Ga naar de inhoud

Scheiden en stress

Je neemt afscheid van een droom, die je had voor je ging trouwen.

Scheiding en stress
Miranda Boerkamp Geschreven door , laatste update: 03 augustus 2024

Regelmatig voelen mensen dat ze hebben gefaald. Voelen ze zich schuldig of anderszins. Als een huwelijk gestrand is, is het eigenlijk nooit falen.
Het leven verandert, jij als mens verandert en je leeft immers voor de eerste keer. En het leven is ervaringen op doen, keuzes maken en leren van de ervaringen. Wat past er bij je en wat niet.

De keuze van twintig jaar geleden was goed, al kan het een andere keuze zijn dan die je maakt als je 40 bent. Zo gaat een mens op alle facetten door het leven, krijgt ervaringen, leert en ieder doet zijn best op haar of zijn manier (al wil dat niet altijd zeggen dat de aansluit met wat de omgeving van je verwacht of verlangd).
Onderstaand plaatje geeft het mooie weer. Wat je in je hoofd hebt maar daaronder hoe het leven eigenlijk in elkaar zit.

Veranderingen in het leven

Algemene tabel inzake stress

Door de tabel na te lopen, zie je dat ervoor, tijdens en na een scheiding veel stressfactoren zijn. Dat als je weinig energie hebt, snel geëmotioneerd e.d. dat het erbij hoort. Niet altijd kan je het aan iemand zien, wel kan je er van uitgaan dat het aanwezig is, hoe sterk iemand ook lijkt.
In de tabel zijn punten gegeven per gebeurtenis. Bij een scheiding zijn er vaak meerdere punten. De scheiding zelf- is ook afscheid nemen van een familielid, de verhuizing, zorg om de kinderen, zorg om de portemonnee enzovoorts.

Score Belastende Gebeurtenis

99 — Overlijden van je partner
73 — Echtscheiding
65 — Scheiding van tafel en bed
62 — Overlijden van naast familielid
53 — Persoonlijk letstel of ziekte
50 — Huwelijk
49 — Ontslag
45 — Pensionering
45 — Verzoening met partner
44 — Ziekte in het gezin
40 — Zwangerschap
39 — Seksuele problemen
39 — Verandering van baan
39 — Gezinsuitbreiding
38 — Financiële zorgen
37 — Dood van een goede vriend(in)
31 — Hoge hypotheek of lening
29 — Huis verlaten van kind(eren)
29 — Problemen met schoonfamilie
23 — Problemen met de chef/leidinggevende
20 — Verhuizing naar andere plaats
20 — Verandering van school
19 — Te hoge vaste lasten
13 — Vakantie

Hoe kan het zich uiten hieronder lees je de verschillende signalen waardoor je bij zelf kan merken of bij de ander dat er veel stress is. Natuurlijk zijn hier verschillende gradaties in. Voor de zekerheid, het gaat er niet om dat je alle signalen hebt, maar wellicht herken je er enkele van.

Stress door belastende gebeurtenis zoals scheiding

Geef je zelf de tijd na de scheiding, gemiddeld heb je 1,5 jaar nodig voordat je je oude energie weer hebt. De roofbouw op de energie is vaak zo stapsgewijs gegaan, dat je niet door hebt dat het is gebeurd en daar heeft ook niemand schuld aan. Je hebt tijd nodig om jezelf en de kinderen weer op de rit te zetten. Om zaken te verwerken, los te laten. Naar verloop van tijd merk je dat er steeds meer lichtpuntjes gaan ontstaan en je je steeds vaker beter gaat voelen.
Aangezien een ieder de tijd nodig heeft (ook de kinderen) is het handig als alle afspraken tussen jou en je ex-partner zo concreet mogelijk zijn betreft de kinderen. Zodat je los van elkaar kan komen, eenieder zelf het thuis en de kinderen vorm kan geven. Geef elkaar de tijd en de ruimte om te leren. De ander zal het niet doen zoals jij. Anders is het leerruimte voor je ex-partner en van jezelf. Geen enkel mens is perfect en zal de kinderen perfect kunnen opvoeden. Je best doen, niet handelen vanuit medelijden of schuldgevoel, knuffels en je verantwoordelijkheid nemen als ouder. Daar gaat het om met kinderen. En als je merkt dat het niet goed loopt, dan hulp zoeken bij iemand die je daarbij kan ondersteunen.

Stap voor stap en neem de tijd….

Miranda Boerkamp
Miranda Boerkamp


Plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen