Uit het dagboek van een mediator
Nieuwe Stap net werk
Soms vallen dingen op hun plek, niet omdat het vanzelf gaat, maar omdat je leert kijken.
Tijdens de bijeenkomst van Nieuwe Stap – het platform waar ik als partner aan verbonden ben – gebeurde dat. Twee presentaties raakten precies aan de kern van mijn dagelijks werk: Werk & Scheiding en de Kernaanpak. En daar, tussen de inzichten, ontstond ook iets wat al lang op onze verlanglijst stond: de naam en uitwerking van het idee voor een aanbod dat we bij ScheidingsWijze ontwikkelen voor werkgevers. We noemen het: WERKWijze bij Scheiding.
Pauze bij scheiding
En ik realiseerde me opnieuw hoe belangrijk het is dat mensen in scheiding een pauze krijgen. Geen pauze van het leven, maar wél van de constante druk om alles te regelen, te begrijpen en door te gaan. Even stilstaan. Vertragen. Kijken. Het is niet voor niets dat zowel de Kernaanpak als onze eigen RelatieReboot werken met dat ene krachtige principe: de pauzeknop.
Het betekent overigens niet dat je thuis moet gaan zitten maar wel stil staan bij wat er NU is.
Hieronder neem ik je in drie delen mee in wat mij raakte. En hoe het doorwerkt in mijn praktijk — én misschien binnenkort ook op jouw werkvloer.
Deel 1 – Werk & Scheiding: overleven met je werklaptop op schoot
De presentatie van Yorick Saeijs ging over een onderwerp dat vaak onderbelicht blijft: de scheiding en je werk. Niet alleen op de werknemer, maar ook op collega’s, leidinggevenden en de organisatie. De impact van scheiding op het werk.
Scheiden is overleven. Vaak wonen mensen ook nog samen in huis, uit nood. Dat levert spanning op, slapeloze nachten — en dat neem je mee naar je werk. Je hoofd zit vol, je emoties pieken, maar je mailtjes moeten gewoon beantwoord. En dan komt die scheidingsmelding, of de signalen daarvoor dat er problemen zijn in de relatie, bij HR binnen. Wat dan?
Volgens Yorick ligt daar een kans. Want werk kan juist in moeilijke tijden houvast bieden. Structuur, even jezelf zijn, een plek om op adem te komen. Mits goed begeleid. Daar zijn wij van ScheidingsWijze het helemaal mee eens.
Zijn programma richt zich op zowel verzuimpreventie als re-integratie: een coach met verstand van scheiding, coping en herstel. Iemand die weet waar het over gaat, en precies op het juiste moment inzetbaar is. En dat werkt. Tot 73% minder verzuim en 100% raadt het aan.
Zelf meldde ik me direct aan voor het webinar, al was het maar om erachter te komen wat wij als ScheidingsWijze met onze WERKWijze bij scheiding nog beter kunnen doen.
Deel 2 – Van ‘hoer en klootzak‘ naar inzicht en rust: wat de Kernaanpak zichtbaar maakt
Tijdens de bijeenkomst van Nieuwe Stap ontmoette ik eindelijk Tineke Rodenburg van de SCHIP-aanpak. Een bijzondere vrouw en één van de grondleggers van de SCHIP-aanpak.
Roos Boer gaf de presentatie over de Kernaanpak. Haar visie kwam duidelijk naar voren.
Op het eerste gezicht lijken SCHIP- en de Kernaanpak wellicht op elkaar. Beiden erkennen dat scheiden een rouwproces is. Maar het verschil zit ’m in de opbouw. SCHIP werkt altijd met beide partners tegelijk. De Kernaanpak biedt juist ruimte voor individuele gesprekken — en dat maakt een verschil.
In een scheiding is veiligheid vaak ver te zoeken. Je zit in een kluwen (chaos). Alles raakt alles. Dan heb je soms iets anders nodig dan de ander. En dat kun je vaak niet meer sámen bespreken.
