Ontbinding geregistreerd partnerschap
Een geregistreerd partnerschap heeft veel overeenkomsten met een huwelijk. Wanneer jullie uit elkaar willen, ga je dus eigenlijk scheiden. Bij ScheidingsWijze weten we exact met welke regels en procedures je te maken krijgt. Wij zorgen ervoor dat de ontbinding van het geregistreerd partnerschap snel en soepel verloopt.
Snel ontbinden zonder rechter
Zonder minderjarige kinderen kan het geregistreerd partnerschap zonder rechter ontbonden worden. Als jullie beiden achter de beslissing staan natuurlijk. Samen leggen we afspraken vast in een beëindigingsovereenkomst, bijvoorbeeld over partneralimentatie en pensioen. Binnen circa een maand na het eerste gesprek kan de ontbinding van het geregistreerd partnerschap bij de burgerlijke stand verwerkt zijn.
Er zijn minderjarige kinderen in het spel
Wanneer jullie minderjarige kinderen hebben vragen wij de rechter om het geregistreerd partnerschap te ontbinden. Bij dit verzoek leveren wij ook het verplichte ouderschapsplan aan. Dit plan stellen we samen met jullie op. Wij ondersteunen bij het opstellen van een beëindigingovereenkomst/ convenant op te stellen zodat alle afspraken duidelijk zijn. Binnen ongeveer twee tot drie maanden is de scheiding verwerkt bij de burgerlijke stand.
Ik ben het niet eens met de beslissing
Wil je partner niet uit elkaar of andersom? Of zijn jullie nog in conclaaf over bepaalde zaken? Wij raden toch echt aan om met elkaar in gesprek te blijven. Is dit niet mogelijk, dan kan de ontbinding van het geregistreerd partnerschap eenzijdig middels een advocaat bij de rechter aangevraagd worden. Binnen 14 dagen ontvangt de (ex)partner een kopie van dit verzoek en kunnen verdere stappen genomen worden.
Hoe nu verder?
Twijfel je of je het geregistreerd partnerschap wilt ontbinden? Lees dan het artikel Scheiden of blijven, wij staan voor je klaar. Voor, tijdens én na het scheidingsproces. Wanneer je toe bent aan de volgende stap wijzen wij je de weg. Het ontbinden van een geregistreerd partnerschap gaat als volgt in zijn werk:
- Neem contact op met ScheidingsWijze
- Bepaling: ontbinden geregistreerd partnerschap met of zonder rechter
- Opstellen beëindigingoverkomst of echtscheidingsconvenant
- Indien sprake van minderjarige kinderen: opstellen ouderschapsplan
- Verzoek ontbinden geregistreerd partnerschap indienen bij de rechtbank
- Verwerking ontbonden geregistreerd partnerschap bij de burgerlijke stand
Gratis informatiegesprek aanvragen
Hoe nu verder?
Scheiden of uit elkaar gaan is loslaten. Loslaten gaat gepaard met verdriet en rouw om wat er verloren gaat als je uit elkaar gaat. Maar het kan ook gaan over opluchting om wat je niet meer hoeft. Wel is het noodzakelijk om afscheid te nemen, te leren loslaten en om te leren kijken met andere ogen. ‘Oog op de toekomst’.
Veelgestelde vragen
Over het ontbinden van een geregistreerd partnerschap
Hoe werkt het ontbinden van een geregistreerd partnerschap?
Wanneer je samen minderjarige kinderen hebt, zal de ontbinding een geregistreerd partnerschap via de rechter moeten gebeuren. Dit zodat duidelijk is dat er goede afspraken zijn gemaakt omtrent de kinderen. Dit kan met behulp van een advocaat of mediator. Ook wanneer je samen geen kinderen hebt, maar er bijvoorbeeld voor wat betreft de vermogensverdeling of alimentatie niet samen uitkomt, zal de rechter er aan te pas moeten komen om een geregistreerd partnerschap te ontbinden.
Heeft relatietherapie zin?
Relatietherapie is zinvol wanneer je er allebei achter staat en je ook bereid bent om naar jezelf te kijken en de confrontatie met jezelf aan te gaan. Dit laatste is moeilijk, omdat wij in de eerste instantie geneigd zijn om de oorzaak van onder andere conflicten bij de ander te zoeken en vaak ons eigen gedrag hierin niet zien. Tijdens relatietherapie leer je meer van de ander, maar ook meer van jezelf te begrijpen. Je leert beiden om je beter te uiten, waardoor je elkaar beter snapt. Wanneer je beiden openstaat voor relatietherapie en er voor wilt gaan, en niet alleen je gelijk probeert te halen, kan relatietherapie wonderen verrichten.
Kan ik blijven wonen na de scheiding?
Wanneer je gaat scheiden en in de huidige koopwoning wenst te blijven wonen, is een belangrijke voorwaarde dat je over voldoende inkomsten beschikt om de vaste lasten te kunnen blijven betalen. Wanneer je de hypotheek overneemt, zal de ex-partner uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslagen moeten worden.
Hoe vertel ik het mijn partner
Het vertellen aan je partner dat je wilt gaan scheiden, is voor veel mensen één van de moeilijkste momenten in het leven. Bovendien moet er, naast de eigen emoties, rekening gehouden worden met de emoties van je partner. Voor veel mensen is dit een reden om de scheidingsmelding zo lang mogelijk uit te stellen. De pijn, zeker bij een onverwachte scheidingsmelding, kan niet verzacht worden. Wel kan degene die wil scheiden een aantal voorwaarden scheppen, waardoor de communicatie tussen de beide partners niet voorgoed verstoord wordt en waardoor de partners tijdens en na het scheidingsproces met elkaar kunnen blijven overleggen.