Tijdelijk uit elkaar? Of juist niet…
Uit het dagboek van een zelf gescheiden mediator scheiding
Als je het mij jaren geleden had gevraagd, had ik vol overtuiging gezegd: “Of je gaat ergens voor, of niet.” Kort door de bocht? Vast. Maar dat was mijn waarheid.
Ik vond het idee van tijdelijk uit elkaar vooral verwarrend. Wie neemt er nou bewust afstand van zijn of haar partner — met als doel… ja, wat eigenlijk? Adempauze? Grip terugkrijgen? Dat voelde voor mij juist als loslaten. En dan ben je het al kwijt, toch?
Toch hoor ik ze vaak in de praktijk:
- “We hebben een pauze in onze relatie genomen.”
- “Het is een relatie time-out, gewoon om even na te denken.”
- “We wonen tijdelijk apart, maar we willen wel in contact blijven.”
Soms volgt dan ook: “Moeten we wel of geen contact tijdens de break?”
En heel eerlijk? Daar is geen eenduidig antwoord op.
Van twijfel tot helderheid
Wat ik wél ben gaan inzien, is dat mensen al járen met deze vraag rondlopen: Is dit het nu? Twijfel ik over de relatie, of over mezelf? Heb ik ruimte nodig, of is dit juist het begin van het einde?
‘ik twijfel over mijn relatie’, ‘ruimte in relatie’, ‘afstand partner’, ‘tijdelijk apart wonen’, ‘scheiden of blijven’… het zijn geen loze termen. Het zijn noodkreten.
En dan hebben we het nog niet eens over de proefscheiding — een woord dat klinkt als een vrijblijvende oefening, maar voor veel mensen de zwaarste fase is die ze ooit samen doormaakten. Vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
Het oordeel loslaten
Inmiddels weet ik: mijn oude overtuiging was precies dat — een overtuiging. En een tikkeltje gebaseerd op angst. Want als je een pauze neemt, heb je geen controle meer. Je weet niet of de ander terugkomt. En misschien wíl je zelf diep van binnen ook niet meer terug, maar is de timing nog niet rijp. Dan is tijdelijk afstand nemen een veilige tussenstap. Geen laffe, geen halve… maar een noodzakelijke.
Een kern van waarheid
Bij ScheidingsWijze werken we met de RelatieReboot. Het is een vertaling van de Kernaanpak van Roos Boer ( grondlegger van de Kernaanpak). Als mensen twijfelen aan hun relatie, kunnen ze met deze aanpak binnen 6 tot 8 weken helderheid krijgen. Het traject bestaat uit gesprekken met z’n tweeën, maar er zijn ook individuele gesprekken. Wat me daarin aanspreekt, is dat het niet gaat om therapie of moddergooien, maar om structuur, veiligheid én respect voor elkaars proces.
Want: hoe lang duurt een pauze in een relatie eigenlijk? Wat spreek je af? Wat deel je met de kinderen? Hoe zit het met het vertrouwen in elkaar?
Zonder kaders wordt zo’n time-out juist een bron van miscommunicatie.
De Kernaanpak helpt stellen om daar duidelijke afspraken over te maken: een aanpak dat ook bruikbaars bij de relatie time-out. En of je dan samen doorgaat of niet — dát is precies wat je in die 6 tot 8 weken ontdekt. Natuurlijk kun je ook deelnemen aan de RelatieReboot als je niet apart woont. Ook kun je alleen komen.
Ik zie het verschil in mijn praktijk. Mensen die jarenlang hebben gehannest (mooi woord is dat eigenlijk) krijgen in een paar weken eindelijk duidelijkheid. “Was het maar eerder begonnen,” hoor ik dan. En dat snap ik (als geen ander).
Gun elkaar de kans
Wat ik vooral belangrijk vind is: elkaar iets gunnen.
Als je samen kinderen hebt en je besluit uit elkaar te gaan, dan blijf je hoe dan ook samen ouders.
En dan is het waardevol om te weten: we hebben het geprobeerd.
Niet uit plicht, maar uit respect voor wat er ooit was.
Ook vrouwen benoemen dit vaak: “Ik wil het nog één kans geven.”
En ook al is het resultaat een scheiding, de verwerking gaat vaak beter als je het gevoel hebt dat je niks hebt laten liggen.
Van twijfel naar een RelatieReboot
Soms ligt er onder een relatiepauze veel meer dan ruimte of rust. Soms is er verdriet, onbegrip, of ja… zelfs vreemdgaan. En dan sta je daar, met je hoofd vol vragen en je hart op slot. Wil ik dit nog? Zit het nog goed? Moeten we blijven of scheiden?
Wat ik hoop, is dat je jezelf – en elkaar – de kans gunt om daar écht helderheid in te krijgen. Niet eindeloos blijven zweven, maar binnen acht weken weten waar je staat. Dat kan. De Kernaanpak is daar speciaal voor ontwikkeld.
En of je dan besluit samen verder te gaan, of ieder je eigen weg te volgen: het is zóveel krachtiger als je het doet met open ogen, met zorg voor elkaar, en met het gevoel dat je dit niet voor niets hebt geprobeerd.
Twijfel hoort erbij. Maar blijf er niet in hangen.
Gun jezelf duidelijkheid. Gun elkaar een RelatieReboot
Meer weten over de RelatieReboot en hoe jij binnen 6 tot 8 weken helderheid krijgt over je relatie?
Lees meer over de RelatieReboot of plan direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Plaats een reactie: