Ga naar de inhoud

Film van het jaar gaat over scheiden? Marriage Story

Regisseur Noah Baumbach laat zien in Marriage Story hoe het huwelijk je door de vingers kan glippen.

Miranda Boerkamp Geschreven door , laatste update: 22 juli 2024

Regisseur Noah Baumbach laat zien in Marriage Story hoe het huwelijk je door de vingers kan glippen. Het lijkt er op dat dit de film van het jaar gaat worden;

VPRO Cinema (★★★★★) ‘Een bitterzoet meesterwerk’
de Volkskrant (★★★★★) ‘Een instant-klassieker met fantastische acteurs’
NRC (★★★★) ‘Scarlett Johansson en Adam Driver spelen voortreffelijk’
The Guardian (★★★★) ‘Noah Baumbach’s beste film tot nu toe’

Weg met het toernooi model

Charlie en Nicole zijn niet anders dan andere scheidende stellen uit onze praktijk; weldenkende mensen die (denken) geen advocaten nodig hebben om de scheiding te regelen. 

Als Nicole op enig moment toch een advocaat in de arm neemt verandert alles… Charlie begrijp dat namelijk niet. Het loop faliekant uit de hand en ze gaan allebei met de hakken in het zand. De advocaten verergeren de situatie. Hun 8 jarige zoon wordt de inzet van een juridische strijd.

De Nederlandse rechtspleging rond scheiding is inmiddels ook goed onderzocht en feit is dat we moeten zoeken naar betere routes.

De opzet van het voeren van een procedure bij een scheiding via het toernooimodel zet veel mensen tegen elkaar op.
Een advocaat is op de eerste plaats opgeleid het belang van zijn eigen cliënt te dienen. Hij of zij zal enkel uw eigen belangen behartigen, vaak ten koste van de andere partij, omdat dit nu eenmaal de werkwijze van een advocaat is.

Dit kan nodig zijn ingeval partijen dusdanig gebrouilleerd zijn, dat er van een gezamenlijk verzoek tot (echt)scheiding of mediation geen sprake (meer) kan zijn. ScheidingsWijze[n] wil het echter niet zover laten komen. De mediator van Scheidingswijze heeft genoeg ervaring om partijen op een kundige manier aan de praat te houden met elkaar.

Mediation

Charlie (Adam Driver) en Nicole (Scarlett Johansson) gaan scheiden. Hun huwelijk is op. Ze willen de scheiding in redelijkheid regelen. In Marriage Story vertelt de New Yorkse scenarioschrijver en regisseur Noah Baumbach (Greenberg, Frances Ha) hoe het huwelijk uiteenvalt na de scheiding.

De mediator heeft partijen een opdracht gegeven om middels een brief het huwelijk en elkaar te beschrijven. Daar start de film mee

Zo opent de film met het beschrijven van 2 lijstjes, vol menselijke eigenschappen en treffende details. Meteen wordt duidelijk dat niet alles koek en ei is. Waar je eerst nog op viel, zijn later de zaken waar je je aan gaat storen .

In Marriage Story stapelen de irritaties van de inmiddels verbroken relatie gaandeweg het scheidingsproces zich steeds verder op.

Natuurlijk staan wij bij mediation ook (kort) stil bij het verleden, bij het nu, maar richten we ons met name op de toekomst. Hoe kun je het afhechten, ballast opruimen en nog belangrijker verder als ouders.

Als je kiest om via mediation je scheiding te laten afwikkelen dan zal het verzoek tot echtscheiding als gemeenschappelijk verzoek via onze huisadvocaat worden ingediend bij de rechtbank.

Voorop staat dat je heer en meester bent en blijft van jullie eigen echtscheiding en vrij bent om af te spreken wat jullie willen. Dat is immers ook de kracht van mediation. Een keuze die je bewust hebt gemaakt.

Weten waar je aan toe bent

Het is van belang dat mensen goed geïnformeerd worden, dat er afspraken gemaakt worden van een hoge kwaliteit. Dat je weer weet waar je aan toe bent. Hoe zit het met wonen, wat heb je straks in je portemonnee? Dat maakt dat je met meer rust naar de toekomst kunt kijken. Dat je daar je blik op kunt richten en langzamerhand weer oog hebt voor wat er wel goed ging in het huwelijk.

Samen in vrijheid zaken onder begeleiding van de mediator doorspreken en uitwerken en vastleggen in een convenant en evt. een ouderschapsplan opstellen. Dat slechts door de advocaat ingediend hoeft te worden en door de rechter bekrachtigd wordt.

Natuurlijk vraagt dit ook kennis van zaken van de mediator (die bij Scheidingswijze dan ook altijd tevens een scheidingsspecialist is) om jullie te kunnen ondersteunen bij het vinden van goede oplossingen waar je allebei mee verder kunt. Dat is altijd het uitgangspunt.

Gelukkig zijn er steeds meer advocaten die dat ook inzien en zich zelfs bij ons aansluiten en het toernooimodel aan de kant zetten.

Innovatie

Innovatie is noodzakelijk. Niet alleen van het procesrecht maar ook om de mediator te helpen om tijd te hebben om met mensen het gesprek aan te gaan. Niet opgejaagd te worden doordat er te weinig tijd is, dat er door het recht op toevoeging (gesubsidieerde Rechtsbijstand) weinig budget is om de scheiding te regelen. Of dat partijen teveel kosten kwijt zijn aan randzaken, maar dat deze wel goed op papier staan zodat als het moeilijk wordt je er wel op terug kan vallen.

Als de administratie geautomatiseerd kan worden, dat in het dossier aangegeven wordt wat de volgende stap is die de mediator moet zetten en de contracten/overeenkomsten/ ouderschapsplannen na een druk op de juiste knoppen op maat kant en klaar gegenereerd kan worden dan heb je ook daadwerkelijk meer tijd om het gesprek aan te gaan en te ondersteunen in het vinden van de juiste oplossing voor partijen.

Beide kanten worden belicht in Marriage story

Het zijn momenten als deze die laten zien hoe Charlie, op het oog zo’n aardige vent, niet vrijuit gaat in de door Nicole geïnitieerde scheiding. Zorgvuldig houdt Baumbach oog voor beide kanten van het verhaal. En beter dan ooit vindt hij een balans tussen humor en tragedie: Marriage Story is pijnlijk en ontroerend, maar ook scherp en geestig.

Wanneer je ook wilt dat er oog is voor beide partijen, dat er tijd is om ‘zaken’ goed af te ronden. Je je weer kunt richten op de toekomst zonder dat je dit te veel, tijd, energie en geld kost. Dan wijzen wij je graag de weg.

Marriage Story Netflix

De film draait nog kort in de bioscoop maar is ook al te zien op Netflix. Hier kun je de Mariale Story trailer zien.

Marriage story kijkwijzer

Scheiden? Wij wijzen je de weg

In deze lastige periode wijzen wij jullie de weg en denken we van begin tot eind met jullie mee. Vraag direct een gratis informatiegesprek aan.

Gratis informatiegesprek aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Miranda Boerkamp
Miranda Boerkamp


Plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen