Financiën
De ScheidingsWijze helpt jullie met afspraken over de financiën tijdens het scheidingsproces. Onderstaand een opsomming waar je dan zoal aan kunt denken.
Uiteraard loodsen we jullie daar stap voor stap doorheen zodat alles aan bod komt en er niets vergeten wordt. En natuurlijk wijzen we op de eventuele risico’s die een afwijkende verdeling met zich mee kan brengen, maar ook hier geldt we denken in oplossingen en niet in problemen.
Inkomen
Je inkomen verandert na een scheiding. Niet alleen doordat je geen gezamenlijk inkomen meer hebt en de lasten niet meer kunt delen, maar ook omdat belastingen en toeslagen wijzigen. De ScheidingsWijze zal inzage geven in het netto besteedbaar inkomen na scheiding. Wij weten dat duidelijkheid over wonen en financiën prioriteit hebben.
Toeslagen
De meeste toeslagen met uitzondering van huurtoeslag kunnen pas aangevraagd worden als de scheiding bij de rechtbank ingediend is en je niet meer op hetzelfde adres ingeschreven staat.
Verzekering
Tijdens het scheidingsproces zijn de verzekeringen vaak onderbelicht echter bij elke scheiding is er ook sprake van een gezamenlijke verzekering waar afspraken over gemaakt dienen te worden.
Fiscaal
Bij een echtscheiding, scheiding van tafel en bed, ontbinding van een geregistreerd partnerschap en bij de beëindiging van de samenleving verandert het fiscaal partnerschap. Dit geldt zodra je duurzaam gescheiden gaat leven en de scheiding ingediend is bij de rechtbank.
Schulden
Als er schulden zijn dan spreek je tijdens het scheidingsproces af hoe daar na de scheiding mee om te gaan. Zijn ze persoonsgebonden, moeten ze verdeeld worden, kun je afwijken van een 50/50 verdeling? Wat als de schulden verzwegen zijn? Nu je uit elkaar gaat is het tijd om duidelijkheid te scheppen en daar goede afspraken over vast te leggen. Wij ondersteunen daar bij zodat er geen verrassingen achteraf zullen zijn.
Veelgestelde vragen
Over inkomen
Hoe worden de saldi op de bankrekeningen verdeeld na de scheiding?
De saldi op de bankrekeningen mogen bij gemeenschap van goederen verdeeld worden zoals jullie dat zelf willen. Wel dient er rekening mee gehouden te worden dat een afwijkende verdeling eventueel fiscale consequenties kan hebben.
Hoe zit het met de schulden na de scheiding?
Wanneer je in gemeenschap van goederen gehuwd bent, ben je beiden hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden die tijdens het huwelijk zijn aangegaan, maar ook voor de schulden die door één van de partijen voor het huwelijk zijn aangegaan. Wanneer je na 1 januari 2018 in (beperkte) gemeenschap van goederen gehuwd bent, blijven de schulden die voor het huwelijk zijn aangegaan voor de partij die de schulden is aangegaan.
Scheiden kosten
Als je gaat scheiden moet er veel worden geregeld.
Dat brengt de nodige kosten met zich mee. Aan wat voor kosten moet je zoal denken?
Mediation
Als je de scheiding regelt via de mediators/ scheidingsexperts van ScheidingsWijze dan wordt de scheiding buiten de rechtszaal in samenspraak geregeld. Mediation is een kostenbesparende keuze als je het vergelijkt tegen de kosten die een juridische procedure met advocaten met zich mee kan brengen. Hoe lang mediation duurt en wat de kosten zullen zijn is afhankelijk van de zaken die geregeld moeten worden.
Met een goede verstandhouding tijdens en na de scheiding is er al een wereld gewonnen. Naast de mediation tegen een uurtarief of een vaste prijs is het evident dat, als er andere specialisten ingeschakeld worden, dit extra kosten met zich meebrengt.
Tijdens een vrijblijvende en gratis afspraak kunnen we inschatten wat jullie willen en kijken welke werkwijze het best passend is bij jullie situatie.
Scheiden, kosten eigen woning
Indien er een eigen woning is, zal hier het nodige voor geregeld moeten worden.
Blijft één van jullie er wonen of wordt de woning verkocht?
Dan is het van belang dat je voor het opmaken van een scheidingsconvenant weet wat de mogelijkheden zijn qua financiering en wat daarvan de kosten zijn. Bij de vereniging eigen huis kun je de maximale hypotheek berekenen.
Anders dan collega’s wel eens aangeven, zijn de kosten voor de scheiding -zoals dat wel het geval is voor de kosten van de hypotheek en de notaris- niet aftrekbaar. We zien steeds vaker dat de hypotheekadviseur samen met de mediator de scheiding regelt en dat er dan 1 prijs gemaakt wordt voor het totaalpakket en dat er aangegeven wordt dat dit aftrekbaar is. Voorkom verrassingen achteraf en een tik op de vingers van de belastingdienst. De kosten voor het verkrijgen van de partneralimentatie of het verhogen of verhouden ervan is voor de ontvanger wel aftrekbaar.
ScheidingsWijze verkoopt zelf geen hypotheken, we blijven graag onafhankelijk. Wel gaan we indien klanten dat wensen vaak mee naar het gesprek met de hypotheekadviseur of hebben contact met de adviseur. Er is altijd 1 partij die meer belang kan hebben bij het behouden van de woning en dan heb je altijd te maken met een waardering van de woning, een evt uitkoop. Ook de evt. partneralimentatie kan van invloed zijn op de hoogte van de hypotheek. Dus om die reden en om onze neutraliteit te waarborgen houden we ons daarbuiten. Naast het feit dat dit natuurlijk een ander vakgebied is. De kosten voor het omzetten van een hypotheek bij een scheiding zullen rond de 2000,- bedragen. De kosten voor de notaris met betrekking tot de akte van verdeling zullen tussen de 6 en 700,- zijn.
Indien de woning wordt verkocht, zal er een makelaar ingeschakeld moeten worden. In het convenant kan je nadere afspraken vastleggen rondom de verkoop van de woning.
Als één van de partners de woning overneemt, brengt dat onder andere de volgende kosten en handelingen met zich mee:
– aanvragen hoofdelijk ontslag voor degene die de woning verlaat,
– aanpassen van de bestaande hypotheek,
– akte van verdeling,
– uitbetalen van de eventuele overwaarde of verdelen van een eventuele restschuld.
In het convenant kan je vastleggen wie welke kosten betaalt, dus de kosten van de hypotheek en de notariskosten.
Scheiden, kosten huis
Pas als de beschikking van de rechtbank is afgegeven en is ingeschreven bij de gemeente, kan de woning juridisch worden geleverd aan de ex-partner.
In het convenant kan je vastleggen wie tot die tijd in de woning blijft wonen en welke kosten van de woning gezamenlijk worden betaald.
Zolang de woning nog niet is verkocht, maak je ook afspraken over wie in de woning blijft wonen en welke kosten door wie worden betaald.
Voor kinderen in scheiding vinden ouders het vaak belangrijk dat het kind niet hoeft te wennen aan 2 nieuwe huizen.
Scheiden van tafel en bed
Bij scheiden van tafel en bed blijf je officieel getrouwd, maar woon je niet meer in hetzelfde huis en deel je niet meer in de gezamenlijke bezittingen. Je bent dan ook niet meer verantwoordelijk voor bijvoorbeeld schulden die de [ex] partner maakt na de scheiding van tafel en bed.
Het verschil met scheiden is dat je wel officieel getrouwd blijft en je niet met iemand anders kan trouwen of een geregistreerd partnerschap kan aangaan. Dat mag pas als je officieel gescheiden bent. Een scheiding van tafel en bed kan alleen bij een huwelijk, niet wanneer er een geregistreerd partnerschap is.
Scheiden zonder rechter
Als je voor mediation kiest, dan hoef je niet naar de advocaat of naar de rechtbank. Wel zal het convenant en evt. ouderschapsplan via onze huisadvocaat ‘afgestempeld’ dienen te worden.
Als er sprake is van een geregistreerd partnerschap zonder minderjarige kinderen, dan kan een geregistreerd partnerschap beëindigd worden door dit enkel in te laten schrijven bij de gemeente.
In alle andere gevallen zal scheiden zonder rechter niet mogelijk zijn.
Aan te raden is om, ook als je kan scheiden zonder rechter (bijvoorbeeld bij de ontbinding van een samenleving en/of het opstellen van een ouderschapsplan), de gemaakte afspraken in een convenant te laten vastleggen.
De kosten voor de advocaat zijn bij ons verdiscontioneerd in de prijs. De griffierechten (kosten van de rechtbank) zijn 309,- voor jullie samen tenzij er recht op toevoeging is, dan betaal je 42,50 per persoon.
Meer weten? Neem gerust contact met ons op.
Wat gebeurt er met de gezamenlijke bankrekeningen na de scheiding?
De tenaamstelling van de gezamenlijke rekeningen mogen na een echtscheiding verdeeld worden zoals partijen dat zelf willen. Wanneer één van beiden de gezamenlijke rekening wil blijven gebruiken, dan moet de ander toestemming geven om als mederekeninghouder verwijderd te worden.