Onderneming
Doen wat je kunt levert niet per se het geluk op dat je zoekt. Niet iedere relatie brengt wat je gehoopt had. Je stort je op je werk. Je raakt overspannen. Je hebt rust nodig omdat je je laatste energiereserves verbruikt hebt…. Wij hebben daar oog voor.
Ondernemer en scheiding
Het belangrijkste uitgangspunt bij de verdeling is het bestaansrecht van het bedrijf. Ook je partner heeft daar belang bij.
Scheiden als ondernemer? Doorloop deze zeven stappen!
Hou rekening met de volgende stappen als je gaat scheiden en je hebt een eigen bedrijf.
Veelgestelde vragen
Over ondernemer en scheiden
Kan ik mijn eigen onderneming kwijtraken bij een scheiding?
Of de onderneming in de gemeenschap valt hangt af van hoe jullie getrouwd zijn. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, dan heb je recht op de helft van de waarde van de onderneming. Ben je op huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan hangt het af van wat er in de voorwaarden staat. Zijn jullie na 1 januari 2018 getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen, dan is het belangrijk om te kijken of het bedrijf voor of tijdens het huwelijk is opgericht.
Het is voor jullie allebei belangrijk, dat de onderneming gezond blijft. Draait het bedrijf goed, dan kan er ook alimentatie betaald worden. Je hebt er niets aan als jullie echtscheiding op een vechtscheiding uitloopt. Gun je elkaar helemaal niets, dan loopt het bestaansrecht van de onderneming gevaar. Met als gevolg dat je eigen alimentatie ook gevaar loopt.
Onder welke voorwaarden kun je trouwen?
Van harte gefeliciteerd! Jullie hebben samen besloten te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan.
Het vieren van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap is natuurlijk vooral een feestelijke en onvergetelijke dag. Er is echter en belangrijk zakelijk aspect wat vaak in alle euforie vergeten wordt. Namelijk: onder welke voorwaarden wil je trouwen?
Huwelijkse Voorwaarden
Voor 2018 was het mogelijk om af te wijken van de gemeenschap van goederen. Dit deed je door het maken van ‘Huwelijkse Voorwaarden’.
Deze wetgeving is ook na 2018 niet veranderd en deze mogelijkheid bestaat dus nu nog steeds.
In huwelijkse voorwaarden spreek je met je aanstaande partner af welke bezittingen en schulden jullie willen delen en welke juist buiten de gemeenschap blijven.
Denk bijv. aan een onderneming. Soms kiezen echtparen ervoor de onderneming gezamenlijk te maken maar regelmatig wordt er ook besloten de onderneming buiten de gemeenschap te houden.
Ook kun je afspraken maken of het wel of niet gezamenlijk maken van schulden. En denk ook aan zaken als inboedel, schilderijen, diverse verzamelingen of andere eventuele waardevolle zaken.
Bij een scheiding bekijkt de scheidingsspecialist samen met jullie welke afspraken er in de huwelijkse voorwaarden staan. Wat zijn de financiële en juridische consequenties na de scheiding?
Ook kunnen jullie ervoor kiezen om, voordat jullie gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, eerst met begeleiding van de scheidingsspecialist te kijken welke afspraken jullie willen vastleggen.
Gemeenschap van Goederen
Voor 2018 was het zo dat iedereen die ging trouwen zonder daar verdere afspraken over te maken, automatisch in een ‘Gemeenschap van Goederen’ was getrouwd. Wat houdt dit nu eigenlijk in?
In een ‘Gemeenschap van Goederen’ zijn al jullie bezittingen en schulden gezamenlijk. Jullie hebben juridisch gezien beiden recht op de helft van alle bezittingen. Echter zijn jullie ook beiden voor de helft verantwoordelijk voor alle schulden.
Vaak wordt er gedacht dat vermogensbestanddelen zoals bijv. een auto of spaargeld aan degene toebehoren die hiervoor betaald of gespaard heeft. Volgens de wet is dit niet het geval. Dit betekent dat bij een scheiding door de scheidingsspecialist een overzicht gemaakt wordt van al jullie bezittingen en schulden en deze 50/50 verdeeld worden na de scheiding.
Trouwen in een gemeenschap van goederen kan risicovol zijn. Het kan zijn dat je echtgenoot vóór het huwelijk een schuld heeft opgebouwd. Door te trouwen in een gemeenschap van goederen ben je automatisch voor de helft mede-eigenaar van deze schuld. Ook als je niet van het bestaan van de schuld afwist.
Beperkte Gemeenschap van Goederen
Sinds 1 januari 2018 is de wetgeving voor huwelijken en geregistreerd partnerschap door de wetgever aangepast. Vanaf deze datum trouw je automatisch in een zogenaamde ‘Beperkte Gemeenschap van Goederen’.
Wat is er met deze wet nu eigenlijk gewijzigd?
• Alle persoonlijke bezittingen en schulden die voor het huwelijk zijn opgebouwd, blijven van jou.
• Alle bezittingen en schulden die jullie tijdens jullie huwelijk krijgen zijn van jullie samen.
Hierop is wel een uitzondering gemaakt door de wetgever: schenkingen en erfenissen behoren toe aan degene die de schenking of de erfenis ontvangt, tenzij er sprake is van een zogenaamde ‘insluitingsclausule’. Indien de schenker of de erflater specifiek de wens heeft dat de partner ook meedeelt in de schenking of erfenis, kan hij een insluitingsclausule laten toepassen.
Heb je hier vragen over, hulp nodig bij de ontbinding van jullie huwelijk of juist bij het opstellen van jullie huwelijkse voorwaarden? Neem dan contact met ons op.
Hoe vertel ik het mijn partner
Het vertellen aan je partner dat je wilt gaan scheiden, is voor veel mensen één van de moeilijkste momenten in het leven. Bovendien moet er, naast de eigen emoties, rekening gehouden worden met de emoties van je partner. Voor veel mensen is dit een reden om de scheidingsmelding zo lang mogelijk uit te stellen. De pijn, zeker bij een onverwachte scheidingsmelding, kan niet verzacht worden. Wel kan degene die wil scheiden een aantal voorwaarden scheppen, waardoor de communicatie tussen de beide partners niet voorgoed verstoord wordt en waardoor de partners tijdens en na het scheidingsproces met elkaar kunnen blijven overleggen.
Hoe wordt partneralimentatie berekend?
Om vast te stellen of er recht is op partneralimentatie wordt er niet alleen gekeken naar de financiële situatie van de alimentatieontvanger, maar uiteraard ook naar de financiële situatie van de alimentatiebetaler. Het is namelijk ook mogelijk dat er in feite wel recht bestaat op partneralimentatie, maar dat uit de financiële gegevens van de ex-partner blijkt dat hij of zij simpelweg niet in staat is om partneralimentatie te betalen. Er wordt in feite een vergelijking gemaakt tussen de behoefte (wat heb je nodig aan partneralimentatie) en de draagkracht van de ex-partner (wat kan hij of zij betalen). Wanneer je zelf een snelle indicatie wilt hebben van de hoogte van de partneralimentatie, kun je gebruik maken van onze alimentatiecalculator, Alibox.