Ga naar de inhoud

Religie

Lorem ipsum dolor sit amet. Id obcaecati voluptatem aut magni reprehenderit aut tempora odit qui quidem obcaecati et veniam possimus et error similique. Est natus necessitatibus est voluptatem magnam est officiis officiis sed natus deleniti non reprehenderit illum et autem consequuntur aut explicabo harum. Et possimus dolores et libero reprehenderit sit illo sapiente vel voluptates cumque sed dolores voluptas id animi tenetur.

Scheiden Islam

Islam

Ontdek de complexiteit van scheiden binnen de islamitische context. Hoewel de islam huwelijkstrouw benadrukt, biedt het ook richtlijnen voor echtscheiding. Leer meer over de religieuze rituelen en ethische overwegingen die gepaard gaan met het beëindigen van een huwelijk binnen de islam.

Lees verder
Christendom scheiden

Christendom

Lorem ipsum dolor sit amet. Id obcaecati voluptatem aut magni reprehenderit aut tempora odit qui quidem obcaecati et veniam possimus et error similique. Est natus necessitatibus est voluptatem magnam est officiis officiis sed natus deleniti non reprehenderit illum et autem consequuntur aut explicabo harum. Et possimus dolores et libero reprehenderit sit illo sapiente vel voluptates cumque sed dolores voluptas id animi tenetur.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Over religie
Wat staat er in de Bijbel over scheiden? 

In de Bijbel wordt duidelijk kenbaar gemaakt dat God scheidingen haat en dat verzoening en vergeving de merktekens dienen te zijn van het leven van een gelovige. Maar God ontkent niet dat scheidingen zullen plaatsvinden, zelfs onder de Christenen. Een gescheiden gelovige hoeft zich niet minder geliefd door God te voelen, zelfs als zijn/haar scheiding niet onder de mogelijke uitzonderingsclausule valt, het bijvoorbeeld verbreken van de verbintenis door seksuele relaties buiten het huwelijk, die in Matteüs 19:9 wordt genoemd.  

Achternaam ex houden na de echtscheiding, kan dat?

Regelmatig krijgen wij de vraag of het mogelijk is om na de scheiding de achternaam van de ex te blijven dragen.

Meestal betreft het een vrouw die de familienaam van de man wil behouden, de meeste kinderen dragen de achternaam van hun vader. Door de scheiding of de ontbinding van het geregistreerd partnerschap ga je normaliter weer je meisjesnaam dragen.

Waarom achternaam ex?

Er is vaak de behoefte om de achternaam van de ex te behouden om dezelfde naam als de kinderen te houden of als er sprake is van een eigen bedrijf/ carrière. Minder gebruikelijk is het dat de man de familienaam van de vrouw wil blijven dragen, maar uiteraard is dat ook mogelijk.

Het antwoord

Na de scheiding kun je beide achternamen blijven gebruiken, daar is volgens de wet geen toestemming van elkaar voor nodig. We zien vaak dat de meeste mensen langzaam aan weer hun eigen achternaam gaan gebruiken.

Registratie

Na de scheiding of zoveel later als gewenst kun je bij de Basis registratie Personen (bij de Gemeente waar je ingeschreven staat) je naamgebruik laten registreren, dat hoeft dus niet meteen.

Bezwaar ex

Zeker als er kinderen uit het huwelijk geboren zijn dan kan de ex niet zomaar verbieden om zijn achternaam niet meer te gebruiken. Daarvoor is een gang naar de rechtbank nodig.

Wanneer is het niet meer toegestaan?

Als je opnieuw gaat trouwen of een geregistreerd huwelijk aangaat dan is het gebruik van de familienaam van ex-echtgenoot niet meer toegestaan.

Heb ik recht op omgang met mijn kind na een scheiding?

Ouderlijk gezag en zorgregeling of omgangsregeling

Hebben u en uw ex-partner gezamenlijk ouderlijk gezag? Dan maakt u samen afspraken in een zorgregeling. Daarin staat hoe u de zorg- en opvoedtaken verdeelt.

Heeft 1 ouder geen gezag (meer)? Dan houdt deze ouder wel recht op omgang en recht op informatie over het kind. De afspraken hierover legt u samen vast in een omgangsregeling.

Er zijn geen standaardafspraken. U bepaalt zelf wanneer, hoe vaak en hoelang de niet-verzorgende ouder de kinderen ziet. De afspraken uit een zorgregeling of omgangsregeling komen in het ouderschapsplan.

Ex-partner komt afspraken niet na

Komt uw ex-partner de zorgregeling of omgangsregeling niet na? Dan kunt u proberen dit samen op te lossen of de hulp van een mediator in te schakelen.

Het uiterste middel is een kort geding voeren bij de rechter. Hiervoor heeft u een advocaat nodig. De rechter kan onder andere een boete opleggen voor iedere dag dat uw ex-partner de regeling niet nakomt.

Ontzegging omgangsrecht

Er zijn situaties waarin het beter is voor een kind als het (tijdelijk) geen omgang heeft met de andere ouder. Bijvoorbeeld als de ouder het kind mishandelt of seksueel misbruikt. Heeft 1 ouder het ouderlijk gezag? Dan kan de rechter de ouder zonder gezag de omgang met de kinderen ontzeggen. De ouder met gezag kan hierom vragen. Als beide ouders gezag hebben, kan de rechter het contact tussen 1 ouder en het kind tijdelijk ontzeggen.

Bron: Rijksoverheid

Hoe vertellen wij het aan de kinderen?

De boodschap dat jullie willen gaan scheiden moet je helder en kort vertellen. “Papa en mama hebben besloten uit elkaar te gaan.”. Het is beter om over ‘uit elkaar gaan’ te spreken dan over scheiden. Kleine kinderen begrijpen het woord niet, wat heel beangstigend kan zijn, en grote kinderen hebben er vaak juist al van alles over gehoord wat ook angst kan veroorzaken. Vertel geen lange verhalen en geef geen uitgebreide uitleg over hoe het allemaal zo gekomen is. Waarom gaan jullie scheiden? Omdat de liefde tussen ouders voorbij kan gaan, maar de liefde tussen ouders en kinderen blijft altijd bestaan. Dit moet de essentie van de boodschap zijn! Let op je emoties. Probeer niet teveel emotie te laten zien. Je mag natuurlijk wel laten doorschemeren dat je het er erg moeilijk mee hebt (dat zullen de kinderen sowieso wel aanvoelen), maar laat je niet overspoelen door je emoties. Geef kinderen het idee dat je het vertrouwen hebt dat jullie er samen doorheen zullen komen. Als je daartoe niet in staat bent, kun je overwegen om de andere ouder het woord te laten doen. Geef geen valse troost. Zeg nooit dat het misschien wel weer goed komt.