Ga naar de inhoud

Scheiden als ondernemer? Doorloop deze zeven stappen!

Als je gaat scheiden dan komt er zonder meer een hoop op je af. Het huis, de zorg voor en omgang met kinderen, pensioenen, vermogen, enzovoort. Het bezit van een eigen onderneming maakt dit proces extra complex.

Hoe vlieg je dit het beste aan?

Vraag een scheidingsspecialist van Scheidingswijze om hulp en doorloop de onderstaande stappen.

  1. Wat is de rechtsvorm van je onderneming?

Rechtsvormen:

  • Eenmanszaak
  • VOF
  • BV

In geval van een eenmanszaak of een VOF dan valt de waarde en bezittingen van de onderneming in de gemeenschap. Bij een BV geldt hetzelfde, alleen wordt dan de werkelijke marktwaarde van de onderneming bepaald door de waarde van de aandelen. Tenzij de huwelijkse voorwaarden anders bepalen.

Als je partner mee werkte in je zaak en/of vennoot is dan zijn er bepaalde fiscale aftrekposten van toepassing. Als je partner hiermee stopt wanneer jullie gaan scheiden, dan gelden deze niet meer (zoals een reële arbeidsbeloning). Of dan zijn ze alleen nog maar van toepassing voor de achterblijvende vennoot. Dit heeft hiermee ook direct invloed op de winst.

Als je partner vennoot blijft in de VOF dan blijft deze hoofdelijk aansprakelijk. Let op: eventuele nieuwe relaties op privé vlak kunnen in de toekomst ook onder de aansprakelijkheid van het bedrijf vallen.

Als je partner ook aandeelhouder van je BV is en van de aandelen af wil, dan kun je in de statuten controleren wat hierover is afgesproken. Als er niets is afgesproken, dan moeten deze aandelen eerst worden aangeboden aan jou en/of andere aandeelhouders. De daadwerkelijk overdracht van de eventuele aandelen doe je met behulp van een notaris.

  1. Wat is jullie huwelijksstatus?

Huwelijksstatussen:

  • Gemeenschap van goederen
  • Huwelijkse voorwaarden
  • Beperkte gemeenschap

Als je voor 2018 bent getrouwd, dan is er meestal automatisch sprake van een huwelijk in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen op een hoop worden gelegd, inclusief de waarde van de onderneming.

Als er echter een groot verschil is in vermogen, dan is er meestal gekozen voor huwelijkse voorwaarden. Je kunt in deze voorwaarden vastleggen dat je wilt afwijken van wat zou gelden volgens de wet (= gemeenschap) of volgens eerdere huwelijkse voorwaarden. Check ook op de aansprakelijkheid van je partner die binnen en buiten de eventuele huwelijkse voorwaarden gelden, bij bijvoorbeeld in geval van een bedrijfsfinanciering die na de scheiding misschien toch opeisbaar blijkt te zijn.

Wanneer je na 1 januari 2018 bent getrouwd, dan valt alle vermogen wat je samen opbouwt in de gemeenschap. Dit heet beperkte gemeenschap. Alles je voor die tijd had, blijft van jou. Dus ook als je je bedrijf al had, dan blijft dat van jou. Vaak is er echter bij huwelijkse voorwaarden en bij beperkte gemeenschap sprake van een verrekenbeding.

  1. Wat staat er in jullie huwelijkse voorwaarden? (indien van toepassing)

Er bestaan verschillende soorten huwelijkse voorwaarden met elk hun eigen kenmerken:

  • Koude uitsluiting
  • Verrekenbedingen
  • Beperkte gemeenschap

Bij koude uitsluiting houdt ieder zijn eigen vermogen en is er dus geen sprake van boedelmenging.

Om een onredelijke vermogensopbouw door jou als ondernemer te voorkomen, staat er in de huwelijkse voorwaarden vaak een verrekenbeding. Dit betekent dat je tijdens je huwelijk jaarlijks een bedrag uit je zaak haalt en dit verrekent met je partner. In de praktijk wordt deze jaarlijkse verrekening vaak niet gedaan, waardoor dit vermogen automatisch tot de gemeenschap behoort. Althans mits je kunt aantonen dat dit uit privévermogen is ontstaan.

In je huwelijkse voorwaarden kun je ook beperkte gemeenschap hebben afgesproken. Bijvoorbeeld dat alleen de inboedel die jullie tijdens jullie huwelijk hebben aangeschaft in de gemeenschap valt en het overige vermogen privé blijft.

Wat er ook is afgesproken: de verdeling is altijd in de vorm van geld, er is geen recht op verdeling van het goed.

Op deze vormen van huwelijkse voorwaarden en verrekenbedingen zijn nog allerlei varianten mogelijk. Laat je scheidingsspecialist je hierbij helpen.

  1. Wat is de waarde van je onderneming?

Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd en niets hebt vastgelegd over je onderneming, dan zal deze gewaardeerd moeten worden ten behoeve van de vermogensverdeling.

Het is ook mogelijk om je ex-partner uit te kopen, maar let er dan wel op dat de continuïteit van je onderneming niet in gevaar komt. Want dat heeft uiteindelijk weer invloed op de draagkracht van jou als ondernemer en wat je al dan niet kunt bijdragen aan partner- en kinderalimentatie. Soms is het daarom beter om het te betalen bedrag over een periode uit te smeren.

Het waarderen van je bedrijf laat je meestal doen door een deskundige, zoals een accountant of specialist.

  1. Wat is je draagkracht voor de alimentatie?

Om de hoogte van de eventuele kinder- en partneralimentatie te bepalen is het nodig om de behoefte en de draagkracht te bereken. Jouw draagkracht is afhankelijk van je inkomen als ondernemer, aangezien je zelf je inkomen bepaalt in de vorm van privé-opnames vanuit de winst die je maakt (als dat financieel althans mogelijk is). De winst wordt over het algemeen bepaald m.b.v. de balans, de winst- en verliesrekening en de bijbehorende toelichtingen van de afgelopen drie jaren.

Maar om een goed beeld van de draagkracht en de betalingsmogelijkheden te krijgen, zal er daarnaast gekeken moeten worden naar de toekomstige kansen en bedreigingen en de bijbehorende verwachte winstgevendheid en kasstromen.

Ook de vermogenspositie van de onderneming op het moment van het vaststellen van de alimentatie moet worden meegenomen, aangezien er soms (verwacht) middelen nodig zijn om de vermogenspositie van de onderneming te verbeteren. En daarmee kunnen deze middelen niet als draagkracht worden beschouwt.

  1. Welke afspraken willen jullie maken over herzieningen?

In geval van ondernemen is het verstandig om ook afspraken te maken voor herzieningen van de alimentatieafspraken. Zeker bij startende ondernemers is dit van belang. Het is hierbij handig om een jaarlijkse prognose op te stellen met behulp van de laatste inzichten en deze achteraf te controleren of ze daadwerkelijk zijn behaald. Met behulp van deze toetsing kunnen dan eventueel de nieuwe afspraken worden gemaakt.

De afspraken over herziening leg je vast in jullie convenant.

  1. Convenant en ouderschapsplan

Alle afspraken rondom je scheiding en je bedrijf worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. De afspraken over de kinderen staan in het ouderschapsplan.

Wil je scheiden en heb je een bedrijf?

ScheidingsWijze kan je helpen om de stappen die nodig zijn samen te doorlopen. Ook ondersteunen ze bij het vastleggen van de afspraken in het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan.

Gratis informatiegesprek

Meer weten? Vraag direct een gratis informatiegesprek aan.

Gratis informatiegesprek aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.