Ga naar de inhoud

Onze schipaanpak

Soms is alleen de scheiding (regelen) onvoldoende om los te kunnen laten.

Als er meer nodig is

Onze ervaring is dat mediation soms niet voldoet om de scheiding te regelen. Als er teveel gebeurd is dan is het soms nodig om te kijken naar de diepere oorzaak. Dat je nu nog niet verder kunt om dat er nog wat te doen is om elkaar los te laten. Soms kan loslaten ook niet omdat je samen ouders blijft.

Als je allebei bereid bent en nog belangrijker zo ver bent om dat proces aan te gaan dan is de SCHIP-aanpak wellicht de oplossing om de pijn die op een diepere laag speelt aan te pakken.

” We zijn beiden iemand geworden die we ooit dachten niet te zijn. We vonden beiden oprecht dat we het volste recht hadden om door te gaan met de strijd, zonder te zien wat we hiermee elkaar en de kinderen hebben aangedaan. Dat is het ergste, ik ben mezelf zo tegengevallen.”

(Vechten voor je scheiding, T. Rodenburg & L. van der Maarel)

Niet meer om de hete brei heenlopen

In dit traject kijken we naar de diepere oorzaak van het conflict. We werken aan nieuwe onderlinge verbindingen met het oog op de toekomst. Dat je daar weer vertrouwen in krijgt. Soms is het nodig om meer aandacht te hebben voor het verleden.

Wat is SCHIPaanpak

De SCHIP-aanpak is een intensief post-relationeel rouwtraject waarbij aandacht is voor datgene dat jullie hebben verloren, voor elkaars kwetsuren en het vertrouwen dat veelal geschonden is.

De aanpak is ontstaan uit de toenemende behoefte bij professionals aan tools om conflictescalatie bij ex-partners te voorkomen en hen te kunnen helpen de transitie te maken naar co-ouders, zodat zij gezamenlijk de opvoeding van hun kinderen kunnen volbrengen.
De aanpak is beschreven in een boek en biedt enerzijds een heldere uitleg van de SCHIP-aanpak met aansprekende voorbeelden en concrete oefeningen. Anderzijds geeft het belangrijke achtergrondinformatie over het ontstaan en het verloop van relaties, de verstrengeling van conflict en verlies, de rol van rouw bij echtscheiding, en de invloed van seksuele ontrouw.
De SCHIP-aanpak is vernieuwend omdat deze niet alleen is gericht op conflicthantering, maar juist ook op verlieshantering. Aandacht voor zowel verlies als conflict na scheiding helpt ex-partners hun scheiding te verwerken en afscheid te nemen van hun liefdesrelatie.

Een SCHIP-behandelaar is getraind en heeft een licentie om de SCHIP-aanpak zelfstandig toe te passen.

5 fases

  1. Samenkomen: we staan stil bij de betekenis die de relatie voor ieder ooit had
  2. Conflict: verheldering krijgen op het conflict door inzicht op de impact van het verlies als gevolg van de scheiding
  3. Helpend horen: elkaar erkenning geven voor de wederzijds aangedane kwetsuren
  4. Integratie: het borgen van het verlies en alles wat daarmee samenhangt
  5. Partnerschap: werken aan het hervinden van het vertrouwen en opnieuw verbinden als partners in ouderschap

Het is een intensief traject. Per fase kunnen gemiddeld 1 tot 3 gesprekken nodig zijn. Dit vergt allereerst commitment. Zonder dat hoeven we er niet aan te beginnen.

Als je de moed hebt om gemotiveerd te kijken naar de dieper liggende oorzaak van jullie problemen dan zijn we al een heel eind. Dan kunnen we werken aan een nieuwe verbinding met behulp van onze SCHIP-behandelaar/ mediator.

 

Van start met de schipaanpak

Onze mediators zijn allen ook scheidingsexperts dus mochten er zaken spelen -naast het emotionele- dan zijn de leden van ScheidingsWijze ook daartoe uitgerust. Tevens zijn al onze mediators meesters in het zien waar het aan schort in de communicatie, daar gaat het immers toch ook vaak mis.

Dus met onze ervaring als scheidingsspecialisten en de fases van de SCHIP-aanpak gaan we samen aan de slag om de scheiding achter je te kunnen laten, of wellicht te hervatten en met vertrouwen weer (samen) naar de toekomst te kunnen kijken.

Zijn er contra-indicaties?

Deze aanpak is niet direct geschikt voor gediagnosticeerde en niet-behandelde persoonlijkheidsproblematiek en huiselijk geweld.

We vergeten de kinderen niet

Als je als ouders het SCHIP-traject doorloopt dan dient er ook aandacht te zijn voor de kinderen. Bij ScheidingsWijze betrekken we de kinderen in overleg met jullie bij dit traject.
Hoe dit is, dat is aan jullie. We zullen samen bespreken hoe we kunnen zorgen dat de kinderen niet vergeten worden. Vaak hebben zij net zo veel behoefte aan wat ondersteuning als jullie.

Als jullie er klaar voor zijn, dan staan we voor jullie klaar.

Meer weten over de schipaanpak?

Vraag direct een gratis informatiegesprek aan.

Gratis informatiegesprek aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.