Ga naar de inhoud

Schadeverzekeringen

Bij elke scheiding krijg je te maken met de schadeverzekeringen.

Wat zijn schadeverzekeringen?

Schadeverzekeringen zijn verzekeringen die bij materiële schade een schadevergoeding uitkeren. Dit kan zijn in de vorm van een geld bedrag, bijvoorbeeld als een auto total loss raakt; dan keert een autoverzekeraar de dagwaarde van de auto uit. Of in de vorm van een dienst; stel er is kaarsvet op de eettafel gemorst; dan kan er via de verzekeringsmaatschappij een bedrijf ingeschakeld worden om de schade aan de tafel te herstellen.

Welke schadeverzekeringen zijn er?

De meest voorkomende schadeverzekeringen zijn;

  • Inboedel en opstalverzekering
  • Motorrijtuigenverzekering
  • Caravan en pleziervaartuigenverzekering
  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Rechtsbijstandstandverzekering
  • Reis- en annuleringsverzekering

Wat moet ik regelen na mijn scheiding?

Onder begeleiding van één van onze scheidingsspecialisten maken jullie samen afspraken over de verzekeringen na de scheiding. Per verzekering zal ik hieronder toelichten welke mogelijkheden er zijn:

Inboedel- en opstalverzekering

Als jullie samen een koopwoning hebben is het belangrijk dat de opstalverzekering wordt voortgezet totdat de woning wordt verkocht óf totdat één van jullie beide de woning heeft overgenomen.
Als de woning wordt verkocht kan de opstalverzekering worden beëindigd op de datum van de overdracht van de woning.
Als de woning door één van jullie beide wordt overgenomen kan deze persoon de opstalverzekering voortzetten op eigen naam, of de lopende verzekering beëindigen en elders een nieuwe verzekering sluiten.

Voor jullie inboedel , de spullen die je in huis hebt zoals meubels, kleding, sieraden, speelgoed, etc. is er hoogstwaarschijnlijk ook een gezamenlijke verzekering afgesloten.

Als één van jullie al tijdens het scheidingsproces op een ander adres gaat wonen zal de lopende inboedelverzekering geen dekking bieden op het nieuwe adres. Geef dit dus altijd door aan de verzekeringsmaatschappij, of sluit een tweede inboedelverzekering af voor de inboedel welke aanwezig is op het nieuwe adres. Houdt er ook rekening mee dat de spullen van jullie thuiswonende kinderen op beide adressen verzekerd dient te zijn.

Motorrijtuigenverzekering

Als jullie één of meerdere auto’s, motors, bromfietsen of andere motorvoertuigen hebben is het belangrijk eerst af te spreken wie de eigenaar van het motorvoertuig wordt.
De eigenaar is vanaf het moment dat het motorvoertuig op zijn of haar naam staat verplicht minimaal een WA-verzekering hiervoor af te sluiten.

Het kan zijn dat jullie samen schadevrije jaren hebben opgebouwd. Stel jullie hebben de afgelopen 16 jaar samen een auto gedeeld en nog nooit schade gereden. Dan hebben jullie waarschijnlijk 16 schadevrije jaren opgebouwd op de verzekeringspolis. Als de auto na de scheiding aan één van jullie wordt toebedeeld betekent dat in principe ook dat deze persoon de verzekering inclusief de opgebouwde schadevrije jaren kan overnemen.

Als de andere partij ook een auto wil aanschaffen zou deze dan geen schadevrije jaren hebben om op een nieuwe autoverzekering te gebruiken. Dit heeft een hoge premie als gevolg. In overleg met de verzekeringsmaatschappij is het soms mogelijk de schadevrije jaren te splitsen; in het genoemde voorbeeld betekent dat dat jullie beide 8 schadevrijejaren krijgen.

Note: 

Schadevrije jaren | Per 1 januari 2022 is het mogelijk opgebouwde schadevrije jaren te verdelen bij de scheiding zelfs verplicht. Voorheen moest één van de partners na scheiding – bij sommige verzekeraars – toch nog bij bij 0 beginnen, maar het wordt dus nu zo dat elke verzekeraar daar aan mee moet verwerken geeft het Verbond van verzekeraars aan.

Opgebouwde jaren tijdens de scheiding, zonder schade, kunnen worden verdeeld bij scheiding. Partner die als polishouder geregistreerd staat bepaald hierbij de verdeling en dient dit bij de verzekeraar kenbaar te maken door een afstandsverklaring te overleggen. Let op dat je wel op het zelfde adres ingeschreven stond en natuurlijk ook een rijbewijs moet hebben. Natuurlijk wijzen we jullie hier ook op als we samen om tafel zitten.

Caravan- en pleziervaartuigverzekering

Hetzelfde geldt als jullie samen een caravan of pleziervaartuig hebben, eerst wordt er beslist wie de eigenaar van de betreffende zaak wordt. De persoon neemt dan ook de verzekering over. (of sluit elders een nieuwe)

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is één van de belangrijkste schadeverzekeringen. Als je aansprakelijk wordt gesteld voor letselschade of materiële die je (per ongeluk) aan de bezittingen van een ander hebt veroorzaakt kan dit flink in de papieren lopen.

Als jullie thuiswonende kinderen hebben, of uitwonende kinderen voor studie, vallen zij doorgaans onder jullie gezamenlijke aansprakelijkheidsverzekering. In het ouderschapsplan wordt afgesproken wie van de twee ouders de verplichting op zich neemt de kinderen voor aansprakelijkheid te verzekeren.

Rechtsbijstandverzekering

Ook de rechtsbijstandverzekering zal tijdens de relatie hoogstwaarschijnlijk een gezinsdekking kennen en een gezamenlijk verzekering zijn. Samen bepalen jullie of één van jullie deze verzekering overneemt of dat deze wordt beëindigd.

Indien je elders een nieuwe rechtsbijstandverzekering afsluit kun je te maken krijgen met een wachtperiode; de eerste paar weken of maanden mag je dan niet van de verzekering gebruik maken.
De wachtperiode geldt echter niet als je kunt aantonen dat de nieuwe verzekering aansluit op jullie huidige verzekering én als de zaak waar je rechtsbijstand voor wilt inschakelen ook op jullie huidige verzekering gedekt zou zijn.

Overigens kan het zijn dat jullie rechtsbijstandverzekering dekking biedt voor (scheidings)mediation. Dit kun je navragen bij de verzekeringsmaatschappij.

Reis- en annuleringsverzekering

Na de scheiding kun je zelf beslissen of je een reis- en annuleringsverzekering wilt afsluiten en welke opties te kies. Europa- of werelddekking, met of zonder wintersport, inclusief of exclusief annuleringsdekking, etc.

Wel is het belangrijk om als ouders af te spreken hoe jullie omgaan met het verzekeren van jullie kinderen; wordt één van jullie verplicht een doorlopende reis – en annuleringsverzekering af te sluiten? Of bekijken jullie dit per reis?

Verzekeringspakket overnemen

Vaak wordt er na een scheiding voor gekozen dat één van de twee het lopende verzekeringspakket overneemt, en dit volledig aanpast naar de eigen situatie en de eigen wensen. Denk er bijvoorbeeld ook aan om het rekeningnummer waar de premie van wordt afgeschreven te wijzigen.

Splitsing

De verzekering kan worden gesplitst. De ex-echtgenoten krijgen dan ieder de helft van de waarde van de verzekering toegedeeld. Vervolgens wordt de verzekering door elke ex-echtgenoot apart voortgezet. Iedere ex-echtgenoot wordt verzekeringnemer voor diens eigen deel van de verzekering.

Verrekening

De waarde van de verzekering op de scheidingsdatum/peildatum wordt verrekend door aanpassing van de begunstiging van de verzekering. De ex-echtgenoot die oorspronkelijk verzekeringnemer was, blijft dit ook. De andere ex-echtgenoot wordt voor de helft van de waarde[ per scheidingsdatum] onherroepelijk begunstigde. De ex-echtgenoot die verzekeringnemer is, blijft begunstigde voor de andere helft van de waarde van de waarde [per scheidingsdatum] en voor de op te bouwen waarde na de scheidingsdatum.
De polisvoorwaarden zijn in dit verband ook van belang. Want wat gebeurt er als de ex-echtgenoot, die niet de verzekeringnemer is, overlijdt. De begunstiging kan dan overgaan op diens erfgenamen, maar de verzekeraar kan ook bepalen dat dat de begunstiging weer terugkomt bij de verzekeringnemer.

Afkopen

De verzekering wordt afgekocht. De verzekeraar zal in dit geval de afkoopwaarde hanteren.

Wat zijn de fiscale consequenties?

Het wijzigen van lopende levensverzekeringen, zoals afkoop of wijziging van de begunstiging, heeft over het algemeen fiscale consequenties.
Bij scheiding wordt hierop onder voorwaarden, een uitzondering gemaakt.

Een polis kan worden aangepast zonder heffing van inkomstenbelasting bij onderstaande voorwaarden:

  • In het kader van een boedelscheiding.
  • Als er sprake is een gemeenschap van goederen.
  • Indien de persoon aan wie de waarde wordt toegedeeld binnenlands belastingplichtig is.
  • Indien de polis niet behoort tot een ondernemingsvermogen.

Gratis informatiegesprek

Meer weten? Vraag direct een gratis informatiegesprek aan.

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.