Ga naar de inhoud

Scheiden en pensioen

Vind je pensioenen ook zo lastig? Wij leggen het je graag uit, want ook al is het nu nog niet aan de orde, bij een scheiding moet het pensioen ook verdeeld worden.

In principe krijgt iedereen een basispensioen, AOW, dat hoeft niet verdeeld te worden.
Daarnaast wordt er ook vaak een ouderdomspensioen en een nabestaandenpensioen (bijzonder partnerpensioen) opgebouwd.

Ouderdomspensioen

Volgens de Wet Verevening Pensioenrechten heb je als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt recht op de helft van het opgebouwde pensioen. In principe hebben we het dan over het pensioen dat je opgebouwd hebt binnen het huwelijk of het geregistreerd partnerschap. Huwelijkse voorwaarden kunnen er wel voor zorgen dat je er geen recht op hebt, die kijken we graag voor je na.

Nabestaandenpensioen

Naast een ouderdomspensioen kun je ook een nabestaandenpensioen – partnerpensioen opbouwen. Bij een overlijden van je ex krijg je een zogenaamd bijzonder partnerpensioen uitgekeerd. In tegenstelling tot het ouderdomspensioen is dit ook een recht voor samenlevers.

Verdelen van pensioen

Er zijn 3 manieren om je pensioen te verdelen;

  1. Afstand doen van je recht
  2. Verevening
  3. Conversie

Meer hierover vind je op de website van de Rijksoverheid. Uiteraard lichten wij het ook graag mondeling toe. Bij alle scheidingen hebben wij hier aandacht voor.

Mijn pensioenoverzicht.nl

Tegenwoordig is op www.mijnpensioenoverzicht.nl ook op een eenvoudige manier het mogelijk om inzicht te krijgen in je pensioenen. Zorg er wel voor dat je je DigiD code bij de hand hebt.

Aan de hand van een persoonlijke tijdslijn kun je al je AOW en pensioen in netto maandbedragen zien, zo meldt de Stichting Pensioenregister die deze maand start met de campagne: ‘Even snel je pensioen checken? Wel zo makkelijk!’

Bezoekers kunnen zich op de website stap-voor-stap verdiepen in het eigen pensioen. Snel wordt inzichtelijk welke veranderingen in de privé- en werksituatie van invloed kunnen zijn op de hoogte van het eigen pensioen: bijvoorbeeld een nieuwe baan, ontslag, trouwen of scheiden.

Tevens laten we ook vaak een berekening maken van de opgebouwde pensioenpot, waardoor je weet wat je doet en later niet voor onaangename verrassingen komt te staan als de pensioengerechtigde leeftijd inzicht komt.

Laatste nieuws

Pensioen | De huidige wetgeving verbindt ex-partners via de pensioenregeling financieel levenslang met elkaar. Het pensioen behoort tot het vermogen en moet verdeelt worden bij scheiding. Beide partners kunnen dan een deel van het pensioen van de andere partner krijgen. De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is bezig met het wijzigen van deze wettelijke regels met ingang van 1 januari 2022, de opgebouwde pensioenrechten zullen ook uit elkaar gaan wanneer de partners hun relatie beëindigen.

Wat worden de regels per 2022?
– Ieder blijft recht hebben op de helft van het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk;
– De ex-partner die recht heeft op een deel van het pensioen krijgt een eigen pensioenrecht, dit wordt conversie genoemd;
– De ex-partner kan dan zelf bepalen wat hij/zij met het pensioen doet: eerder of later laten ingaan, vast of variabel pensioen;
– Gaat het om een nabestaandenpensioen op opbouwbasis? Dan is er bij scheiding sprake van bijzonder nabestaandenpensioen. Beide ex-partners hebben bij scheiding recht op de helft van het partnerpensioen dat tijdens huwelijk is opgebouwd (nu is dit het pensioen dat is opgebouwd vóór en tijdens huwelijk);
– De verdeling zal voortaan vanzelf gaan. Partners hoeven niets te doen wanneer zij het eens zijn met de verdeling. Andere afspraken maken is wel mogelijk, die maken zij bij scheiding en geven dit door bij de pensioenuitvoerders.

En zoals altijd met nieuwe plannen is het uiteindelijk maar de vraag of de wetgeving er wel gaat komen, het zit al een tijdje in de pen en er zijn ook de nodige geruchten dat dit toch niet doorgevoerd gaat worden. Aan tafel hebben we dit natuurlijk aan de orde en werken we waar nodig samen met pensioenadviseurs.

Gratis informatiegesprek

Meer weten? Vraag direct een gratis informatiegesprek aan.

Gratis informatiegesprek aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.