Roos noemde het treffend: “De hoer-en-klootzakfase.” Een best stevige term, die precies de lading dekt van hoe schrijnend en rauw de communicatie soms kan worden tijdens een scheiding. Het benoemt het niveau van frustratie en wanhoop waarin mensen elkaar verliezen — niet omdat ze slechte mensen zijn, maar omdat de pijn zich vertaalt in gedrag dat ze zelf vaak ook niet meer herkennen. Scheiden maakt mensen tijdelijk ontoerekeningsvatbaar…..
De emmer moet leeg. En dat lukt pas als je begrijpt waar het gedrag vandaan komt. Wat raakt je? Wat heb je nodig?
Pas dan kun je verder — als mens én als co-ouder.
De aanpak is trouwens niet alleen voor mensen die definitief uit elkaar gaan. Ook stellen die twijfelen – die denken: is het echt voorbij? – kunnen baat hebben bij deze rust en reflectie. Daarom hebben we bij ScheidingsWijze ook de RelatieReboot in het leven geroepen: een korte, krachtige interventie voor stellen die hun relatie nog een kans willen geven, maar eerst inzicht nodig hebben in wat er tussen hen speelt.
Geen therapie, geen oordeel, maar een moment om samen stil te staan: Waar zijn we elkaar kwijtgeraakt? Kunnen we nog terug? Of mogen we loslaten met respect?
De RelatieReboot
De RelatieReboot is daarmee precies dat: een pauzeknop. Een herstart – of een helder einde, maar dan bewust gekozen. Na de pauze van maximaal twee maanden weet je waar je aan toe bent.
Deel 3 – Nieuwe Stap, vertragen en verbinden
De bijeenkomst van Nieuwe Stap voelde weer als thuiskomen. Een warme groep professionals die allemaal willen bijdragen aan werkbare scheidingen. De kracht zat in de eenvoud: echte ontmoetingen, zonder haast. Tijd om te luisteren. Tijd om te voelen.
Wat ik meeneem is helder: vertragen is vooruitgang. Zeker in een wereld waar scheiden vaak een race tegen de klok lijkt. Bij ScheidingsWijze gaan we hier iets mee doen. We bundelen coaching, conflictvaardigheden en copingondersteuning in één krachtig aanbod voor werkgevers:
WerkWijze bij Scheiding
Coaching op de werkvloer bij relatieproblemen en scheiding want scheiden raakt alles. Ook je werk.
Met WerkWijze bij Scheiding bieden we coaching en ondersteuning aan werknemers die midden in een scheiding zitten — of er net uit komen.
Want verzuim is niet alleen een ziektebriefje. Het is stress, slapeloosheid, emotionele chaos. En dat vraagt om begeleiding die verder gaat dan alleen luisteren. Onze aanpak helpt mensen om conflicten te hanteren, hun belastbaarheid te vergroten en structuur terug te vinden. Voor zichzelf. En voor hun werkgever.
Voordelen voor organisaties:
- Minder verzuim, minder druk op collega’s
- Inzet van gespecialiseerde coaches met kennis van scheiding
- Praktische ondersteuning én emotionele verwerking
- Inzicht in wat werkt: voor werknemer én team
Meten = weten: 73% van het verzuim kan worden voorkomen met de juiste interventie.
En natuurlijk kunnen we voor de werknemer veel werk uit handen nemen om de scheiding te regelen. Uiteraard is de coach niet zelf ook de mediator om de onafhankelijkheid te waarborgen. Wel kunnen de lijnen kort zijn.
Wij denken mee. Transparant. Maatwerk. Mensgericht.
Meer weten? Neem contact op en vraag naar het WerkWijze-aanbod voor werkgevers.
Tot slot – De kracht van keuzes
Bij ScheidingsWijze geloven we dat je alleen goede keuzes kunt maken als je de tijd neemt om te voelen waar je staat. Of je nu nog twijfelt over doorgaan, of midden in de chaos zit van een scheiding die al begonnen is.
- Met WerkWijze bij Scheiding bieden we coaching op de werkvloer
Met de RelatieReboot helpen we stellen die even willen landen - En met onze vertrouwde mediationaanpak bieden we helderheid en structuur waar het nodig is
Want scheiden is geen standaardprocedure. Het is mensenwerk. Onze mensen staan voor je klaar.
Plaats een reactie: