Co-ouderschap of Parallel ouderschap
Scheiden met kinderen is nooit eenvoudig.
Naast alle emoties waar je als (ex)partners mee te maken hebt, zijn er ook de kinderen om rekening mee te houden. Zij kampen met allerlei gevoelens en ze hebben vragen. Ze zijn misschien erg in de war, boos en verdrietig. Als ouders wil je je kinderen beschermen. Je wilt ze duidelijkheid en structuur bieden en gunt ze een stabiele en liefdevolle opvoeding.
Co-ouderschap wat is dat?
In veel gevallen kiezen ouders na een scheiding ervoor om hun kinderen samen op te voeden. De zorgtaken, opvoedingstaken, en de tijd die met de kinderen wordt doorgebracht wordt zo evenwichtig mogelijk verdeeld. Het samen opvoeden van de kinderen, terwijl je als ouders niet bij elkaar in huis woont, wordt coöperatief ouderschap genoemd. We kennen dit allemaal als “co-ouderschap”
Als Co-ouderschap niet werkt
Een co-ouderschap vergt veel van beide ouders. Ze hebben ondanks hun scheiding regelmatig contact over de kinderen. Beide ouders zijn verplicht zich aan de afspraken te houden die ze onderling hebben gemaakt over de opvoeding van de kinderen. Er is onderling vertrouwen voor nodig om het co-ouderschap succesvol te laten verlopen.
In sommige gevallen is een co-ouderschap praktisch niet haalbaar, bijvoorbeeld omdat één van de ouders zeer onregelmatige werktijden heeft of vaak van huis is.
Soms lopen ouders vast in hun communicatie, lukt het niet om samen te werken en is er zoveel verdriet of woede is dat een co-ouderschap niet werkt. Deze ouders kunnen kiezen voor het zogenaamde “parallel solo-ouderschap”.
Parallel ouderschap wat is dat?
Het parallel ouderschap is in 2009 in het leven geroepen door psychologe Lieve Cottyn. Parallel ouderschap betekent dat beide huishoudens los van elkaar bestaan, met minimale emotionele betrokkenheid en communicatie tussen de ouders. Elke ouder runt zijn of haar eigen gezin.
Parallel ouderschap in de praktijk
Met de begeleiding van een scheidingsspecialist of kindbehartiger spreek je als ouders een vast kader van regels en afspraken af waar je je beide aan dient te houden. Hierdoor weet je beide waar je aan toe bent en hoef je niet constant met elkaar om de tafel. Er zijn vaste afspraken en een vaste structuur met betrekking tot de zaken waarover wel overleg nodig is.
Doordat er geen losse eindjes zijn en de ouders alleen contact hoeven te hebben als dit echt noodzakelijk is kan een parallel ouderschap de-escalerend werken. En wie weet kan het zelfs een eerste aanzet om in een later stadium over te kunnen stappen op co-ouderschap.
Het gezag bij parallel ouderschap is niet anders dan bij co-ouderschap; beide ouders behouden in dezelfde mate het gezag over de kinderen.
Belang van het kind
Het belang van de kinderen staat uiteraard altijd voorop. Lukt het niet om samen afspraken te maken schakel dan een scheidingsexpert in. Onder begeleiding wordt de onderlinge communicatie verbetert waardoor er een goede basis ontstaat vanuit waar gezamenlijke afspraken gemaakt kunnen worden.
Hebben jullie hulp nodig of vragen over hoe jullie het ouderschap na de scheiding willen inrichten? Neem dan contact met ons op.
Meer weten? Vraag direct een gratis informatiegesprek aan.