Ga naar de inhoud

Ik mis je

Scheiden is zoveel meer dan alleen ouders die uit elkaar gaan.

Jongetje in een tunnel, niet meer bereikbaar, kijkt naar boven. en zegt ik mis je... Kan hij er nog uitkomen of kijkt hij naar de hemel op?
Miranda Boerkamp Geschreven door , laatste update: 25 februari 2025

Bij het oud vuil…

Zelfs afval wordt gescheiden. Soms zou je willen dat je sommige ouders ook even op straat kon zetten. Niet om weg te doen, maar om ze door elkaar te schudden, een nieuwe inhoud te geven en opnieuw te laten beginnen. Zodat termen als PAS-syndroom, ouderverstoting en vechtscheiding uit het woordenboek kunnen verdwijnen.

Kijk door de ogen van het kind?

Steeds vaker blijkt dat ‘door de ogen van het kind kijken’ niet voldoende is om scheidingsproblematiek op te lossen. Ouders moeten vooral naar zichzelf kijken. Dat is niet eenvoudig.

Een scheiding voelt als een rollercoaster, een rouwproces. Het is al moeilijk genoeg om staande te blijven, laat staan om oog te hebben voor alles om je heen. Maar ondanks die storm aan emoties is het cruciaal om verantwoordelijkheid te nemen voor je kind(eren).

Met hulp van naasten, een mediator en de tijd kun je een stap zetten naar herstel. Ouders kunnen professionele hulp inschakelen om hun eigen rol onder de loep te nemen en patronen te doorbreken. Want een kind kiest niet voor een scheiding. Zorg dat je weer in je kracht komt en zoek naar oplossingen, zodat er een gezonde relatie met beide ouders mogelijk blijft.

Je bent niet voor niets gescheiden. Er wordt niet van je verwacht dat je alles direct oplost, maar je kunt leren anders om te gaan met de situatie. Soms is het nodig om alles even op te schudden, stil te staan bij gevoelens en weer terug te keren naar het nu.

Vaderdag

De laatste keer dat ik je zag, was op Vaderdag. Niet omdat het mocht, maar omdat ik je toevallig tegenkwam. Vier maanden geleden.

Ik mis je.

Eerder zag ik je ook niet vaak, eens in de twee weken in het weekend. Maar nu je vader er niet meer is, is het gemis alleen maar groter.

Bloedband

Deze tekst staat standaard in onze ouderschapsplannen. Advocaten vinden dat het er niet in hoort, maar wij voegen bewust extra informatie toe. In de hoop dat ouders – als de emoties later wat gezakt zijn – nog eens teruglezen en denken: “O ja, zo kan het ook.”

Grootouders kunnen een steun zijn, maar ook een bron van conflict. Tijdens de scheiding van hun kind voelen ze zich vaak als ouder betrokken. De loyaliteit naar hun eigen zoon of dochter kan ervoor zorgen dat ze zich afzetten tegen de (ex-)partner. Maar hoe begrijpelijk ook, dit is schadelijk voor de kleinkinderen.

Kinderen zijn gebaat bij harmonie, ook na een scheiding. Grootouders spelen hierin een belangrijke rol. Gun hen, waar mogelijk, het contact met hun kleinkinderen. Dit is waardevol voor iedereen.

Uiteraard zijn er uitzonderingen.

Familieschilderij – hoe werkt dat tegenwoordig?

In een interview met filosoof Corrie Haverkort las ik dat families op schilderijen vroeger als een gelukkig gezin werden afgebeeld. Tegenwoordig is de werkelijkheid veel complexer. Niets staat meer vast.

In haar boek Bloedband legt ze uit waarom mannen en vrouwen vaak gescheiden werden afgebeeld, maar ook waarom overleden kinderen een plek kregen op familieportretten.

Een familie is de eerste plek waar je als kind leert wat verbondenheid is en wat het betekent om ergens bij te horen.

Bloedband

Bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Niet alleen ouders, maar ook grootouders, broers, zussen en andere familieleden missen vaak de kinderen die door scheiding op afstand raken. Ook voor hen is het belangrijk om het verleden te verwerken, een plek te geven en te kijken naar hun eigen aandeel in het conflict. Niet alleen voor zichzelf, maar vooral voor de kinderen.

Preventie

ScheidingsWijze zet zich in voor het voorkomen en beperken van (vecht)scheidingen en het herstellen van relaties. Dit is een gezamenlijke inspanning, samen met ons netwerk en onze klanten.

Niet elke scheiding verloopt soepel. Wij zien het als onze taak om ouders goed te informeren, een realistisch beeld te geven en ondersteuning te bieden waar nodig.

Kunnen wij iets voor jou betekenen? Laat het ons weten.

Gratis informatiegesprek aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Miranda Boerkamp
Miranda Boerkamp


Plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen