Ga naar de inhoud

Schipaanpak

Uit het dagboek van een mediator. Wat als je relatie in zwaar weer verkeert?

Miranda Boerkamp Geschreven door , laatste update: 14 april 2025

Schipaanpak geïntregeert in de ScheidingsWijze Methode

Na de zomer. Na de kerst. Het is een patroon dat we inmiddels kennen. In die periodes melden zich opvallend veel stellen die besloten hebben om uit elkaar te gaan. Soms was dat besluit al eerder genomen, soms is het tijdens een vakantie of feestdag pas echt doorgedrongenzo kunnen we niet verder.

Wat volgt is vaak geen heldere koers, maar een zee van emoties. Verwarring, verdriet, opluchting, boosheid, schuld. Een schip dat ooit samen werd gebouwd, ligt ineens in zwaar weer. En dan zoeken mensen iemand die het roer niet overneemt, maar wél helpt om niet kopje onder te gaan.

Relatieverlies is rouw – en vraagt om begeleiding

Het begeleiden van stellen die gaan scheiden vraagt meer dan alleen juridische of praktische kennis. Want waar liefde ooit was, zit nu verlies. En verlies vraagt om rouw. Dat is niet altijd zichtbaar aan tafel, maar het is er wel. In de felle woorden, in het stille zwijgen, in de herhaling van verwijten.

Bij ScheidingsWijze zien we hoe belangrijk het is om daar ruimte aan te geven. De SCHIPaanpak biedt hiervoor waardevolle handvatten.
De SCHIPaanpak ervaringen die ik in mijn praktijk opdeed, lieten me zien hoe stellen – soms tegen de verwachting in – weer in gesprek kwamen. Soms om te herstellen, soms om met meer begrip uit elkaar te gaan. Maar altijd met meer inzicht in de onderstroom die jarenlang onzichtbaar bleef.

Vechten voor je scheiding, of kiezen voor verwerking?

Scheiden is niet altijd een strijd. Toch gebeurt het vaak dat mensen nog aan het vechten voor hun scheiding zijn: het gevoel willen overbrengen, erkenning zoeken, gehoord willen worden. Maar in plaats van doorgaan in die strijd, kunnen we ook stilstaan. Bij wat verloren is gegaan. Bij het rouwproces dat zelden herkend wordt, maar altijd meespeelt.

Twijfel? RelatieReboot

Voor stellen die nog twijfelen of ze samen verder willen, bieden we bij ScheidingsWijze een RelatieReboot: een kort maar intensief traject waarin je samen onderzoekt of de relatie nog te redden is. Je hoeft dan nog niet te kiezen voor scheiden, maar je voorkomt dat je in cirkels blijft draaien. De SCHIP-aanpak vormt hierin vaak de onderlegger: niet praten óver elkaar, maar leren luisteren mét elkaar. En als blijkt dat het toch niet meer samen lukt? Dan heb je in elk geval helderheid, en een stevig vertrekpunt om goed uit elkaar te gaan.

Niet voor ieder stel passend

De SCHIP-aanpak is niet voor iedereen. Er zijn situaties waarin de SCHIP methode een contra-indicatie kent — bijvoorbeeld bij ernstige onveiligheid of wanneer de basis voor reflectie ontbreekt. In die gevallen zoeken we samen naar een ander, passend traject.

Kosten Schipaanpak

Ook op financieel vlak is het goed om te weten wat er mogelijk is. SCHIP therapie vergoeding is niet standaard geregeld, maar bij ScheidingsWijze is de SCHIP-aanpak geïntegreerd in onze scheidingsbegeleiding. Hierdoor is in veel gevallen gesubsidieerde rechtsbijstand mogelijk, mits aan de voorwaarden wordt voldaan. Daarnaast zien we steeds vaker dat werkgevers bijdragen aan de kosten, omdat zij het belang inzien van een goed begeleide scheiding voor het functioneren van hun medewerker. Voor zelfstandig ondernemers of zzp’ers zijn de kosten vaak aftrekbaar als zakelijke coaching.

Erkenning in zicht – en waarom dat ertoe doet

Wat deze methode nóg sterker maakt, is dat de SCHIP-aanpak op dit moment in het erkenningstraject zit bij het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). Dat betekent dat wordt onderzocht hoe effectief en toepasbaar de methode is binnen de jeugdzorg. Deze ontwikkeling onderstreept het belang van wat wij in de praktijk al dagelijks zien: dat goede begeleiding bij relatieverlies en scheiding niet alleen ouders helpt, maar ook direct bijdraagt aan het welzijn van hun kinderen.

Bij ScheidingsWijze blijven we onszelf ontwikkelen. Omdat de praktijk ons elke dag leert dat geen enkele scheiding hetzelfde is. En omdat we geloven dat mensen in een kwetsbare fase recht hebben op een begeleider die niet alleen deskundig is, maar ook blijft groeien.

De SCHIP-aanpak is een waardevolle aanvulling op wat we doen. Niet als vervanging van goede afspraken, maar als verdieping. Want een schip met schade hoeft niet te zinken. Met de juiste begeleiding, op het juiste moment, kan het alsnog veilig aanmeren. Soms in een andere haven, maar wel met vertrouwen.

Gratis informatiegesprek aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Miranda Boerkamp
Miranda Boerkamp


Plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen