Ga naar de inhoud

De koek is op

Op een mooie zonnige lentedag in 2021 kreeg ik een telefoontje van echtpaar uit Twente, ze wilden gaan scheiden en of ik ze wilde helpen…

Miranda Boerkamp Geschreven door , laatste update: 22 juli 2024

Op een mooie zonnige lentedag in 2021 kreeg ik een telefoontje van echtpaar uit Twente, ze wilden gaan scheiden en of ik ze wilde helpen om het in goede banen te leiden. Natuurlijk wilde ik dat, dat is mijn vak.

We maakten een afspraak en ik zat aan tafel met Mileen en Remco. Natuurlijk komt dan ook ter sprake hoe het zover gekomen is en of ze beiden willen scheiden. Mileen was daarin duidelijk, hij heeft een nieuwe vriendin en hij wil scheiden! Ik kan mijn huwelijk niet in mijn ééntje voortzetten dus ik heb geen keus en zal mijn medewerking verlenen, vervolgde ze. Ze keek daarbij verbittert en de pijn bij haar was voelbaar.

Remco nam daarop het woord en zei: “de koek is op.” Gewoonlijk wil ik dan nog wel eens vragen wat hij bedoelt met “de koek” of hoe “de koek” op is geraakt? Deze keer besloot ik dat niet te doen.

Scheiden en de woning:

Remco en Mileen wonen in een woonboerderij in het fraaie Twentse landschap tegen de grens met Duitsland. Op het erf is een gastenverblijf, een paardenstal, een paardenbak, uiteraard paarden, wat overig vee en weilanden.

Ze zijn gehuwd op huwelijkse voorwaarden met allerlei bepalingen en clausules. Remco vertelt dat hij samen met hun, nog thuiswonende, 20 jarige zoon Victor het hele paardengebeuren beheert. Hij zou de woonboerderij graag willen behouden ook in het belang van hun zoon Victor. Victor heeft de middelbare school afgerond en zit in een tussenjaar. Victor wil graag een jaar thuis wonen en voor de woonboerderij, de paarden en andere dieren zorgen om daarna een vervolgstudie te kiezen.

Mileen wil haar medewerking hieraan verlenen in het belang van Victor. Ze heeft ondertussen een huurwoning in een naburig dorp gevonden maar maakt zich wel zorgen over haar financiën na de scheiding.

Alle financiën worden ontvlecht en tegen het licht gehouden op fiscale en juridische haalbaarheid. Uiteindelijk lukt het om afspraken te maken zodat Remco de woonboerderij kan behouden en dat de situatie na de scheiding voor beiden leefbaar en betaalbaar is. Het lijkt erop dat er oplossingen gevonden zijn die voor allen een oplossing vormen.

Scheiden en kinderen:

Voor meerderjarige kinderen hoeft er geen ouderschapsplan opgemaakt te worden. Victor heeft een baantje en is verder thuis als verzorger, samen met zijn vader, van de dieren bij de woonboerderij. De ouders wensen geen aanvullende afspraken te maken over de kosten van Victor omdat hij veel arbeid in natura verricht.

Dan belt Mileen mij in paniek op want Victor wil niet meer in de woonboerderij bij Remco wonen maar bij haar komen wonen. De reden dat zij medewerking verleende om Remco de woonboerderij te laten overnemen lag in het belang voor haar zoon Victor om daar te blijven wonen. Nu dat niet meer zo is wil zij overgaan tot verkoop van de woonboerderij!

Vervolgens krijg ik Remco aan de lijn. Hij vertelt mij dat Victor zijn vriendin niet accepteert maar dat zijn zoon toch niet kan bepalen met wie hij een relatie aangaat!

Ik plan een extra afspraak met Mileen en Remco in om de ontstane situatie te bespreken. De verhoudingen zijn veranderd en flink bekoeld.

Het wordt duidelijk dat Remco met zijn nieuwe vriendin en haar drie kinderen wil gaan samenwonen in de voormalige echtelijke woning. Mileen ontploft en zegt alle medewerking hieraan op indien haar zoon Victor hierin geen rol heeft en besluit bij haar te blijven wonen. Als de kruitdampen zijn gedaald stel ik voor een gesprek met Victor te plannen om zijn beweegredenen te horen. Beiden stemmen hiermee in en uiteindelijk Victor ook, er wordt een afspraak met Victor gepland. Beide ouders betwijfelen of het gesprek met Victor tot resultaat leidt omdat hij zich de laatste tijd erg slecht uit en zeer stil is.

Scheiden en meerderjarige kinderen:

Ik zie Victor binnen komen lopen, rechtop en zelfverzekerd een jongen van 20 jaar die je bijna een man mag noemen. Zijn ogen ogen staan niet dof maar schitteren ook niet, ik zie een jonge man die worstelt met zijn gevoelens maar niet gebroken is.

Voor hem is dit een lastig moment, hij gaat naar de mediator/scheidingsspecialist en mag daar zijn verhaal vertellen, zijn gevoelens uiten over de scheiding van zijn ouders. Dat is nog niet zo gemakkelijk.

Het liefste zou ik zijn handdruk willen voelen maar dat kan helaas niet door Corona, maar zijn lichaamstaal straalt kracht uit.

We raken aan de praat en ik vertel hem dat alles wat we hier aan tafel bespreken onder ons blijft tenzij hij zijn toestemming verleent om het aan zijn ouders te vertellen.

Om dit kracht bij te zetten vertel ik hem een verhaal toen ik een 21 jarige jongen was en mijn ouders gingen scheiden, dat verhaal is niet een leuk en zelfs een beetje stout, ik vraag hem of dit onder ons mag blijven omdat ik liever niet wil dat zijn ouders dat weten.

Victor lacht, dit is herkenbaar zegt hij……ik zal het voor mijzelf houden. Het ijs is nu gebroken.

Victor is het tegendeel van geslotenheid en verwoordt zich erg goed, ik krijg een waterval van emoties en gevoelens over me heen. Hij vertelt in geuren en kleuren over zijn unieke band met zijn vader, hoe zij alles samen deden. Zodra zijn vader thuis kwam ging hij samen met Victor naar de dieren en de paarden om deze te verzorgen en hadden ze vele gesprekken samen. Voor Victor zijn deze momenten zo waardevol en belangrijk, hij ziet Remco als zijn vader en zijn vriend!

Ik heb een lang gesprek met hem en uiteindelijk komen de pijnpunten naar boven. Victor heeft zijn eigen vertrouwde slaapkamer in de woonboerderij moeten opgeven voor de kinderen van de vriendin van zijn vader. Hij mocht naar het gastenverblijf verhuizen, dat gaf hem meer privacy toch? Hij voelde zich weggestuurd en vernederd. Ook zei hij geen probleem met de vriendin van zijn vader te hebben. Het maakt mij niet uit wie dat is…….maar ik ben mijn vader kwijt!

Toen kwam de aap uit de mouw, Victor miste zijn vader, de aandacht en de gesprekken die hij met hem had. Maar nu hij een vriendin heeft helpt zijn vader niet meer met de dieren als hij in huis komt. Zijn vader heeft alleen nog oog en aandacht voor zijn nieuwe vriendin en haar kinderen en niet meer voor hem. Victor staat er nu alleen voor en wil dat niet! Het verscheurt hem en verlaat dan liever het perceel uit zelf bescherming. En trekt bij zijn ieder in.

Conclusie: Victor mist zijn vader enorm en wil zijn vader terug.

Vader schrikt enorm van deze openbaring en belooft beterschap.

Oplossing:

In overleg met vader en zoon afgesproken dat de nieuwe vriendin van de vader twee dagen per week niet aanwezig is op het erf zodat vader en zoon deze dagen samen mogen en kunnen invullen zoals ze altijd deden.

Vader, moeder, zoon en nieuwe vriendin geven akkoord over deze afspraak en daarmee is de scheiding afgerond……

Nu maar hopen dat de vader zijn hormonen in bedwang kan houden en zijn zoon voorop stelt en hem geeft wat afgesproken is.

Scheiden? Wij wijzen je de weg

In deze lastige periode wijzen wij jullie de weg en denken we van begin tot eind met jullie mee. Vraag direct een gratis informatiegesprek aan.

Gratis informatiegesprek aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Miranda Boerkamp
Miranda Boerkamp


Plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen