Ga naar de inhoud

Zeilen

Mensen met de rug naar de toekomst. Ik kom ze wekelijks tegen in mijn praktijk en ik begrijp ze heel goed!

Miranda Boerkamp Geschreven door , laatste update: 03 augustus 2024

Roeiers noem ik ze

Mensen met de rug naar de toekomst. Ik kom ze wekelijks tegen in mijn praktijk en ik begrijp ze heel goed! De scheiding is voor deze mensen zo moeilijk te verteren dat het (nog) niet lukt om vooruit te kijken. En als ze al even over hun schouder naar voren blikken dan zien ze een onzekere toekomst. Boos over wat er is geweest, bang voor wat er komt!

Mensen met de rug naar de toekomst bij scheiding

Roeien. Ik heb er niet zoveel mee. Ik ben eerlijk gezegd meer een zeiler, laverend door het leven, voortdurend op zoek naar de juiste wind om vooruit te komen. Kansen zien. Lukt het niet linksom, dan gaat het wel rechtsom.
Roeien is ook eigenlijk één van de vreemdste manieren om je voort te bewegen. Een roeier zit altijd met zijn rug naar de toekomst. In het scheidingsproces is dat niet altijd de meest handige houding. Want wie alleen maar naar achteren kijkt blijft steken in het verleden en komt moeilijk tot goede afspraken over de toekomst.

Rouwcurve

Begrijpelijk is het wel. Een echtscheiding maakt veel emoties los. Er is veel boosheid, verdriet en onbegrip. Vooral als één van de twee zich in de steek gelaten voelt door de ander. Het voelt als verraad. En dan is het heel moeilijk om te komen tot een goede samenwerking als zorgzame, lieve, maar gescheiden ouders. Terwijl de kinderen dat nou juist graag willen.
Ik zeg wel eens tegen klanten in de roeistand: “als je de scheiding snel wilt, dan kun je beter een maandje wachten.” Dat wordt niet altijd meteen begrepen, maar dan leg ik het uit met de zogenoemde rouwcurve. Dat ziet er zo uit:
Wie op een kwade dag van zijn partner de mededeling krijgt “ik wil van je af” kan daar enorm van in de stress schieten. Natuurlijk voelde je ook wel dat de relatie niet zo lekker loopt, maar scheiden??!! En de kinderen dan? En het huis? En alles wat we samen hebben opgebouwd? Dat kan niet waar zijn!

Vechtstand

Het onbegrip slaat om in woede, protest, verwijten en andere narigheid. Je schiet in de vechtstand en dondert met je roeiboot in een stroomversnelling bergafwaarts, kijkend naar alles wat je verliest. In het volgende stadium zit je diep in het dal. Uitgewoond, geradbraakt en flink door elkaar geschud. Je ziet het leven niet meer zitten. Dat is het moment om uit de roeistand te komen en in een kano te stappen. Dan kijk je in ieder geval weer de goeie richting uit. Als het dan echt zo is dat het huwelijk voorbij is, wat komt er dan? Hoe moet het verder met het huis, de kinderen, de familie? Langzaam maar zeker peddel je stroomopwaarts en komen er antwoorden op vragen. Zwaar werk, waar je mijn hulp heel goed bij kunt gebruiken. Als ScheidingsWijze ken ik alle klippen en obstakels.

Wind

En samen komen jullie dan tot goede afspraken. En tot een goed doortimmert Scheidingsconvenant en een ruzieproof Ouderschapsplan. Je leven is overstag en je krijgt weer wind in de zeilen. Weet je, misschien heb ik daarom meer met zeilen.

Scheiden? Wij wijzen je de weg

Vraag direct een gratis informatiegesprek aan.

Gratis informatiegesprek aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Miranda Boerkamp
Miranda Boerkamp


Plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen