Ga naar de inhoud

Autisme en scheiden

Indien er bij een scheiding iemand betrokken is met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) dan heeft dat een behoorlijke impact.

Het scheidingspercentage in huwelijken met Autisme of aanverwante stoornissen ligt hoog, namelijk 92%. Het betreft hier veelal een huwelijk, waarvan één van de partners de diagnose Autistische Spectrum Stoornis heeft. In een zogeheten “Auti-huwelijk” is vaak de communicatie een groot mankement, waardoor een huwelijk sneller zal stranden.

Bij een echtscheiding zal communicatie nog nog meer moeite kosten. Je hebt al zo’n moeite met veranderingen.We weten dat de communicatie tussen de partners vaak problemen geeft. We hebben aandacht voor het feit dat er grote moeite is als je Autisme Spectrum Stoornis (ASS) hebt om gedachten, gevoelens en emoties te begrijpen of te signaleren.

Scheiden of Blijven

Autisten en ‘andere’ mensen zitten vaak op een andere frequentie. Als je partner autisme heeft dan is dat vaak niet de enige oorzaak van de scheiding. Autisme bestaat natuurlijk in veel vormen. De meeste moeite is er vaak met communicatie en sociale interactie. Tevens ben je vaak sterk gericht op details en structuren en is het lastig om gewone dagelijkse gesprekken te voeren.

Een scheiding is niet altijd de oplossing. Apart leven en toch veel samen momenten organiseren is vaak ook een verademing. Wij ondersteunen in de gesprekken of er toch niet creatieve ideeën zijn of er toch niet een haalbaarheid is om te blijven samenleven. Mensen met een autisme hebben natuurlijk ook een partner en gezinsleven. Het vraagt echter wel het nodige verdraagzaamheid en doorzettingsvermogen.

Soms blijkt het echter niet te doen… Je kunt wachten tot het inzicht bij de ander doordringt, maar dat moment komt nooit. Beide partners voelen zich vaak onbegrepen. Je vervreemd daardoor van elkaar en de geborgenheid verdwijnt. Dit verlies kan overweldigend, angstig en eenzaam zijn.Dan is het nodig om bij te kunnen komen en rust te hervinden.

Je realiseert je nu pas wat het verschil tussen jullie is. Eerder was het vreemd of lastig, maar nu realiseer je je dat de diagnose autisme dat verklaart. Door de kwetsende verschillen zijn intimiteit en seksualiteitproblemen vaak moeilijk oplosbaar. Vaak leef je als broer en zus.

Kinderen en ASS

Bij kinderen met ASS valt tijdens de scheiding de basis weg en juist zij hebben die zo hard nodig; begrip, geborgenheid, structuur, regelmaat, regels, veiligheid en vertrouwen.

Zorg er dan ook bij de scheiding voor dat je het belang van de kinderen niet uit het oog verliest en ga niet de strijd aan. We ondersteunen jullie graag om bij het opstellen van een ouderschapsplan om goede en duidelijke afspraken te maken. Een kind met ASS hecht aan duidelijkheid, regels en structuur. En tijdens een echtscheiding tussen beide ouders des te meer, want een kind ziet de vertrouwde omgeving en structuur wegvallen, omdat vaak één van de ouders de ouderlijke woning zal verlaten.

Maak zoveel mogelijk duidelijke afspraken over zaken die je in de toekomst tegen verwacht te komen. De afspraken moeten helder geformuleerd zijn. Indien het moeizaam gaat wijk dan niet af van de gemaakte afspraken, die geven houvast. Zorg dat verdeling van de zorg zoveel mogelijk regelmaat vertoont en dat kinderen weten wat wat er gaat komen. Het spreekt voor zich dat te veel wisselen tussen de ouders uit den boze is.

Nazorg

Maar… ook na de scheiding is het belangrijk om goede begeleiding, ondersteuning in stand te houden. Ervaring leert dat een alleenstaande ouder na de echtscheiding, de opvoeding, zorg en aandacht van een kind met Autisme als nog zwaarder ervaart, dan toen men nog samen was. En blijft een kind met ASS een punt van constante zorg en aandacht. Elke verandering in het leven van een kind met ASS vraagt om de juiste aanpak en acceptatie.

Natuurlijk maak je je ook zorgen hoe het verder moet met je partner.

Steun

Wij hebben de nodige ervaring in het begeleiden van mensen/ kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis diagnose die willen gaan scheiden. Natuurlijk werken we ook nauw samen met eventueel betrokken hulpverlening.

De gedragsproblemen (angst, dwangneurose en depressieve stoornissen) verergeren vaak bij een scheiding, dus laat je bijstaan. Wij beseffen ons dat de complexiteit maakt dat we het ook niet altijd alles ineens in goede banen kunnen leiden, dat dat geen haalbare kaart is. We hebben de kant en klare oplossing niet. Maar met respect en creativiteit onderzoeken we wat rust kan brengen, proberen we oplossingen te helpen bedenken en beperkingen te onderkennen. We weten dat jullie gekwetst zijn, maar dat het niet zo bedoeld is en dat maakt het verschil en kunnen we nu kijken hoe het in de toekomst het beste geregeld kan worden.

Gratis informatiegesprek

Meer weten? Vraag direct een informatiegesprek aan.

Gratis informatiegesprek aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.