Oudedagsvoorziening
Bij een scheiding verdeel je ook de oudedagsvoorzieningen. Dit kunnen verschillende voorzieningen zijn die bestemd zijn voor je oude dag, wanneer je geen inkomsten uit arbeid meer hebt.
De verdeling is afhankelijk van de manier waarop je met elkaar verbonden bent.
Fiscale Oudedagsreserve
Vanaf 2023 kun je de FOR (Fiscale oudedagsreserve) niet meer verder opbouwen. Als je al wel een FOR opgebouwd hebt kun je die op basis van d oude regels afwikkelen. Dus dit is dan -indien van toepassing- zeker nog een aandachtspunt bij het uit elkaar gaan.
Lijfrente en echtscheiding
Het verdelen van een lijfrente is vaak ingewikkelder dan gedacht wordt. Voorkom fiscale consequenties.
Scheiden en pensioen
Wat is je pensioen na een scheiding? Tegenwoordig niet meer zo’n eenvoudige vraag nu het hele stelsel aangepast is.
Ouderdomspensioen
Weet je dat je ouderdomspensioen vaak je grootste vermogen is? Het is namelijk een jaarlijkse uitkering vanaf de pensioenleeftijd tot je dood. Beslis dus niet iets waar je later spijt van hebt. Laat je goed voorlichten.
Veelgestelde vragen
Over oudedagsvoorziening
Kun je afzien van pensioenverdeling?
Je kunt afzien van een verdeling van de pensioenen. Wanneer jullie ertoe besluiten af te zien van pensioenverdeling, dient deze afspraak te worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant, welke vervolgens naar de desbetreffende pensioenuitvoerder gestuurd dient te worden.
Wat betekent verevening van pensioen bij echtscheiding?
Het uitgangspunt voor het verdelen van het ouderdomspensioen bij echtscheiding is de Wet verevening pensioen bij scheiding. Volgens deze wet hebben jullie beiden recht op de helft van het ouderdomspensioen dat jullie samen hebben opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Mijn kind gaat scheiden, wat nu?
De 2 belangrijkste vragen zijn vaak;
- Hoe verloopt het contact met de kleinkinderen in de toekomst?
- Hoe kan ik mijn kind helpen?
Ook voor ouders/ grootouders heeft de scheiding een grote impact en brengt de verdrietige tijd veel zorgen met zich mee. Als ouders heb je in de scheidingsperiode niet altijd zicht op wat er in je kind omgaat. Vaak wordt er ook vergeten wat het voor jullie betekent. Je kunt een positieve rol spelen in de scheiding, ook kun je er voor de kleinkinderen zijn als je die ruimte gegeven wordt. Die kunnen vaak wat extra aandacht van opa en oma goed gebruiken. Het is vaak moeilijk om geen partij te kiezen. Het boek ‘als je kind gaat scheiden’ van Marijke Sikkel geeft praktische tips en voorbeelden.
Wat is lijfrente?
Welke mogelijkheden zijn er als je gaat scheiden en je hebt een lijfrenteverzekering?
Wat is lijfrente?
Een lijfrente is een aanspraak op een reeks vaste en gelijkmatige periodieke uitkeringen, die uiterlijk bij het overlijden eindigt. De uitkering is dus afhankelijk van het in leven zijn van de verzekerde.
De aanspraak is afhankelijk van het leven van één of meerdere personen en hoeft nog niet te zijn ingegaan.
Lijfrente, waarvoor je de premie wilt aftrekken, kan niet worden afgekocht of vervreemd en kan ook niet als voorwerp van zekerheid dienen.
Wat nu als u gaat scheiden?
Vervreemding van de lijfrente wordt fiscaal gezien als een verboden handeling. Echter, de wet maakt een uitzondering bij de verdeling van een lijfrente in geval van echtscheiding of scheiding van tafel en bed.
Bent u in gemeenschap van goederen gehuwd dan behoort ook de lijfrenteverzekering tot het gemeenschappelijk vermogen en moet deze dus ook verdeeld worden.
Voor ongehuwd samenwonenden en gehuwden/geregistreerd partners met huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden behoort de lijfrente evt. tot het privévermogen. Als in de voorwaarden is opgenomen dat de premies voor de lijfrenteverzekering behoren tot de kosten van de huishouding behoort de lijfrenteverzekering wel tot het gemeenschappelijke vermogen.
Wat zijn de evt. mogelijkheden?
- De lijfrente wordt toebedeeld aan de huidige verzekeringnemer of,
- De lijfrente wordt vervreemd of,
- De begunstiging ten gunste van de ex-partner wordt onherroepelijk of,
- De lijfrente wordt omgezet in een lijfrentevorm die voor de ex-partner op zichzelf zou kwalificeren voor premieaftrek.
Bij het verdelen van de lijfrenteverzekering dient rekening gehouden te worden met een belastinglatentie.
Meer weten? Neem contact op.