Ga naar de inhoud

Mediation en ervaring

F1, mediation en ervaring: Waarom je niet te snel moet scheiden. Het nieuwe F1-seizoen is begonnen, en zoals altijd zat ik er vannacht en gisternacht weer helemaal klaar voor. Naast Gae, want dat is al jaren vaste prik.

Snel scheiden vraagt een ervaren mediator. Snelheidsmeters in beeld.
Miranda Boerkamp Geschreven door , laatste update: 29 maart 2025

Waarom je niet te snel op moet geven

Dagboek van een Formule 1 fan/ mediator.
De spanning van de f1, de snelheid, de strategie—het blijft een genot om te zien hoe ervaring en talent samenkomen op de baan. De rookies hadden duidelijk moeite met de regenrace en gleden alle kanten op. Het is zo’n moment waarop je ziet dat ervaring echt het verschil maakt. Hoe meer kilometers je maakt, hoe beter je weet hoe je grip houdt, waar je rempunt ligt en wanneer je vol gas moet gaan.

Ervaren mediator zonder goed huwelijk

En daar zat ik over na te denken: is dat bij relaties eigenlijk niet net zo? Kun je echt een goede mediator zijn zonder ooit zelf een huwelijk/ relatie te hebben meegemaakt? Net zoals een F1-coureur meters moet maken, leer je in een relatie ook hoe je communiceert, hoe je compromissen sluit en hoe je omgaat met moeilijke momenten. Geef het niet te snel op.

Leven lang leren

En als het dan toch misgaat, is het de kunst om niet meteen weer dezelfde fouten te maken in een volgende relatie. Want als je na een scheiding weer in dezelfde valkuilen stapt, is de kans groot dat je opnieuw crasht.

Het is precies waarom ik mensen altijd aanraad om na een scheiding niet direct in een nieuwe relatie te stappen. Net als in de Formule 1 heb je tijd nodig om je banden weer op te warmen, om grip te krijgen op je nieuwe situatie voordat je opnieuw de race instapt. Een pitstop is noodzakelijk om de balans op te maken en te reflecteren op wat er fout ging. Ervaring komt immers pas echt tot zijn recht als je ervan leert. Kies daarom voor een ervaren mediator.

De race tegen de klok: techniek en traditie

Voor de nachtrace bel ik altijd even mijn schoonmoeder om haar te wekken. Viaplay heeft het weer eens moeilijk gemaakt en mijn vader krijgt de boel niet meer aan de praat. Normaliter ga ik voor iedere kwalificatie en race daar naar toe om alles klaar te zetten zodat hij ook thuis de race kan kijken. Hij woont weliswaar aan de overkant van de straat, maar vindt het toch te gek om daar zomaar even heen te lopen. Natuurlijk zou ik in mijn nachtgewaad wel even langs kunnen gaan, maar dat vindt hij dan weer niet nodig. Kijken op de herhaling? Dat is geen optie, want dat voelt toch anders. En ergens snap ik dat ook wel. Vroeger was het simpel: je zette de tv aan en de race begon.

Viaplay, inderdaad via play (niet snel)

Tegenwoordig moet je inloggen, apps openen, streamen, een duur abonnement hebben en hopen dat alles werkt. Waarom houden ze geen rekening meer met oudere mensen die niet opgegroeid zijn met al die techniek? Toch te gek dat mijn vader, van 83, 2 tientjes in de maand moet betalen en dan de race niet eens lekker in bed kan kijken.

Stil staan in f1

Het doet me denken aan scheidingen waarbij ouders en kinderen met heel andere verwachtingen en inzichten te maken krijgen. Ouders die gewend waren aan vaste structuren, kinderen die sneller schakelen in een digitale wereld. In mediation zie ik vaak dat mensen worstelen met verandering, met nieuwe regels en systemen waar ze zich niet in thuis voelen. Maar net als in de F1: als je niet mee verandert, sta je stil.

Dit geldt niet alleen voor technologie en relaties, maar ook voor juridische en financiële aspecten rondom een scheiding. Veel mensen denken dat ze het wel even zelf kunnen regelen, dat ze zonder mediator of specialist alles goed kunnen afwikkelen. Maar zodra de regen op het asfalt komt, zodra de bochten scherp worden en de grip verdwijnt, realiseren ze zich pas hoe lastig het is om zonder ervaring de juiste keuzes te maken. En dan moet ik als mediator vaak alsnog ingrijpen om te voorkomen dat iemand finaal uit de bocht vliegt.

Haastklusjes en de start niet missen

Het begin van de race is altijd een haastklus. Alles op tijd draaiend krijgen, zorgen dat ik niets mis, snel nog wat drinken pakken en dan op het puntje van mijn stoel zitten. En zo is het met Go Ahead Eagles vanmiddag net zo: daar moet ik natuurlijk ook weer klaar voor zitten. Gelukkig heb ik morgen een dagje vrij, even bijtanken na al dat racen en regelen.

Of je nu een F1-fan bent, een mediator, of iemand die net gescheiden is: het draait allemaal om ervaring opdoen, leren van je fouten en niet te snel opgeven. Een relatie, net als een F1-seizoen, bestaat uit pieken en dalen. Soms start je vanaf pole position en win je met vlag en wimpel, soms word je door een fout in de strategie teruggeworpen naar de achterhoede. Maar de kunst is om door te blijven gaan, je team achter je te hebben en te leren van wat er misging.

Want zoals een goede coureur zou zeggen: “Eerst goed de banden opwarmen voordat je vol gas de bocht door gaat.” En dat geldt niet alleen voor de Formule 1, maar ook voor het leven zelf.

Hoe (toch) snel scheiden met een mediator?

Toch snel scheiden? Kies dan voor een mediator scheiding met ervaring die de puntjes -waar nodig- op de i zet. Bel voor de beste mediator: ScheidingsWijze.

Miranda Boerkamp
Miranda Boerkamp


Plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen