Ga naar de inhoud

Echt scheiden en de deskundigheid van de mediator

Mediation is een specifiek vakgebied. Bemiddelen en procesbegeleiding zijn daarin kernbegrippen.

Miranda Boerkamp Geschreven door , laatste update: 22 juli 2024

De deskundigheid van de mediator

Al vanaf het jaar 2000 promoot de Raad voor Rechtsbijstand om echtscheidingszaken samen op te lossen onder begeleiding van een professionele Register Mediator, ingeschreven in het kwaliteitsregister van Mediation Federatie Nederland.

De bedoeling van het kwaliteitsregister is om de consument inzicht te geven in de deskundigheid en het specialisme van de Register Mediator, bijvoorbeeld een aantekening “familie”.

De consument mag er dan vanuit gaan dat de mediator voldoende bekwaam is om dit specifieke echt-scheiden proces te begeleiden en daar waar nodig is externe deskundigheid in te schakelen.

Mediation is een specifiek vakgebied. Bemiddelen en procesbegeleiding zijn daarin kernbegrippen.

Wij zien geregeld dat de verwachtingen van de consument ten aanzien van de deskundigheid van de mediator zeer hoog gespannen zijn. Men verwacht dat de mediator tevens, advocaat, notaris, financieel deskundige, therapeut of psycholoog is.

Ook al heeft men een gedegen beroepsopleiding gevolgd, toch kent iedere mediator ook zijn beperkingen en specifieke deskundigheid, zo zijn tot mediator opgeleide advocaten juridisch vaak goed op de hoogte, financieel deskundigen op het gebied van financiën, woningen en hypotheken en psychologen hebben vaak meer inzicht in de menselijke processen.

Ons advies is : Laat u van te voren goed informeren over de specifieke kwaliteiten van de mediator en zijn werkervaring. Kies de mediator die het best bij uw vraag past.

Miranda Boerkamp
Miranda Boerkamp


Plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen