Ga naar de inhoud

Aangifte na de scheiding

Als je getrouwd bent of samenwoont doe je waarschijnlijk gezamenlijk aangifte. Als fiscaal partner mag je namelijk slim “schuiven” met bepaalde posten, wat een belastingvoordeel oplevert. Maar hoe zit dat nu precies in het jaar van scheiding?

Fiscaal partnerschap

De Belastingdienst is zo lief om de mogelijk te creëren gezamenlijk aangifte te doen als fiscaal partners. Zodoende kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld de hypotheekrente volledig af te trekken van degene met het hoogste inkomen, waarmee vaak een belastingvoordeel kan worden behaald.

Wie is nu je fiscaal partner? Dat staat precies op de site van de Belastingdienst, maar kort gezegd is het de partner waar je mee samenwoont.

Uit elkaar

Als je echter uit elkaar gaat ben je geen fiscaal partner meer en vervallen deze voordelen, maar… Hiervoor is een speciale uitzondering gemaakt. In het jaar van scheiding mag je nog gezamenlijk aangifte doen zo lang je maar minimaal 1 dag in dat jaar fiscaal partners bent geweest. Iets om op te letten bij de scheiding, zeker als dat rond 1 januari plaatsvindt.

Welke datum is dan bepalend? Het fiscaal partnerschap eindigt als je niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven EN het huwelijk, geregistreerd partnerschap of de samenwoning formeel is beëindigd. De exacte formulering geeft de Belastingdienst.

Gevolgen bij scheiding

Naast bovengenoemde voordelen is in bepaalde gevallen gezamenlijk aangifte extra voordelig of zelfs nodig om belasting te vermijden. Worden bij de scheiding lijfrenteproducten verdeeld bijvoorbeeld, dan zou één van jullie een belastingvoordeel en de ander een belastingnadeel hebben. Als toerekeningspartners kun je de voor en nadelen tegen elkaar weg laten vallen en dit fiscaal neutraal afwikkelen.
En ander voorbeeld is de afkoop van partneralimentatie. Vaak gaat dat om redelijk grote bedragen en ook dan is mogelijk dit fiscaal neutraal te doen in het jaar van scheiding.

Opgepast!

Je ziet, met goede fiscale kennis zijn fiscale valkuilen te vermijden en soms voordelen te behalen. Maar dat vergt een volledig begrip en kennis van jullie situatie en de wetten en regels die hier van toepassing zijn. Zorg dus dat je je goed laat informeren door vakmensen die zowel de fiscale zaken als scheidingszaken volledig begrijpen.

Gratis informatiegesprek

Meer weten? Vraag direct een gratis informatiegesprek aan.

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.