Ga naar de inhoud

Hartenkreet

Van kinderen kunnen we veel leren. Zij hebben hun eigen leefwereld en voelen feilloos aan dat er iets mis is tussen hun ouders.

Miranda Boerkamp Geschreven door , laatste update: 03 augustus 2024

Kindbehartiger

Een mooiere naam kun je er niet voor bedenken. Een deskundige die het kind ondersteunt en helpt om te vertellen wat er op het hart ligt. En op die manier kinderen een stem geeft, ook in het scheidingsproces.

Het hebben van een stem, het mogen uiten van een mening, kortom het recht om gehoord te worden. Het is één van de kinderrechten, vastgelegd in de Internationale VN-verdrag voor de Rechten van het Kind.

Mensjesrechten

Bij een scheiding krijgen kinderen van twaalf jaar en ouder van de rechter altijd de kans om hun mening te geven. Er wordt nog wel eens gedacht dat kinderen vanaf twaalf jaar mogen kiezen bij wie ze willen wonen, maar dat is niet zo. Maar bij het opstellen van het verplichte ouderschapsplan moet er wel naar ze geluisterd worden, vindt ook de rechter. Kinderen jonger dan twaalf wordt niets gevraagd.

Getraind

Vorige week hadden we met de collega’s van ScheidingsWijze[n] een studiemiddag met een aantal kindbehartigers. Om van elkaar te leren hoe we de dienstverlening aan onze klanten en hun kinderen nog beter kunnen maken. Een mooie middag in het teken van de mensjesrechten.

Op zich is aandacht voor de kinderen voor de scheidingspecialisten van ScheidingsWijze[n] niet nieuw. Aan mijn praktijk is bijvoorbeeld een orthopedagoog/psycholoog verbonden die getraind is in het praten met kinderen.

Konijn

Van kinderen kunnen we veel leren. Zij hebben hun eigen leefwereld en voelen feilloos aan dat er iets mis is tussen hun ouders. Soms liggen ze wakker van dingen waar volwassenen helemaal niet aan denken. Of de wekelijkse verhuizing van mama naar papa ook geldt voor hun konijn bijvoorbeeld, of wie er zorgt voor papa nu mama niet meer thuis woont. Soms denken ze dat ze moeten kiezen, terwijl ze van allebei evenveel houden.

Pijn

In de informatiemap die ik aan nieuwe klanten uitdeel tijdens het gratis kennismakingsgesprek zit een brief van kinderen aan ouders die gaan scheiden. Die brief begint zo:

Een scheiding is iets tussen volwassenen. Maar de kinderen zitten met de gebakken peren. Laat ze er niet alleen mee worstelen. Dat is mijn hartenkreet!

De hele brief vindt u op hier.

Over de schrijver:

Bert Visser (1957) is erelid van ScheidingsWijze.

Miranda Boerkamp
Miranda Boerkamp


Plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen