening mogelijk te maken. De echtscheiding (talaq) moet driemaal uitgesproken worden met tussenpozen van een maand. De hoop is dat de geschillen in die tijd bij gelegd kunnen worden en dat geeft ook ruimte voor mediation.
Als de wens van scheiding dan toch blijft bestaan dan moet de man zijn medewerking verlenen aan de scheiding.
De El-Talak (echtscheidingswet van de Koran) is de echtscheidingswet van de man. Hier wordt oa het volgende omschreven:
- Houd rekening met de wachttijd van de vrouw.
- Tel de periode.
- Verjaag de vrouw niet uit het huis.
- Om ervoor te zorgen dat de vrouw het huis niet verlaat.
- In de voorgeschreven tijd of aan het einde van de wachttijd, houdt de vrouw haar goede of gedeeltelijke manieren met haar.
- Of het nu de echtscheiding van de vrouw betreft, hetzij bij zijn terugkeer bij haar of bij de laatste scheiding, twee getuigen oproepen.
Scheiding volgens Nederlands recht
ScheidingsWijze kan de scheiding regelen volgens het Nederlands recht. Indien jullie daar samen voor kiezen dan is het mogelijk om de scheiding in goed overleg te regelen. In een door ons op te stellen convenant en ouderschapsplan kunnen uiteraard altijd afspraken worden opgenomen die overeenkomstig jullie geloofsbeginselen zijn, bijv. met betrekking tot opvoeding en verzorging van de kinderen. Wij staan hier altijd voor open.
Indien je hier toch je vraagtekens bij hebt en je twijfelt of je volgens je geloof handelt, kun je natuurlijk altijd navraag doen bij een islamoloog of imam.
Het naleven van de islamitische wetgeving bij een scheiding kan eventueel wél worden gevorderd via de rechter door een civiele procedure wegens ‘onrechtmatige daad’ te starten, indien de echtgeno(o)t(e) hier niet aan wil meewerken en jij dit wel belangrijk vindt. Dit is echter iets geheel anders dan het opstarten van een echtscheidingsprocedure. De rechter zal dit per geval beoordelen. Het is uiteraard ook mogelijk via mediation bij ScheidingsWijze afspraken te maken met inachtneming van je religieuze opvattingen, zodat de gang naar de rechter achterwege kan blijven.
Ingeval je alleen een islamitisch huwelijk hebt gesloten en niet voor de wet bent gehuwd, ben je voor de Nederlandse wet een samenlever. De gevolgen van de ontbinding van de samenleving kan begeleid worden door ScheidingsWijze. Wij kunnen je o.a. helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan rekening houdend met jullie opvattingen en geloofsovertuiging.
In de meeste situaties is het mogelijk om dan ook de scheiding via mediation in samenspraak te organiseren. Indien er een internationaal tintje aan het het huwelijk zit dan is het goed om ook deze pagina te lezen; huwelijk met een internationaal tintje.
Bel voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek of neem contact op via onderstaand contact formulier.
Let op dat wij alleen scheidingen regelen, die in samenspraak verzorgd kunnen worden. Indien de scheiding op tegenspraak geregeld dient te worden dan heb je ieder een eigen advocaat nodig. ScheidingsWijze verzorgt alleen scheidingen als beide partijen hun medewerking willen verlenen aan de scheiding.
Gratis informatiegesprek
Meer weten? Vraag direct een informatiegesprek aan.