Ga naar de inhoud

Griffierecht aangepast

Griffierecht is de bijdrage die je betaalt als je de scheiding en/of het ouderschapsplan indient bij de rechtbank.

Miranda Boerkamp Geschreven door , laatste update: 03 augustus 2024

Het griffierecht is voor 2024 gewijzigd.

Iedereen die in Nederland een gerechtelijke procedure start, moet griffierechten betalen. Dit zijn administratieve kosten die door de rechtbank geheven worden.

Bij het indienen van de stukken bij de rechtbank moet er eenmalig € 320,- voldaan worden (griffierecht 2024). Dit bedrag is voor beide partijen samen. Je kunt het ook wel toegangsgeld voor de rechtbank noemen. Wij werken met gezamenlijke verzoeken, dus dat het verzoek bij de rechtbank door jullie samen ingediend wordt en dan moet ieder persoon de helft van het griffierecht betalen, tenzij je daar natuurlijk samen andere afspraken over maakt.

Griffierecht en toevoeging

Dus per persoon is het griffierecht € 160,- en als je recht op toevoeging hebt, dan betaal je per persoon € 43,50 in 2024. Toevoeging is in het kort gesubsidieerde rechtsbijstand. Dat als je te weinig en/of inkomen hebt, dan betaal je naast een lager griffierecht ook minder voor de scheiding, dan hoef je alleen een lage eenmalige bijdrage te betalen van € 61,- of € 120,-.

Griffierecht

Griffierecht is dus de bijdrage die je betaalt als je de scheiding en/of het ouderschapsplan indient bij de rechtbank. Griffierecht moet altijd voldaan worden voordat de zaak in behandeling wordt genomen. Het griffierecht wordt vastgesteld door het Ministerie van Justitie. Vroeger werd griffierecht ook wel vast recht genoemd. Daarnaast moet je ook rekening houden met de kosten van het opvragen van uittreksels bij de Gemeente, die moeten namelijk ook meegezonden worden bij het indienen van de stukken/het verzoek inzake de scheiding. Uiteraard zal de mediator/ scheidingsspecialist daar meer over vertellen.

Meer weten over griffierecht? Klik hier

Miranda Boerkamp
Miranda Boerkamp


Plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen