Ouderdomspensioen
Pensioen verdelen bij scheiding: hoe regel je het goed?
Bij een scheiding draait het vaak om de verdeling van bezittingen, alimentatie en afspraken over de kinderen. Wat veel mensen echter over het hoofd zien, is het pensioen. Toch heeft dit grote gevolgen voor de financiële toekomst. Hoe wordt pensioen verdeeld bij echtscheiding, en wat verandert er in 2027?
Bij ScheidingsWijze zorgen we ervoor dat pensioen niet vergeten wordt en dat de verdeling eerlijk en helder geregeld wordt.
Pensioenverevening bij echtscheiding
Op dit moment geldt de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding. Dit houdt in dat het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd, in principe gelijk wordt verdeeld. Het nabestaandenpensioen valt hier niet onder, tenzij daar specifieke afspraken over worden gemaakt.
Om ervoor te zorgen dat de verdeling goed wordt uitgevoerd, moet de pensioenuitvoerder binnen twee jaar na de scheiding op de hoogte worden gesteld. Gebeurt dit niet, dan blijft de uitbetaling via de ex-partner lopen.
Partners kunnen ook kiezen voor een andere verdeling. Zo kunnen zij afzien van pensioenverevening, een andere verdeling afspreken of kiezen voor conversie.
Wat is conversie?
Bij conversie wordt het ouderdomspensioen en het bijzonder partnerpensioen omgezet in een zelfstandig pensioen voor de ex-partner. Hierdoor ontstaat financiële onafhankelijkheid en heeft ieder een eigen pensioenpot.
Een belangrijk voordeel is dat de uitkering niet meer afhankelijk is van het moment waarop de ex-partner met pensioen gaat. Een nadeel kan zijn dat er geen recht meer bestaat op het afgestane deel van het nabestaandenpensioen bij overlijden van de ex-partner. Dit is een belangrijk aandachtspunt bij het maken van keuzes rondom de verdeling van pensioen.
Wat verandert er in 2027?
De Wet Pensioenverdeling bij Scheiding brengt een belangrijke wijziging. Vanaf dat moment wordt conversie de standaardregeling. Dit betekent dat pensioen automatisch wordt verdeeld en er geen apart verzoek meer nodig is bij de pensioenuitvoerder.
Iedere ex-partner krijgt een eigen pensioen, waardoor financiële afhankelijkheid wordt voorkomen. Daarnaast wordt het bijzonder partnerpensioen beperkt tot de helft van wat tijdens de huwelijkse periode is opgebouwd.
Wie wil afwijken van de standaardverdeling, moet dit binnen zes maanden na de scheiding doorgeven aan de pensioenuitvoerder. Denk hierbij aan afspraken zoals het behoud van het nabestaandenpensioen, het behouden van het eigen opgebouwde pensioen of een andere verdelingsverhouding.
Pensioen bij samenwoners: wat zijn de regels?
Voor samenwonenden gelden andere regels. De Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding is alleen van toepassing op gehuwden en geregistreerde partners. Dit betekent dat het ouderdomspensioen van samenwoners niet automatisch verdeeld wordt bij het beëindigen van de relatie.
Wel kunnen samenwoners onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op het bijzonder partnerpensioen. Dit is mogelijk als er een notarieel samenlevingscontract is en de partner is aangemeld bij de pensioenuitvoerder. De exacte voorwaarden verschillen per pensioenfonds, waardoor het belangrijk is om hier tijdig afspraken over te maken en deze vast te leggen.
Zorg voor een duidelijke regeling
Veel mensen staan niet stil bij pensioen als ze gaan scheiden. Dit kan later tot onaangename verrassingen leiden, vooral als het niet goed geregeld is.
Bij ScheidingsWijze nemen we pensioen standaard mee in de afspraken, zodat alles eerlijk en transparant wordt vastgelegd. We zorgen ervoor dat er geen losse eindjes zijn en dat de financiële toekomst goed geregeld is.
Gaan jullie uit elkaar en willen jullie weten hoe pensioen wordt verdeeld? Neem vrijblijvend contact op. We helpen bij een duidelijke en eerlijke regeling, zonder verrassingen achteraf.
Gratis informatiegesprek
Meer weten? Vraag direct een gratis informatiegesprek aan.
Neem contact op
"*" geeft vereiste velden aan