Kinderen
Voor kinderen is het van belang en prettig dat hun ouders op een prettige en ontspannen manier na de scheiding met elkaar om kunnen gaan.
Dat helpt het kind met het verwerken van de scheiding en tevens met het leren omgaan met de nieuwe situatie.
Ook als de kinderen gewend zijn aan de nieuwe situatie is het belangrijk dat ouders vriendelijk doen tegen elkaar. Dit sterkt de kinderen in het idee dat beide ouders voor hen blijven zorgen en dat ze van beide ouders mogen houden. Dit heeft een kind nodig, ongeacht de leeftijd.
Scheiden met een kind
Een scheiding kan veel gevolgen kan hebben voor kinderen. We hopen dat onze ondersteuning kan helpen om het beter voor de kinderen te kunnen regelen, maar horen het ook graag als daar meer ondersteuning bij gewenst is. We snappen ook dat het moeilijk en aangrijpend is om dit te lezen. Vergeet niet om ook aan jezelf te denken, als het goed met jullie gaat dan kun je er ook voor de kinderen zijn. We geven graag tips om ervoor te zorgen dat je snel weer grip hebt op je leven en je er dan ook voor de kinderen kunt zijn.
Verboden voor ouders
Dit deel van de website is niet bestemd voor ouders.
Zorgverdeling
Kies je voor een omgangsregeling, een co-ouderschap of iets daartussen?
Stem van het kind
Vergeet niet de kinderen te betrekken bij de scheiding. Ook zij moeten wennen aan de nieuwe situatie, willen weten waar ze aan toe zijn. Geef ze een stem, luister naar wat zij willen en besluit samen als ouders wat het beste voor hen is.
Ouderschapsplan APK
Een ouderschapsplan APK is waardevol om samen te kijken of afspraken nog passen bij de groei van je kind. Het versterkt samenwerking, voorkomt conflicten, en zorgt voor meer rust en harmonie.
Kindbehartiger
Lukt het niet om samen om tafel te gaan met jullie kind of kinderen en is er meer steun voor het kind nodig om te weten wat het kind wil?
Of komt het kind in de knel, neemt het taken op zich die niet bij het kind hoort (scheiden is niet hun taak), wellicht is een kindbehartiger dan een uitkomst.
Veelgestelde vragen
Over kinderen
Hoe vertellen wij het aan de kinderen?
De boodschap dat jullie willen gaan scheiden moet je helder en kort vertellen. “Papa en mama hebben besloten uit elkaar te gaan.”. Het is beter om over ‘uit elkaar gaan’ te spreken dan over scheiden. Kleine kinderen begrijpen het woord niet, wat heel beangstigend kan zijn, en grote kinderen hebben er vaak juist al van alles over gehoord wat ook angst kan veroorzaken. Vertel geen lange verhalen en geef geen uitgebreide uitleg over hoe het allemaal zo gekomen is. Waarom gaan jullie scheiden? Omdat de liefde tussen ouders voorbij kan gaan, maar de liefde tussen ouders en kinderen blijft altijd bestaan. Dit moet de essentie van de boodschap zijn! Let op je emoties. Probeer niet teveel emotie te laten zien. Je mag natuurlijk wel laten doorschemeren dat je het er erg moeilijk mee hebt (dat zullen de kinderen sowieso wel aanvoelen), maar laat je niet overspoelen door je emoties. Geef kinderen het idee dat je het vertrouwen hebt dat jullie er samen doorheen zullen komen. Als je daartoe niet in staat bent, kun je overwegen om de andere ouder het woord te laten doen. Geef geen valse troost. Zeg nooit dat het misschien wel weer goed komt.
Moet een ouderschapsplan via de rechter?
Wanneer jij en je ex-partner beiden een handttekening hebben gezet onder de afspraken die jullie samen hebben gemaakt in het ouderschapsplan, is het een rechtsgeldig document. Wanneer jullie echter onenigheid krijgen over bepaalde afspraken die jullie gemaakt hebben, zullen jullie wel eerst naar de rechter moeten om de afspraken af te kunnen dwingen. Wanneer jullie het ouderschapsplan hebben laten vastleggen bij de notaris, krijgt het een zogenaamde executoriale titel en zijn de afspraken wel afdwingbaar. Je hoeft dan dus niet naar de rechter.
Mag een kind van 12+ jaar zelf beslissen waar hij/zij gaat wonen?
Vaak wordt gedacht dat kinderen vanaf de leeftijd van 12 jaar zelf mogen kiezen bij welke ouder zij willen wonen. Dit is een misverstand. Wat er wel verandert als een kind de leeftijd van 12 jaar bereikt, is dat volgens de wet het kind de kans moet krijgen om zijn/haar mening te geven. De rechter nodigt het kind uit voor een zogenaamd kindgesprek. Wanneer een kind niet naar de Rechtbank wil, mag hij/zij zijn/haar mening ook schriftelijk kenbaar maken aan de rechter. Een kind vanaf 12 jaar krijgt dus de mogelijkheid om zijn/haar eigen mening en/of ideëen kenbaar te maken. De rechter zal de wensen van het kind meenemen in de overwegingen, maar deze worden niet automatisch gevolgd.
Scheiden en sinterklaas vieren
Vandaag komt Sinterklaas weer aan in Nederland!
Voor veel kinderen een heerlijk feest!
Zeven tips:
1. Gun je kind leuke dagen bij beide ouders!
Het is fijn als je met je ex afspraken kunt maken over sinterklaas, waarbij je rekening houdt met elkaar en met jullie kind. Daarmee voorkom je spanning en teleurstellingen, en houd je het een feest voor je kind (Sinterklaas is vaak al spannend genoeg, vooral voor jonge kinderen!).
2. Maak afspraken over cadeautjes
Kijk of je af kunt stemmen wie welke cadeautjes koopt. Op die manier voorkom je ‘dubbele’ cadeautjes en teleurstelling bij je kind.
3. Bespreek van te voren met elkaar of jullie kind de cadeautjes die het van Sinterklaas gekregen heeft bij de ene ouder ook mee mag nemen naar de andere ouder.
Laat jullie kind vooraf weten wat jullie hierover hebben afgesproken. Ook dit voorkomt teleurstellingen bij jullie kind.
4. Komt je kind thuis met een cadeautje van de andere ouder, wat jij maar niks vindt (je vindt het rommel, niet bij de leeftijd van je kind horen enzovoorts), zeg je oordeel niet hardop tegen je kind.
Een cadeau wat duidelijk niet in de smaak valt bij jou, verliest zijn glans ook voor je kind!
5. Sinterklaas is een dure periode en alleenstaande ouders voelen dit vaak in hun portemonnee.
Laatst zei een jongetje van 7 tegen mij: “bij mama krijgen we geen cadeautjes, omdat papa te weinig geld betaalt aan haar”
Hij vond het jammer van de cadeautjes, maar maakte zich nog meer zorgen om het geld…. Zelfs al voel je het zelf zo, en heb je conflicten met de andere ouder over geld, uit dit tegen vrienden (daar kan je je hart luchten en flink mopperen) maar laat je kind hierbuiten. Sinterklaas blijft dan een feest in plaats van een zorg voor je kind.
PS Denk in deze tijd eens aan de kringloopwinkel! Daar zijn veel leuke dingen te koop voor minder geld!
6. Wordt er bij de andere ouder sinterklaas gevierd met familie, opa’s en oma’s, of bijvoorbeeld op het werk, kijk dan of je kind daar bij kan zijn. Ook als dit valt in het weekend dat het kind bij jou zou zijn, probeer flexibel te zijn.
Dat kan soms voor jezelf heel moeilijk of pijnlijk zijn, maar kijk of het je lukt om vanuit je kind te denken.
7. Zorg dat beide ouders op de hoogte zijn hoe Sinterklaas en Kerst op school worden gevierd.
Zodat beide ouders ook de nodige voorbereidingen kunnen treffen en/of naar de verhalen van de kinderen kunnen vragen