Ga naar de inhoud

Kindgesprek (kinderverhoor)

Wettelijk ben je verplicht om kinderen te betrekken bij het opstellen van het ouderschapsplan.

Natuurlijk hangt de wijze waarop sterk af van de leeftijd van het betreffende kind en de mate waarin hij/zij in staat is om een mening te vormen. Ook jonge tieners hebben er grote moeite mee om in te schatten hoe een toekomstige situatie voor hen zal zijn.

Pas dan ook goed op voor het beruchte loyaliteitsconflict. Als je vraagt wat hij/zij wil, dan kun je zomaar een ander antwoord krijgen dan als je partner dat vraagt of een opa of oma of een derde. Dat is vaak niet eens bewust, maar een manier waarop kinderen met zo’n situatie omgaan. De kinderen vragen wat zij willen, en daarmee de verantwoordelijkheid bij hen leggen raden wij ten sterkste AF.

Beter is om samen goed na te denken hoe je het voor de kinderen zou willen en de kinderen dat voor te leggen, wat je bedacht hebt. Je legt uit dat dit is wat je wilt gaan doen. Alleen als ze goede redenen hebben om het anders te doen kun je nog zaken bijstellen. Het is meer informeren dan consulteren. En vergis je niet, dat is voor de kinderen echt het aller prettigst!

Voor het ouderschapsplan is dus de betrokkenheid van de kinderen nodig. Als je ervoor gekozen hebt dat wij het ouderschapsplan voor jullie schrijven dan schakelen wij onze kinder- en jeugdtherapeut in, als je dat wenst. Uiteraard kun je dit ook zelf organiseren en de uitkomst digitaal aan ons aanleveren, zodat wij dit op kunnen nemen in het ouderschapsplan.

Wij geloven dat vanuit een goed zelfvertrouwen, voldoende zelfrespect en zelfbewustzijn iedereen in staat is, zijn eigen oplossingen, steeds weer, zelfstandig te vinden en te leven. Daar hebben we het volste vertrouwen in.
Onze therapeut kan goed luisteren in brede zin en heeft oor en oog voor daar waar knelpunten om oplossingen vragen. Kinderen in de knel hebben dit soort ogen en oren nodig om het verhaal achter het verhaal te kunnen horen. Het is voor hen prettig als iemand hen meehelpt om de chaos in hun hoofd mee te ordenen.
Om na een echtscheiding hun plek weer te vinden in de huizen waar ze zich ‘thuis’ mogen gaan voelen. Om te weten dat pappa en mamma het moeilijk hebben, maar dat dat niet wil zeggen dat er niet van jou gehouden wordt. Het verslag van het gesprek door de therapeut met de kinderen zullen we met jullie doornemen, zodat we eventueel het ouderschapsplan kunnen aanpassen en het verslag kunnen opnemen in het ouderschapsplan.

Indien tijdens het gesprek blijkt dat er extra hulp nodig is voor de kinderen, dan zullen wij dit terugkoppelen naar de ouders en kunnen we verwijzen naar specialisten, die de kinderen helpen met de ondersteuning in de aanpak van het omgaan met de nieuwe situatie.

Kinderverhoor

“Vanaf 12 mag ik kiezen.” Dat horen jullie of je kind vroeg of laat. Maar wees gerust, dat is pertinente onzin! Gelukkig hoef een kind niet tussen zijn/haar ouders te kiezen. Jullie maken die keuzes voor hem of haar, met alle kennis, ervaring en goede intenties die je als ouder heeft. En dat geldt wettelijk gezien tot ze 18 jaar zijn.

Wel is het zo dat kinderen het wettelijk recht hebben om gehoord te worden. Zij kunnen jullie beslissing aanvechten via een advocaat en de rechter, waar je dan zult moeten uitleggen waarom jullie die beslissing zo hebben genomen. Is de rechter het met jullie eens, dan krijgt je kind nog steeds niet zijn of haar zin. Alleen als je niet naar hem of haar luistert en de geuite wensen en bezwaren gewoon negeert zou een dergelijke procedure mogelijk zijn.

Wanneer de scheiding is aangevraagd bij de rechtbank dan krijgen de kinderen een brief die aan hen wordt gericht. Bij de rechtbank kunnen ze dan zelf vertellen wat ze van bepaalde zaken vinden. Een kind hoeft niet naar de rechtbank te komen. Er kan ook een brief gezonden worden waarin het kind de rechter vertelt wat hij/zij graag wil.

De rechtbank roept kinderen van 12 t/m 18 jaar per brief op voor een kindgesprek. 

De rechtbank stuurt ook een brochure met uitleg over het kindgesprek toe.

Kindgesprek of kinderverhoor

Bij het kindgesprek of kinderverhoor gaat het erom dat de rechter de kinderen betrekt bij de procedure. De scheiding, omgangsregeling, beslissing over ouderlijk gezag of alimentatie heeft namelijk gevolgen voor hen: bij wie gaan ze wonen, hoe vieren ze hun verjaardag, bij wie zijn ze in de zomer- of de kerstvakantie? De kinderen krijgen de gelegenheid om te vertellen wat ze ervan vinden: ze worden ‘gehoord’. Vandaar de juridische term: kinderverhoor. Het gaat om een kort, informeel gesprek, waarin het kind zijn eigen mening mag geven.

Gesprek of brief

Het gesprek met de rechter duurt ongeveer 10 minuten. De ouders mogen daar niet bij zijn. Het gesprek is informeel: de rechter heeft geen toga aan en het gesprek vindt meestal plaats in een gewoon overlegkamertje. De bedoeling is dat het kind zich genoeg op zijn gemak voelt om te vertellen wat hij zelf vindt van de situatie.

Een kind is niet verplicht om te komen. Een brief sturen kan ook. Wij snappen dat dit voor een kind niet zo eenvoudig is en hebben hier wel voorbeeldbrieven voor. Laat het gerust weten als je die wilt kin.

Als jongere kun je vertrouwelijk met de rechter praten.

Wat kun je verwachten met dit “Kindgesprek”?

 

Gratis informatiegesprek aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.