Ga naar de inhoud

Afscheid nemen met liefde en respect

Als het lukt om liefdevol en respectvol uit elkaar te gaan, maak je zoveel sneller een stap naar een nieuwe toekomst.

Miranda Boerkamp Geschreven door , laatste update: 03 augustus 2024

Contradictio in Terminis?

De titel van deze blog klinkt als een complete tegenstelling: Een ‘contradictio in terminis’ om maar een mooie Latijnse term te gebruiken. Afscheid van elkaar nemen omdat de relatie niet meer werkt, de rek eruit is, je de ander niet meer kunt uitstaan of vergeven of je simpelweg niet meer van elkaar houdt. Het bovenstaande verhoudt zich voor de meesten niet tot ‘liefde’ en/of ‘respect’.

Van commitment naar respect

En toch kan het samengaan. En sterker nog; als het lukt om liefdevol en respectvol uit elkaar te gaan, maak je zoveel sneller een stap naar een nieuwe toekomst.
Klinkt als makkelijker gezegd dan gedaan in veel situaties en dat is het natuurlijk vaak ook.
Je relatie op een liefdevolle, maar in ieder geval op zijn minst respectvolle wijze, te beëindigen, vereist grote inzet en commitment van alle betrokkenen.
Vervelende gebeurtenissen of situaties uit het verleden voelen vaak als groot onrecht wat is aangedaan en deze moeten eerst een plek krijgen en vooral erkenning krijgen om het verleden uiteindelijk achter je te kunnen laten.

Echt luisteren naar elkaar geeft de ander erkenning

In feite is dat voor ons, als scheidingsspecialist, één van de belangrijkste taken aan tafel.
Proberen ervoor te zorgen, dat er bij de mensen aan onze tafel echt betrokkenheid en bereidheid is om de scheiding via mediation te regelen. Als we constateren, dat die commitment er echt is, dan komt er ruimte voor de betrokkenen om hun ervaringen binnen de relatie te delen met de ander. Dat doen ze bij ons aan de mediationtafel. Vaak luisteren partners voor het eerst echt goed naar elkaar en dan pas horen ze ook wat de ander te vertellen heeft en hoe zijn of haar beleving over de relatie is geweest.
Immers, een verhaal of een conflict heeft altijd meerdere kanten en belangen en dé waarheid is niet in zwart of wit gedrukt.

Van begrip naar liefdevol respect

En dan zien we aan de tafel vaak een mooi proces gebeuren; er ontstaat weer wederzijds begrip en erkenning voor de positie van de ander. En met het begrip en de erkenning, komt het respect terug en lukt het plotsklaps wel om de scheiding liefdevol te regelen. De vervolgstappen zijn dan vaak zo gemaakt.

Zorgen over financiën

Zoals bijvoorbeeld onzekerheid over de financiën. Voor de meeste stellen aan tafel een grote zorg. Het geeft dan houvast om alles op een rijtje te zetten en de afspraken door de scheidingsspecialist vast te laten leggen. Dit gaat veel soepeler als je beiden de juiste mindset en commitment hebt en niet hoeft te strijden over iedere Euro.

Zorgen over de kinderen

Ook maken eigenlijk alle ouders zich grote zorgen over de impact van de scheiding op hun kinderen. Iedere ouder wil dat hun kinderen voorop staan en terecht!
Echter, afspraken maken over de zorg voor de kinderen na de scheiding lukt alleen als ouders respectvol met elkaar omgaan en de financiële situatie uiteraard goed geregeld is. Vaak is het voor ouders zeer emotioneel om een ouderschapsplan te moeten opstellen, omdat de impact van hun beslissing om uit elkaar te gaan, dan pas echt concreet en zichtbaar wordt. Om de kinderen inderdaad op de 1e plek te kunnen zetten, is het zo belangrijk dat ouders elkaar niet afvallen en samen op 1 lijn blijven zitten.
Immers, als je bij de kinderen je ex-partner afvalt, voelt het voor hen alsof je hen afvalt. Je bent en blijft immers samen ouders!

Wees duidelijk naar de kinderen

Zorg er ook voor dat je altijd duidelijk blijft naar de kinderen:
Vertel ze duidelijk dat je elkaar nog steeds aardig vindt en dat je altijd de ouders zult blijven, maar dat jullie niet meer samen komen. Je wilt ze immers geen valse hoop geven, maar geef ze wel het vertrouwen dat jullie er beiden altijd voor ze zullen zijn.

Praktische tips:

Als scheidingsspecialist geven wij stellen aan tafel altijd de volgende handige tips:

1. Blijf begrip houden voor elkaars situatie

Vaak is het zo dat de ene partij wat verder in het proces is, dan de andere partij. Blijf dit respecteren en gun elkaar de ruimte om te wennen aan de nieuwe situatie. Dit kost soms wat meer tijd, maar dit helpt je verderop om de scheiding op een goede manier af te ronden.

2. Blijf je emoties de baas

Soms makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch zijn emoties vaak een slechte raadgever en is het verstandig deze niet de overhand te laten nemen. Dit voorkomt vechtscheidingen in de toekomst.

3. Blijf in gesprek met elkaar

Hoewel het soms makkelijker lijkt om je communicatie via app of mail te laten verlopen, zeker als je kwaad of verdrietig bent, raden wij dit eigenlijk altijd af.
Online komen zaken vaak harder of minder genuanceerd over en voordat je het weet, escaleert iets kleins tot onherstelbare schade.
Wil je wat met de ander bespreken? Pak de telefoon of ga langs en bespreek het met een kop koffie.

Vul het contactformulier in en we brengen je in contact met de dichtstbijzijnde mediator tevens scheidingsspecialist.

Miranda Boerkamp
Miranda Boerkamp


Plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen