Religie
Scheiden en religie is een gevoelig onderwerp
Scheiden en geloof: Begrip en begeleiding in een moeilijke tijd
Scheiden is altijd een ingrijpende beslissing, maar wanneer geloof een belangrijke rol speelt in je leven, kan het extra ingewikkeld en emotioneel beladen zijn. Religieuze overtuigingen geven houvast, maar kunnen ook vragen en schuldgevoelens oproepen. Je wilt trouw blijven aan je geloof, maar tegelijkertijd ook een oplossing vinden die past bij jouw situatie en welzijn.
Wij begrijpen hoe complex dit proces kan zijn en bieden begeleiding met respect voor jouw overtuigingen. Scheiden en religie hoeven elkaar niet uit te sluiten – het is mogelijk om een weg te vinden die zowel recht doet aan je geloof als aan jouw persoonlijke situatie. Je staat er niet alleen voor.

Islam
Hoewel de islam huwelijkstrouw benadrukt, biedt het ook richtlijnen voor echtscheiding.

Christendom
Jullie hebben een belofte aan elkaar gedaan, vaak in het bijzijn van God en de gemeente. Maar wat gebeurt er als dat huwelijk niet meer houdbaar lijkt?

Katholiek
Het huwelijk wordt binnen de katholieke kerk gezien als een heilig sacrament, een verbond dat in de ogen van God en de gemeenschap onverbrekelijk is. Dit kan vragen oproepen over de gevolgen van een echtscheiding binnen het geloof, zowel praktisch als spiritueel. Hoe kijkt de kerk naar echtscheiding? Kun je na een scheiding nog de sacramenten ontvangen? En wat als je opnieuw wilt trouwen?

Boeddhisme
Boeddhisme moedigt harmonie en compassie aan, maar erkent ook dat relaties soms niet werken. Persoonlijke groei en loslaten kunnen belangrijke elementen zijn in het omgaan met een scheiding.

Hindoeïsme
Hoewel het huwelijk in het hindoeïsme als heilig wordt beschouwd, is scheiding in sommige gevallen mogelijk, afhankelijk van de traditie en gemeenschap. Familiale en sociale aspecten spelen vaak een grote rol.

Jodendom
In het jodendom is echtscheiding toegestaan, maar vereist het een religieuze scheidingsakte (get) om volgens de Joodse wet weer te kunnen hertrouwen. De procedure kan verschillen tussen orthodoxe en liberale stromingen.
Veelgestelde vragen
Over religie
Ik wil scheiden, maar dit mag niet volgens mijn geloof. Wat nu?
Als een echtscheiding niet mag volgens jouw religie, kun je overwegen om een scheiding van tafel en bed aan te vragen. Dit betekent dat je niet langer samenwoont en jullie financiële zaken afwikkelen, maar dat je officieel getrouwd blijft. Dit kan een oplossing zijn voor gelovige mensen die om religieuze redenen niet volledig willen scheiden.
Ben je minder geliefd door God als je gaat scheiden?
In de Bijbel wordt duidelijk kenbaar gemaakt dat God scheidingen haat en dat verzoening en vergeving de merktekens dienen te zijn van het leven van een gelovige. Maar God ontkent niet dat scheidingen zullen plaatsvinden, zelfs onder de Christenen. Een gescheiden gelovige hoeft zich niet minder geliefd door God te voelen, zelfs als zijn/haar scheiding niet onder de mogelijke uitzonderingsclausule valt, het bijvoorbeeld verbreken van de verbintenis door seksuele relaties buiten het huwelijk, die in Matteüs 19:9 wordt genoemd.
Hoe wordt een Islamitisch huwelijk beëindigd?
Bij een Islamitische scheiding zijn er verschillende manieren waarop het huwelijk kan worden beëindigd:
- Talaq (scheiding door de man): De echtgenoot moet drie keer uitspreken dat hij wil scheiden. Daarna volgt een wachttijd waarin verzoening nog mogelijk is. Pas na deze wachttijd is de echtscheiding definitief.
- Khul (scheiding door de vrouw): Als jij als vrouw wilt scheiden zonder geldige Islamitische reden, dan moet je echtgenoot hiermee instemmen. Vaak moet je dan een vergoeding betalen, meestal gelijk aan de betaalde bruidsschat bij het huwelijk.
Het is in Nederland mogelijk om een Islamitisch huwelijk te beëindigen volgens de regels van de Sharia, maar ook een civiele scheiding is noodzakelijk om juridisch gescheiden te zijn.
Wat zegt het katholieke geloof over echtscheiding?
Binnen het katholieke geloof wordt het huwelijk beschouwd als een heilig sacrament dat in principe niet ontbonden kan worden. Een echtscheiding in de katholieke kerk wordt daarom niet erkend. Officieel blijf je voor de kerk getrouwd, zelfs als je civielrechtelijk gescheiden bent.
Toch zijn er uitzonderingen. De katholieke kerk kent de mogelijkheid om een huwelijk nietig te laten verklaren als wordt vastgesteld dat het huwelijk nooit rechtsgeldig tot stand is gekomen. Dit kan bijvoorbeeld als er sprake was van dwang, misleiding of als een van de partners niet echt de intentie had om een levenslange verbintenis aan te gaan.
Hertrouwen na een echtscheiding is in de katholieke kerk alleen toegestaan als het eerste huwelijk door de kerk nietig is verklaard of als de partner is overleden. Mensen die gescheiden zijn en opnieuw trouwen zonder kerkelijke nietigverklaring, mogen officieel niet deelnemen aan de communie.
Wil je scheiden en heb je vragen over hoe dit binnen het katholieke geloof wordt gezien? Dan is het verstandig om in gesprek te gaan met een priester of kerkelijke instantie.