Ga naar de inhoud

Familieopstellingen

Als je weleens bij een kindercoach of relatietherapeut bent geweest, is er een grote kans dat je te maken hebt gehad met systeemtherapie en in het bijzonder met familieopstellingen.

Wie neemt welke plaats in binnen het gezin, wat is de betekenis van deze plaats. En het effect op jouw leven. En wat betekent een scheiding voor de onderlinge verhoudingen binnen het gezin?

Wat zijn familieopstellingen?

Bij het maken van een familieopstelling, ook wel systeemopstelling genoemd wordt vaak gebruik gemaakt van Playmobil of Duplo poppetjes eventueel aangevuld met kleine voorwerpen zoals steentjes of schelpjes.

De opdracht lijkt op het eerste gezicht simpel; zet de poppetjes zo neer dat elk gezinslid op de juiste plaats staat.

De opstelling laat zien welke plek je inneemt binnen het gezin. Door de poppetjes en voorwerpen systemisch neer te zetten worden abstracte situaties omgezet in concrete beelden.

Voor wie is het geschikt?

Familieopstellingen zijn geschikt voor een ieder die vragen heeft over de relatie met zijn of haar ouders, broers, zussen, kinderen. Ook een overlijden kan een grote rol spelen. Het maken van een familieopstelling kan bijvoorbeeld het inzicht geven dat een overleden kind een zeer centrale plek inneemt. Misschien wel ten koste van een ander gezinslid.

Wat is de invloed van een scheiding op ons gezin?

De opstelling van gezinsleden veranderd onherroepelijk door een scheiding. Vader en moeder wonen niet meer samen in één huis maar zijn nog wel samen ouders van hun kinderen. Voor zowel de ouders als de kinderen is het zoeken naar de nieuwe onderlinge verhoudingen in deze veranderende situatie.

Kinderen kunnen als gevolg van een scheiding onbewust de rol van ouder op zich gaan nemen waardoor het kind letterlijk van plek wisselt met een ouder of juist een verzorgende rol naar de “zielige ouder” inneemt. De ouder-kind rollen draaien als het ware om.

Wat kan ik doen om dit te voorkomen?

Binnen een gezonde familieopstelling staan de ouders achter de kinderen, de kinderen krijgen de gelegenheid zelf de wereld te verkennen en fouten te maken maar kunnen erop vertrouwen dat hun ouders altijd achter ze staan. Wat er ook gebeurt. De kunst is om dit gevoel ook tijdens en na een scheiding aan de kinderen over te brengen.

Makkelijker gezegd dan gedaan maar als het goed met jou gaat, gaat het over het algemeen ook goed met je kind. Laat je kind zoveel mogelijk kind zijn en voorkom dat het de rol van ouder of verzorger op zich gaat nemen. Heb je veel pijn en verdriet door de scheiding? Zoek dan hulp om dit te verwerken.

Meer informatie over dit of een andere scheidings-gerelateerd onderwerp? Plan gerust een gratis informatiegesprek met één van onze scheidingsspecialisten in.

Gratis informatiegesprek aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.