Niet te verwarren met de Netflix-film ‘Let’s Get Divorced’, die draait om een fictieve politieke scheiding vol humor en absurditeit. Dit evenement is een ander verhaal: rauw, echt, en gericht op een goed afscheid.
Soms komt nieuws binnen dat je even stil doet staan. “Let’s Divorce,” heet het evenement. In één klap prikkelt het iets in me. Een flauwe glimlach misschien? Of een kritische frons? Want tja, scheiden… dat is natuurlijk nooit een feestje.
Van Inloopspreekuur naar Brabanthallen – Hoe ver zijn we gekomen?
Toch roept het meteen herinneringen op. Het is alweer jaren geleden, maar ergens rond 2010 hebben we als ScheidingsWijze ook geprobeerd om zoiets op te zetten. Het geloof was er niet echt en zoals het spreekwoord zegt: als je er niet in gelooft, dan komt het er ook niet. En inderdaad, het kwam er niet. Het was een tijd van proberen, struikelen, opstaan. Vooral dat.
Ons team was zoekende. Wat konden we allemaal doen om mensen te bereiken, om de drempel lager te maken voor wie wilde scheiden maar niet wist waar te beginnen? Uiteindelijk kwamen we daarna niet op een divorce feest of let’s get divorced evenement maar een inloopspreekuur.
Simpel, toegankelijk. Niet eens zo’n slecht idee, want op een gegeven moment hadden we meerdere mensen in de wachtkamer zitten. Dan zit je ineens met een luxeprobleem.
Speeddaten met scheidingsspecialisten – Swipe je weg naar een nieuw begin.
Blijkbaar organiseren ze speeddates met specialisten. Iets in me moet meteen lachen. Hoe anders zijn de tijden geworden? Speeddaten met advocaten, mediators, coaches en financiële adviseurs. Alsof je door een relatieprofiel heen bladert om te zien wie bij je past om uit elkaar te gaan. Swipe links voor een advocaat die meteen het gevecht aangaat, swipe rechts voor een mediator die samen tot oplossingen wil komen. En ergens klopt het ook wel. Want hoe vind je de juiste begeleiding in een oerwoud van professionals? Misschien toch door even persoonlijk te proeven en te voelen wie bij je past.
Je kunt natuurlijk ook gewoon ScheidingsWijze bellen en wij wijzen en weten de weg; 085 0161517.
Anoniem scrollen of publiek speeddaten? Wat kies jij?
Maar toch vraag ik me af: willen mensen zich echt zo openstellen op een evenement? Terwijl je je anoniem vanaf je mobiel door de verhalen en informatie van een online magazine als Nieuwe Stap kunt scrollen? Misschien is dat wel het grootste verschil. Die anonimiteit. Dat stukje veiligheid dat een evenement niet kan bieden. Want hoeveel makkelijker is het om vanaf je bank door een artikel te bladeren, zonder dat iemand je ziet, zonder dat je moet praten?
Simone Vermeer: Het gezicht achter ‘Let’s Divorce!’
Interessant genoeg is het initiatief voor dit evenement genomen door Simone Vermeer, een Marketing Manager en Event Architect die blijkbaar haar eigen ervaring met scheiden heeft gebruikt om een evenement als dit te organiseren. Een poging om de onbekende angsten rondom scheiden bespreekbaar te maken en te begeleiden.
Scheiden is nooit een succes – Maar goed afsluiten wel.
Ik geloof ook niet dat mensen massaal staan te popelen om naar zo’n evenement te gaan. En tegelijkertijd weet ik dat de praktijk vaak anders loopt dan je vooraf denkt. Dat bleek toen het inloopspreekuur begon te lopen. Sterker nog, soms moest ik tegen ons team zeggen dat we de deur even dicht moesten doen omdat er te veel mensen tegelijk kwamen. Bij scheiden wil je geen wachtkamer zoals bij de huisarts waar je je buurman tegen kunt komen. Tóch liever op afspraak werken dan.
Maar goed, nu zijn we jaren verder. Al heel wat stellen begeleid door hun scheiding heen, en altijd met datzelfde uitgangspunt: Goed afsluiten is het belangrijkst. Wat dat betreft hoop ik natuurlijk niet dat Let’s Divorce een succes wordt. Grapje, uiteraard. Maar serieus: niemand wil dat scheiden een succes wordt. Waar je wel voor kunt zorgen, is dat een relatie op een goede manier wordt afgesloten.
Dag van de Scheiding vs. Let’s Divorce – Wat werkt echt?
En toch, terwijl ik hierover schrijf, komt die oude gedachte weer bovendrijven: Misschien opent zo’n evenement wel deuren. Niet alleen letterlijk, maar ook in hoofden en harten van mensen die nog vastzitten in hun verdriet of verwarring. Misschien blijkt dit evenement juist voor hen een eerste stap.
Waarom een online magazine als Nieuwe Stap misschien wel beter werkt.
Misschien is het een manier om eindelijk eens alles op een rij te zetten. Informatie verzamelen. Begrip krijgen. Weten dat je niet alleen bent. En ook: begrijpen dat er geen standaardweg is naar een goede afronding. Dat ieder verhaal uniek is.
Het is een lange weg sinds 2009. Soms kun je proberen iets op te zetten zonder het geloof erin, zonder het besef wat het écht moet worden. Toen was het een inloopspreekuur, nu een volwaardig traject, op maat voor iedere situatie en is er de ScheidingsWijze Methode; HET NIEUWE SCHEIDEN. En dat is misschien het grootste verschil dat we daar volledig achter staan en in geloven.
Let’s Divorce: Een signaal of een commerciële marketingstunt?
Misschien is Let’s Divorce wel een signaal. Een boodschap dat er ruimte mag zijn voor de realiteit van scheiden, hoe pijnlijk ook. Een opening om dingen beter te doen, om de deuren open te gooien naar een leven waar iedereen zich prettig bij voelt.
Daarom misschien toch maar hopen dat het een succes wordt. Niet vanwege het scheiden zelf, maar vanwege de mogelijkheid om goed af te sluiten. Want als iets ergens begint, is het aan ons om te zorgen dat het ook netjes wordt afgerond.
We voelden het al een beetje aankomen, maar zojuist las ik dat Let’s Divorce niet doorgaat. Er zijn geen tickets verkocht. Een moedige poging om iets nieuws neer te zetten, volgens de organisatie simpelweg te vroeg. Maar ik denk dat dat niet het echte probleem is. Scheiden is geen massaproduct. Het is geen onderwerp waar je een ticket voor koopt.