Ga naar de inhoud

Kinderalimentatie

Ook na de scheiding blijf je als ouders samen verplicht om voor je kind te zorgen. Dit doe je onder andere door in de kosten van levensonderhoud bij te dragen.

Kinderalimentatie

Leidraad voor het vaststellen van kinderalimentatie is om ervoor te zorgen dat het kind er na de scheiding zo min mogelijk op achteruit gaat en dat de leefsituatie voor het kind na scheiding zoveel mogelijk gelijk blijft.

Kinderkosten

In de tremanormen/ trematabellen is neergelegd hoe hoog de kosten van een kind zijn. De hoogte van de kinderalimentatie wordt vastgesteld aan de hand van een advies van het NIBUD dat jaarlijks onderzoek doet naar de kosten van een kind. Er zijn een aantal stappen die hierin genomen worden:

  • Hoeveel kinderen zijn er en hoe oud zijn die?
  • Hoe hoog is het besteedbaar inkomen van het gezin voor de scheiding?

Aan de hand hiervan wordt de behoefte van de kinderen (kinderkosten) vastgesteld. Vervolgens wordt gekeken naar de zorgverdeling voor de kinderen en de draagkracht van de ouders om vast te stellen of er kinderalimentatie betaald moet worden, om de kosten voor de kinderen te betalen. In het algemeen is het zo dat hoe meer de ouders verdienen hoe hoger de kinderbehoefte is. Dat is natuurlijk ook wel logisch, als ouders meer verdienen dan hebben de kinderen het ook vaker financieel beter en je wilt niet dat de kinderen door de scheiding er financieel op achteruit gaan.

De ouder die kinderalimentatie betaalt heeft zelf vaak ook de zorg voor de kinderen gedurende een aantal dagen per maand. Afhankelijk van het aantal dagen zorg kan er een zorgkortingspercentage in mindering op de kinderalimentatie worden gebracht.

Minimum bedrag voor kinderalimentatie

Conform de geldende norm zal voor ieder kind minstens € 25,- per maand aan kinderalimentatie moeten worden betaald als het besteedbaar maandinkomen van de alimentatieplichtige lager is dan € 1.250,-.

Duur kinderalimentatie

De alimentatieplicht duurt in principe tot het kind financieel zelfstandig is of 21 jaar wordt. Of u ook alimentatie betaalt aan uw kinderen, die tussen de 18 en 21 jaar oud zijn, hangt af van het feit of zij in hun eigen onderhoud voorzien en de afspraken die je maakt in het ouderschapsplan. 

Co-ouderschap en alimentatie

Als de andere ouder tevens een groot deel van de zorg voor de kinderen op zich neemt, zal een andere verdeling van de kosten optreden. Dat is van invloed op de hoogte van de alimentatie. Bij een co-ouderschapsregeling waarbij beide ouders hetzelfde inkomen hebben, zal meestal geen kinderalimentatie worden afgesproken, tenzij er een groot verschil aan draagkracht is. Vaak wordt wel tussen de ouders afgesproken, een verdeelsleutel van bepaalde kosten, zoals school- en studiekosten, hobby’s, sporten, kleding, vervoer en verzekeringen. Wij noemen dat een Kids BV, we vertellen je daar graag meer over.

LBIO

Bij een achterstand van de betaling van kinderalimentatie kun je een beroep doen op het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Let wel dat hier voorwaarden aan gesteld worden en dat in ieder geval het ouderschapsplan dan bekrachtigd dient te zijn door de rechtbank.

Op alibox kun je zelf de alimentatie berekenen.

Indexering kinderalimentatie

Alimentatiebedragen stijgen jaarlijks op grond van artikel 402-a Boek I BW. De Minister van Justitie stelt het indexeringspercentage vast. Deze gaat in op het moment dat het percentage gepubliceerd wordt in de Staatscourant en de landelijke dagbladen. Meestal gebeurt dat half november. Uiteraard houden wij je hiervan ook op de hoogte. Volg voor het laatste nieuws bijvoorbeeld onze nieuwsbrief of Facebook.

kinderbehoefte calculator - ScheidingsWijze

 

Meer weten?

Vraag direct een gratis informatiegesprek aan.

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.