Echtscheiding
Het is definitief, jij en je (ex)partner gaan uit elkaar. Jullie hebben afspraken gemaakt en het ouderschapsplan voor de kinderen is opgesteld. Nu dient alleen nog het huwelijk officieel ontbonden te worden en jullie kunnen beginnen aan een nieuw hoofdstuk.
Samen scheiden
De weg naar een leven zonder elkaar is in samenspraak uitgestippeld. Zo houden jullie de regie over je eigen leven én de toekomst die voor je ligt. Wij regelen de echtscheiding, snel en goedkoop. Binnen enkele dagen zijn de benodigde stukken naar wens opgesteld. Hebben jullie meer hulp nodig? Dan kan ook. Een scheidingsspecialist van ScheidingsWijze wijst jullie de weg én denkt van begin tot eind mee. Dat is samen scheiden.
Vechtscheiding voorkomen
Willen jij en je (ex)partner een echtscheiding aanvragen maar zijn jullie niet on speaking terms? Geen paniek. Wij bemiddelen tussen jou en je (ex)partner, je hoeft dus niet meer samen om tafel. Een vechtscheiding en torenhoge advocatenrekeningen worden voorkomen. Soms raken ex-partners zelfs weer met elkaar in gesprek.
Kinderen en scheiden
Waar jullie als partners uit elkaar gaan, blijven jullie altijd samen ouders. Bij een echtscheiding is daarom voor minderjarige kinderen een ouderschapsplan verplicht. Jullie kunnen zelf aan de slag met een format of ScheidingsWijze wijst jullie de weg, helemaal handig bij de complexere onderwerpen zoals de verdeling van kosten en nieuwe partners.
Echtscheiding in zes stappen
ScheidingsWijze staat voor je klaar: voor het aanvragen van een echtscheiding of voor een scheiding van A tot Z. Onze persoonlijke werkwijze wordt ondersteunt door geautomatiseerde systemen en innovatieve technieken. De specialisten van ScheidingsWijze gaan snel en zorgvuldig voor je aan de slag.
- Een intakegesprek en check
- Opstellen van het scheidingsconvenant
- Aanleveren format ouderschapsplan
- Controle van het opgestelde ouderschapsplan
- Alimentatiebepaling
- Procedurele afhandeling (incl. advocaat)
Gratis informatiegesprek aanvragen
Hoe nu verder?
Scheiden of uit elkaar gaan is loslaten. Loslaten gaat gepaard met verdriet en rouw om wat er verloren gaat als je uit elkaar gaat. Maar het kan ook gaan over opluchting om wat je niet meer hoeft. Wel is het noodzakelijk om afscheid te nemen, te leren loslaten en om te leren kijken met andere ogen. ‘Oog op de toekomst’.
Veelgestelde vragen
Over het nieuwe scheiden
Wat is mediation bij echtscheiding?
Bij mediation lossen partijen samen hun conflicten op door middel van bemiddeling van een onafhankelijke derde, de mediator. Bij mediation bij echtscheiding kunnen alle aspecten die bij een echtscheiding komen kijken besproken worden en kunnen hierover afspraken gemaakt worden met behulp van de mediator. Partijen houden zelf de regie en komen samen tot oplossingen en afspraken, waardoor de kans op conflicten en onenigheid na de scheiding een stuk kleiner is.
Kan ik blijven wonen na de scheiding?
Wanneer je gaat scheiden en in de huidige koopwoning wenst te blijven wonen, is een belangrijke voorwaarde dat je over voldoende inkomsten beschikt om de vaste lasten te kunnen blijven betalen. Wanneer je de hypotheek overneemt, zal de ex-partner uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslagen moeten worden.
Hoe vertel ik het mijn partner
Het vertellen aan je partner dat je wilt gaan scheiden, is voor veel mensen één van de moeilijkste momenten in het leven. Bovendien moet er, naast de eigen emoties, rekening gehouden worden met de emoties van je partner. Voor veel mensen is dit een reden om de scheidingsmelding zo lang mogelijk uit te stellen. De pijn, zeker bij een onverwachte scheidingsmelding, kan niet verzacht worden. Wel kan degene die wil scheiden een aantal voorwaarden scheppen, waardoor de communicatie tussen de beide partners niet voorgoed verstoord wordt en waardoor de partners tijdens en na het scheidingsproces met elkaar kunnen blijven overleggen.
Kan ik scheiden zonder advocaat?
Wanneer je gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, dan kun je niet scheiden zonder advocaat. Wanneer je een samenlevingscontract hebt, kan dit wel. Tijdens de echtscheidingsprocedure dient het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank ingedient te worden door een advocaat. Een echtscheidingsconvenant en een ouderschapsplan hoeven niet door een advocaat opgesteld te worden. Dit kan door een mediator.
Wat zijn de voordelen van mediation?
Er zijn veel voordelen van mediation bij een scheiding. Allereerst behouden jullie zelf de regie over de afspraken die gemaakt dienen te worden en leggen jullie zelf de basis voor duurzame oplossingen. Dit zorgt ervoor dat de kans op conflicten beperkt blijft. Ook gaat een scheiding middels een mediationtraject doorgaans sneller en is goedkoper dan een procedure bij de Rechtbank.
Wat kost een scheiding?
Tijdens een scheiding betaal je doorgaans de meeste kosten voor de advocaat of mediator. Wanneer je samen naar één advocaat of mediator gaan, dan liggen de kosten een aanzienlijk stuk lager dan wanneer je allebei een eigen advocaat of mediator hebt Met de advocaat of mediator kun je vaak onderhandelen over het uurtarief dat doorgaans tussen de € 130,- en € 200,- per uur ligt. Ook kun je bij de meeste advocaten en mediators van tevoren een vaste prijs afspreken. Dit is afhankelijk van hoe ingewikkeld een scheiding is. Tenslotte dienen de griffiekosten voor de rechtbank betaald te worden.