Ga naar de inhoud

Alimentatie berekenen 

Financiële zaken regelen tijdens een scheiding kan stressvol zijn. Logisch. Het gebrek aan informatie en overzicht veroorzaakt onrust, deze zorg nemen wij graag weg. Het uitgangspunt bij het berekenen van alimentatie is altijd dat iedereen verder kan, er is ook een toekomst na de scheiding. 

Soorten alimentatie  

Alimentatie is een wettelijke financiële bijdrage om ook na een scheiding te kunnen voorzien in levensonderhoud. In Nederland kennen we twee soorten alimentatie namelijk kinderalimentatie en partneralimentatie. Goed om te weten: kinderalimentatie gaat áltijd voor partneralimentatie. 

Kinderalimentatie   

Wanneer jullie samen kinderen hebben zijn jullie beide verantwoordelijk voor hun levensonderhoud. Naast het verplichte ouderschapsplan maak je hiervoor financiële afspraken, deze gelden tot het kind 21 jaar is geworden.

Komen jullie er niet uit? Dan bepaalt de rechter de hoogte van de alimentatie.  Onze ervaring is echter dat als je snapt he het zit het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn en dat je er prima onderling uit kan komen als de berekening maar helder en eerlijk is.

Ook is het mogelijk om in plaats van kinderalimentatie bijvoorbeeld te kiezen voor een gezamenlijke kinderrekening. Laat het ons gerust weten als je daar meer over wilt weten.

Partneralimentatie  

Als (ex)partners zijn jullie verplicht om voor elkaar te zorgen. De partner met het minste inkomen heeft wellicht recht op partneralimentatie.

Ook hier geldt dat vaak veel onrust wordt gecreëerd door angst en onwetendheid. Die zorg nemen wij graag weg. het uitgangspunt is altijd dat een ieder weer verder kan en dat er ook een toekomst is na de scheiding.

Kosten

Bij ScheidingsWijze kun je terecht voor een volledige en officiële alimentatieberekening voor slechts € 39,95. En helemaal handig, de berekening kun je eenvoudig zelf maken via www.alibox.nl. Wanneer jullie de scheiding via ScheidingsWijze afwikkelen krijgen jullie de kosten voor de alimentatieberekening retour. 

 Alimentatie berekenen 

Een alimentatieberekening uitgevoerd door onze mediators kost € 350. Je hebt dan ook direct zicht op je NBI (Netto Besteedbaar Inkomen). Natuurlijk is een afspraak met toelichting over de berekening inbegrepen, zodat er voor nu en in de toekomst geen onduidelijkheid over de alimentatie hoeft te bestaan.

Afwijken van de wettelijke maatstaven is toegestaan, maar het is dan wel goed om te weten waar je van afwijkt dus is ons advies om altijd een berekening te maken.

Zelf alimentatie berekenen   

Bij ScheidingsWijze werken we samen met www.alibox.nl, de enige website in Nederland waar je zelf een officiële en volledige partneralimentatie- en kinderalimentatieberekening kunt maken. Alibox geeft een duidelijk, volledig en persoonlijk overzicht van de te ontvangen of te betalen alimentatie, specifiek voor jullie situatie. 

Hoe nu verder?

Scheiden of uit elkaar gaan is loslaten. Loslaten gaat gepaard met verdriet en rouw om wat er verloren gaat als je uit elkaar gaat. Maar het kan ook gaan over opluchting om wat je niet meer hoeft. Wel is het noodzakelijk om afscheid te nemen, te leren loslaten en om te leren kijken met andere ogen. ‘Oog op de toekomst’.

Alimentatie

Veelgestelde vragen

Over alimentatie
Hoe lang moet ik kinderalimentatie betalen?  

De verplichting tot het betalen van kinderalimentatie loopt tot kinderen 21 jaar worden. Vanaf 18 jaar zijn kinderen in de meeste gevallen zelf ontvangstgerechtigd en kan de betaling van de kinderalimentatie rechtstreeks naar het kind gedaan worden. In bijzondere gevallen duurt de onderhoudsplicht langer dan de 21 jarige leeftijd van het kind, bijvoorbeeld wanneer het kind om een bepaalde reden aantoonbaar niet in het eigen levensonderhoud kan voorzien of als het kind gehandicapt is.  

Hoe lang moet ik partneralimentatie betalen / heb ik recht op partneralimentatie? 

De duur van partneralimentatie is beperkt tot de helft van de duur van het huwelijk tot maximaal vijf jaar na de datum van de echtscheiding. Er zijn drie uitzonderingen: 

  • Langdurige huwelijken (langer dan 15 jaar), waarbij de alimentatiegerechtigde uiterlijk 10 jaar jonger is dan de AOW leeftijd. De alimentatieverplichting eindigt pas wanneer de alimentatiegerechtigde de AOW leeftijd bereikt heeft. In dit geval dus na maximaal 10 jaar.  
  • Bij een huwelijk met kinderen onder de 12 jaar eindigt de alimentatieverplichting op het moment dat het jongste kind 12 jaar geworden is. In dit geval dus na maximaal 12 jaar.  
  • Alimentatiegerechtigden van 50 jaar en ouder, welke langer dan 15 jaar getrouwd zijn geweest, hebben recht op 10 jaar alimentatie.  
Wat is het verschil tussen kinderalimentatie en een kinderrekening? 

Wanneer ouders uit elkaar gaan, wordt voor de kinderen vaak kinderalimentatie vastgesteld. De ene ouder betaalt dan een maandelijks bedrag aan de andere ouder, waarvan deze alle kosten van de kinderen dient te betalen. Wanneer ouders ervoor kiezen na de scheiding niet alleen de opvoeding en verzorging van de kinderen samen te blijven doen, maar ook samen te blijven voorzien in de kosten van hun kinderen, kunnen zij kiezen voor een kinderrekening. Dit houdt in dat de ouders een gezamenlijke bankrekening aanhouden, waarop zij beiden naar rato van draagkracht maandelijks een bedrag overmaken, waarvan alle kosten van de kinderen betaald worden.  

Hoe wordt de hoogte van kinderalimentatie berekend?

Bij het berekenen van de hoogte van kinderalimentatie wordt er gekeken naar de behoefte; wat is er nodig om ervoor te zorgen dat de huidige leefsituatie zo goed mogelijk gehandhaafd blijft? Ook is de hoogte van de kinderalimentatie voor een groot deel afhankelijk van de draagkracht van de ouders. Hierbij wordt rekening gehouden met bijvoorbeeld de woonlasten, andere vaste lasten etc. Vervolgens wordt er met deze gegevens en aan de hand van onder andere de omgangsregeling een kinderalimentatieberekening gemaakt. Voor een indicatie van de hoogte van de kinderalimentatie kun je zelf een berekening maken op Alibox.nl

Hoe wordt partneralimentatie berekend? 

Om vast te stellen of er recht is op partneralimentatie wordt er niet alleen gekeken naar de financiële situatie van de alimentatieontvanger, maar uiteraard ook naar de financiële situatie van de alimentatiebetaler. Het is namelijk ook mogelijk dat er in feite wel recht bestaat op partneralimentatie, maar dat uit de financiële gegevens van de ex-partner blijkt dat hij of zij simpelweg niet in staat is om partneralimentatie te betalen. Er wordt in feite een vergelijking gemaakt tussen de behoefte (wat heb je nodig aan partneralimentatie) en de draagkracht van de ex-partner (wat kan hij of zij betalen). Wanneer je zelf een snelle indicatie wilt hebben van de hoogte van de partneralimentatie, kun je gebruik maken van onze alimentatiecalculator, Alibox

Kan ik partneralimentatie afkopen? 

Partneralimentatie kan afgekocht worden. Het voordeel hiervan is dat je geen financiële verplichtingen meer hebt naar elkaar. Een nadeel hiervan kan zijn dat wanneer de ex-partner op korte termijn gaat samenwonen of hertrouwt, het hele bedrag aan partneralimentatie al is afgekocht, terwijl wanneer de partneralimentatie maandelijks betaald werd de betalingsverplichting dan was gestopt. Ook kan het afkopen van partneralimentatie veel nadelige fiscale consequenties hebben, omdat het gezien wordt als inkomen en dit invloed kan hebben op het recht op toeslagen. Ook kan de gemeente, in het geval dat er een uitkering wordt aangevraagd door de ex-partner, alsnog het bedrag aan maandelijkse partneralimentatie verhalen bij de alimentatiebetaler, of de aanvraag voor een uitkering weigeren, ook al is het afgekocht. Bij het afkopen van partneralimentatie is het dus altijd aan te raden een financieel adviseur in te schakelen.