Ga naar de inhoud

Huwelijk met een internationaal tintje

Deze week had ik een mediationgesprek met een Turks stel en zij waren niet bekend met het feit dat je de scheiding ook middels mediation kunt regelen.

Naast de vele voordelen, die dat heeft naast een scheiding met advocaten is het ook nog eens zo dat ze in aanmerking kwamen voor toevoeging en dus slecht een eenmalige bijdrage hoefden te voldoen voor de mediation. Voor nog geen 100,- euro per persoon kon de scheiding volledig voor hen geregeld worden.

Heel vervelend dat ze al jaren wilden scheiden, maar dat niet gedaan hadden, omdat ze het financieel niet konden betalen.

Er dient wel rekening mee gehouden te worden welk recht van toepassing is op je huwelijksvermogen…

Chelouche/Van Leer arrest

Welk recht van toepassing is hangt af van heel veel factoren. In het arrest van de Hoge Raad genaamd: ‘Chelouche/Van Leer’ wordt uiteengezet van welke factoren dat dan afhangt.

Het is niet zo simpel om na te gaan welk recht van toepassing is op je huwelijksvermogen als je huwelijk een internationaal tintje heeft. Daarom is het belangrijk om een rechtskeuze te maken voor of tijdens je huwelijk als je trouwt met iemand die een andere nationaliteit bezit.

Wil je gaan scheiden en heb je geen rechtskeuze gemaakt? Neem dan contact met op met ScheidingsWijze[n]. Wij kunnen voor je nagaan welk recht van toepassing is op je huwelijksvermogen en je scheiding middels mediation volledig afhandelen.

Wanneer kun je in Nederland scheiden?

Je kan in Nederland een scheiding aanvragen als:

  • jij en je partner zijn allebei Nederlander maar jullie wonen in het buitenland
  • een van jullie beiden woont in Nederland (je hoeft dan niet de Nederlandse nationaliteit te hebben, kan bijvoorbeeld ook als je een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd hebt)

Je bent in het buitenland getrouwd

Als je in het buitenland bent getrouwd maar in Nederland wilt scheiden kan dat ook. Je hebt dan de originele huwelijksakte nodig. Als deze akte in een andere taal is dan het Nederlands, Engels, Frans of Duits, dan hebben we ook een beedigde vertaling van de huwelijksakte nodig om jullie scheiding te kunnen regelen. Ook is het mogelijk om jullie huwelijk in te laten schrijven in Den Haag. Dat is niet verplicht. Daarover kan je meer informatie vinden op de website van de gemeente Den Haag. Als je huwelijk is ingeschreven in Den Haag dan heb je voor de scheiding in Nederland alleen een uittreksel uit het register in Den Haag nodig.

Apostille

Het apostillestempel zorgt in buitenlandse scheidingen vaak voor verwarring. Met een apostillestempel kan je documenten uit het ene land gebruiken in een ander land. Omdat landen niet zeker van elkaars documenten zijn hebben ze het apostilleverdrag gesloten. Landen die bij dit verdrag zijn aangesloten kunnen documenten van elkaar veilig gebruiken als er een apostillestempel op staat. Met een apostillestempel hoef je het document niet meer te laten legaliseren door de ambassade of het consulaat van het land waar je het gaat gebruiken. Dit kan van belang zijn bij de inschrijving van je buitenlandse huwelijk in het register in Den Haag. En nogmaals; inschrijven van het huwelijk in Den Haag is niet verplicht. Je kan ook scheiden in Nederland zonder deze inschrijving. Wel hebben we de originele huwelijksakte nodig.

De aanvraag van een echtscheiding met een andere nationaliteit

Met een andere nationaliteit of de nederlandse nationaliteit kan je een echtscheiding aanvragen in de volgende gevallen:

  • Jij en je partner verzoeken samen de echtscheiding en een van beiden heeft de gewone verblijfplaats in Nederland
  • Als jij in Nederland woont, je partner in het buitenland, en je partner wil scheiden
  • Als jij wilt scheiden en je partner woont in het  buitenland, dan moet je tenminste 1 jaar in Nederland je gewone verblijfplaats hebben
  • Jij en je partner wonen in Nederland

Je bent in een ander land getrouwd maar het huwelijk is ingeschreven in Nederland

Als je in het buitenland getrouwd bent en het huwelijk is in Nederland ingeschreven bij de burgerlijke stand van je woonplaats, geldt je huwelijk als Nederlands huwelijk. Je ontbind je huwelijk dan met een Nederlandse echtscheiding. Voor wat betreft de gevolgen van deze Nederlandse scheiding voor het land waar je in het huwelijk getreden bent, kan je terecht bij de ambassade van het desbetreffende land.

Echtscheiding buiten Nederland

Scheiden in het buitenland is weer iets anders als scheiden van iemand die in het buitenland verblijft. Of een in Nederland gesloten huwelijk in een ander land kan worden ontbonden, hangt af van de regels van het betrokken land. Voor juridisch advies kan je contact opnemen met een advocaat in het betrokken land. Het is mogelijk dat echtscheiding volgens de toepasselijke regels niet mogelijk is.

Scheiden van tafel en bed

Terug naar de casus van het Turkse stelt waardoor de blog begonnen is;

De man kan niet aarden in Nederland. Het is, zoals ik helaas vaker tegenkom, heel frustrerend dat je geen werk kunt vinden of werk onder je niveau moet doen terwijl je in het land van herkomst een goede en fijne baan had. Vandaar ook dat de man in deze situatie besloten had om weer naar Turkije terug te keren en daar op zoek te gaan naar werk.

Wat het natuurlijk heel moeilijk maakt is het feit dat het stel samen kinderen heeft en dat moeder de voorkeur geeft om in Nederland te blijven, zij is hier immers geboren en getogen en heeft hier haar leven en werk.

In deze situatie is er dan ook voor gekozen dat ze scheiden van tafel en bed. Ze blijven op papier getrouwd, maar zijn dan geen fiscale partners meer. Vader heeft immers geen inkomen meer en moeder heeft dan recht op kindgebondenbudget als alleenstaande ouder en andere fiscale voordelen waardoor ze het hoofd boven water kan houden.

En wie weet wat de toekomst brengt….

Gratis informatiegesprek

Meer weten? Vraag direct een gratis informatiegesprek aan.

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.