Ga naar de inhoud

Zorgvuldig ouderschapsplan verplicht?

“We hoeven niet alles vast te leggen, toch?”

zorgvuldig ouderschapsplan nodig? Met oog op de toekomst? ScheidingsWijze
Miranda Boerkamp Geschreven door , laatste update: 29 april 2025

Vandaag zat ik weer met ouders aan tafel. Twee lieve mensen, die hun kinderen het allerbeste gunnen. Ze keken elkaar aan, knikten bevestigend en zeiden bijna in koor: “We komen er samen wel uit. Vakanties? Dat stemmen we gewoon onderling af. Geldzaken? Dat regelen we zelf wel.”

En ik snap het. In het moment lijkt alles helder en vriendelijk. De emoties zijn nog vers, maar de goede wil spat ervan af. Toch voel ik dan altijd die lichte aarzeling. Niet omdat ik twijfel aan hun goede bedoelingen, maar omdat ik – vanuit ervaring – weet wat er kán gebeuren.

We spreken vaak af een ouderschapsplan op te stellen. Daarin kunnen ouders alles vastleggen: de zorgverdeling, de omgangsregeling, afspraken over kinderalimentatie, en bijvoorbeeld hoe vakanties verdeeld worden. Soms wordt gekozen voor een heel algemeen ouderschapsplan voorbeeld — dat lijkt makkelijk, maar geeft later weinig houvast.

Wil je een goed uitgangspunt? Mail ons gerust voor een voorbeeld ouderschapsplan, waarbij we ook rekening houden met de leeftijd van de kinderen. We hebben een ouderschapsplan voorbeeld pdf/ vragen beschikbaar; dat helpt om verder vooruit te denken.

Wat vandaag vanzelfsprekend is…

…kan morgen een bron van discussie worden.
Ouders zien nu een toekomst waarin harmonie vanzelfsprekend lijkt. Maar de praktijk leert: mensen veranderen. Levens veranderen. Er komen nieuwe partners, er ontstaan nieuwe werkroosters, kinderen worden groter en krijgen hun eigen wensen.

Een te vage vakantieregeling? Wordt opeens een twistpunt als allebei de ouders in dezelfde week vrij willen nemen en een van hen eerder geboekt heeft.
Een zorgverdeling die nu goed voelt? Kan gaan wringen als een ouder gaat samenwonen, verhuist of vaker gaat werken.
Financiële afspraken die nu uit solidariteit ruimhartig lijken? Kunnen later, als de draagkracht verandert of als er opnieuw getrouwd wordt, ineens onhoudbaar zijn.

En dan is het fijn als je kunt terugvallen op duidelijke afspraken in een rechtsgeldig ouderschapsplan. Wist je trouwens dat een ouderschapsplan in veel gevallen verplicht is? Bijvoorbeeld als je getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt, of samen gezag hebt. Ook als je niet getrouwd bent maar samen kinderen hebt, kan een ouderschapsplan nodig zijn.

Zonder ouderschapsplan kan je bovendien in de problemen komen: geen ouderschapsplan is niet direct strafbaar maar kan wel juridische gevolgen hebben als je verplicht was er één op te stellen. Ook is een ouderschapsplan verplicht als je aanspraak wilt maken op urgentie (de MfN mediator moet dan ook meetekenen).

De moeilijke kunst van verder kijken

En dat is soms lastig. Want ik zie de twinkeling in hun ogen: ze willen geen afstand, geen wantrouwen. Ze willen samen als ouders verder, ondanks de scheiding.

Toch voel ik het als mijn taak – onze taak als scheidingsprofessionals – om hen daarop te wijzen.
Met oog voor hun toekomst.
Met oog voor hun kinderen.

Niet om moeilijk te doen. Niet om hun harmonie te ondermijnen. Juist om die te beschermen.

Daarom nemen we de tijd om samen het ouderschapsplan op te stellen. We kijken naar de dagelijkse zorg, vakanties, verjaardagen, contactmomenten — alles wat helpt om de omgangsregeling soepel te laten verlopen.
En ja, soms is het nodig om direct kinderalimentatie te berekenen, zodat de afspraken ook financieel duidelijk zijn en standhouden.

Oog voor de toekomst – meer dan een slogan

Bij ScheidingsWijze dragen we niet voor niets de slogan “Oog voor de toekomst”.
Wij kijken verder dan vandaag.
Wij denken aan die momenten waarop ouders misschien minder makkelijk samen door één deur kunnen. Aan de nieuwe liefdes, nieuwe banen, nieuwe woonplaatsen die het leven met zich meebrengt.

Het maken van duidelijke, evenwichtige en juridisch houdbare afspraken is geen wantrouwen. Het is zorg. Het is liefde. Voor je kinderen, voor elkaar, en ook voor jezelf.

We zien vaak – helaas – dat ouders die alles in goed overleg wilden regelen, een paar jaar later alsnog knel komen te zitten. Omdat er geen afspraken lagen om op terug te vallen. Omdat niemand had nagedacht over “wat als”.

Het beste van twee werelden

Kinderen verdienen het beste van twee werelden, ook na de scheiding.
Dat vraagt om ouders die nu de moed hebben om verder te kijken dan hun eigen goede gevoel van vandaag.
Die durven vastleggen wat belangrijk is, niet omdat ze ruzie verwachten, maar omdat ze hun kinderen stabiliteit willen geven.

Want hoe fijn is het als je over vijf jaar kunt zeggen:
“We hebben toen alles goed geregeld. Daardoor konden we ons blijven richten op wat echt belangrijk is: onze kinderen.”

Met oog voor elkaar. Met oog voor jullie toekomst. Met oog voor jullie kinderen.
Dat is waarom wij doen wat wij doen.

Klaar om het goed te regelen?

Willen jullie samen duidelijke afspraken maken die niet alleen vandaag werken, maar ook morgen en overmorgen?
Vraag dan een voorbeeld ouderschapsplan aan dat rekening houdt met de leeftijd van jullie kinderen.
We helpen jullie graag om een rechtsgeldig ouderschapsplan op te stellen waarin zorgverdeling, omgangsregeling en kinderalimentatie helder zijn vastgelegd.

Bel of mail ons voor een vrijblijvend voorbeeld of advies. Samen zorgen we voor het beste van twee werelden — voor jullie én jullie kinderen.

Gratis informatiegesprek aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Miranda Boerkamp
Miranda Boerkamp


Plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen