Ga naar de inhoud

Relatieproblemen

Uit het dagboek van een meester in de communicatie…. Over liefde, verliezen en weer durven kijken.

Afro man en brunette vrouw in de schaduw tegen een grauwe achtergrond ter illustratie van de relatieproblemen
Miranda Boerkamp Geschreven door , laatste update: 16 april 2025

Ik heb nooit “ja” gezegd in een witte jurk, nooit handtekeningen gezet onder een trouwakte. Toch ben ik twee keer gescheiden. Uit elkaar gegaan, zeggen ze dan. Soms zonder woorden. Soms met veel te veel woorden. Wat bleef, was stilte. En de lessen die ik daaruit mocht halen.

Ik schrijf dit niet als therapeut of als iemand met een alwetende blik. Ik schrijf dit als ervaringsdeskundige. Als iemand die weet hoe het voelt als de liefde zich terugtrekt als eb, langzaam maar onvermijdelijk. Als iemand die weet hoe het is om jezelf te verliezen in “nog één keer proberen”, in “het ligt vast aan mij”, in werken tot je erbij neervalt omdat thuis geen rustplek meer is.

Relatieproblemen: symptomen die je te lang negeert

In mijn geval begon het met kleine signalen. Maar de symptomen van relatieproblemen zijn vaak sluipend. Huiselijk geweld, dat zich in het begin vermomde als controle. Kritiek, vermomd als “goed bedoeld advies”. En ik? Ik vluchtte in mijn werk. Werken was veilig. Daar kreeg ik waardering, resultaat, structuur. Thuis wachtte onvoorspelbaarheid.

En dan de partner die zichzelf op de eerste plaats zette. Lui, zou je kunnen zeggen. Maar misschien was dat ook wat ik niet kon verdragen – omdat ik zelf nooit stop. Misschien werd zijn passiviteit mijn allergie. En zoals dat vaker gaat: wat je niet accepteert in de ander, zegt iets over wat je zelf mag aankijken.

Meesters in communicatie

Bij ScheidingsWijze noemen we onszelf weleens gekscherend “meesters”. Geen meesters met een opgeheven vingertje, geen juridische zwaargewichten. Maar meesters in luisteren. In spiegelen. In het blootleggen van de dynamiek zonder oordeel.

Wij lezen geen les voor. Jij vertelt jouw verhaal. Wij stellen de vragen die helpen om het opnieuw te bekijken. In relaties is communicatie zelden het échte probleem. Het is de manier waarop we gehoord willen worden, de verwachtingen die niet uitgesproken worden, de stiltes die te veel zeggen en de woorden die te weinig betekenen.

De meest voorkomende relatieproblemen

We zien het vaak terug bij koppels die bij ons aankloppen: terugkerende problemen in de relatie, waarbij patronen zich blijven herhalen. Niet kunnen praten over wat je écht voelt. Seksualiteit die verdwijnt of juist voor spanning zorgt. Onuitgesproken verwachtingen. Onbalans in werk en zorg. Jaloezie, verlies van vertrouwen, of simpelweg uit elkaar groeien.

Soms zoeken mensen eerst online: relatieproblemen forum, of ze doen een relatieproblemen test. En dat is begrijpelijk. Je zoekt naar herkenning, naar iets wat past bij wat jij voelt. Maar uiteindelijk is er vaak meer nodig dan herkenning: er is beweging nodig. Inzicht. En vooral: moed.

Negatieve patronen doorbreken

In een van mijn relaties hoorde ik mezelf steeds vaker dingen zeggen als: “Als jij nou gewoon…” of “Ik doe alles alleen…” of “Jij snapt mij gewoon niet.” Ik was boos, verdrietig, moe. Maar wat ik echt wilde zeggen zei ik niet. Te kwetsbaar of al te gekwetst. Te vaak afgewezen.

Negatieve patronen doorbreken begint met het herkennen van je eigen aandeel. Niet omdat jij schuldig bent, maar omdat je verantwoordelijkheid kunt nemen voor jouw kant van het verhaal. Dat is pijnlijk én bevrijdend. Daar begint het oplossen van relatieproblemen echt.

De RelatieReboot: hulp bij relatieproblemen

Soms helpt het om niet meteen de koffers te pakken of de scheiding aan te vragen. Daarom ontwikkelden wij de RelatieReboot: een korte, intensieve aanpak waarin jullie samen onderzoeken of er nog iets te redden valt – en vooral of jullie dat allebei wíllen.

In zes tot acht weken weet je waar je staat. Met hulp van een meester in communicatie die niet stuurt, maar scherp luistert. Die helpt woorden te vinden voor dat wat al maanden of jaren tussen jullie in hangt. En die helpt om te benoemen wat er in de weg zit: verwachtingen, terugkerende discussies, verschil in behoeften, of relatieproblemen op het gebied van seksualiteit.

Relatietherapie of uit elkaar?

Er zijn geen goede of foute antwoorden. Er is alleen wat werkt voor jullie. Soms is relatietherapie de juiste volgende stap. Soms is uit elkaar gaan de meest liefdevolle beslissing. Soms blijkt dat er nog rek zit – als er weer ruimte is voor zelfreflectie, kwetsbaarheid en echte gesprekken. Niet over “wie er gelijk heeft”, maar over “wat je nodig hebt”.

Ik weet nu: ik ben geen slachtoffer van mijn relaties. En ik ben ook niet de schuldige. Ik ben iemand die geleerd heeft – over liefde, over grenzen, over patronen, over loslaten en opnieuw beginnen.

Tot slot: 5 tips uit ervaring én vak

  • Wees eerlijk over je behoeften. Wat wil jij echt, los van de ander?
  1. Praat als je rustig bent, niet midden in de storm.
  2. Stel vragen in plaats van aannames te doen.
  3. Herken je patronen – wat herhaalt zich, en waarom?
  4. Zoek hulp. Hulp bij relatieproblemen vragen is geen zwakte, maar kracht.

Bij ScheidingsWijze helpen we je niet alleen bij een scheiding, maar ook bij het herstellen van communicatie. Of je nu samen verder wilt of apart. Wij zijn meesters, ja – maar dan wel in het laten ontstaan van jouw eigen inzicht.

Je hoeft het niet alleen te doen.

Gratis informatiegesprek aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Miranda Boerkamp
Miranda Boerkamp


Plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen