Ga naar de inhoud

Achternaam ex houden na de echtscheiding, kan dat?

Regelmatig krijgen wij de vraag of het mogelijk is om na de scheiding de achternaam van de ex te blijven dragen.

Meestal betreft het een vrouw die de familienaam van de man wil behouden, de meeste kinderen dragen de achternaam van hun vader. Door de scheiding of de ontbinding van het geregistreerd partnerschap ga je normaliter weer je meisjesnaam dragen.

Waarom achternaam ex?

Er is vaak de behoefte om de achternaam van de ex te behouden om dezelfde naam als de kinderen te houden of als er sprake is van een eigen bedrijf/ carrière. Minder gebruikelijk is het dat de man de familienaam van de vrouw wil blijven dragen, maar uiteraard is dat ook mogelijk.

Het antwoord

Na de scheiding kun je beide achternamen blijven gebruiken, daar is volgens de wet geen toestemming van elkaar voor nodig. We zien vaak dat de meeste mensen langzaam aan weer hun eigen achternaam gaan gebruiken.

Registratie

Na de scheiding of zoveel later als gewenst kun je bij de Basis registratie Personen (bij de Gemeente waar je ingeschreven staat) je naamgebruik laten registreren, dat hoeft dus niet meteen.

Bezwaar ex

Zeker als er kinderen uit het huwelijk geboren zijn dan kan de ex niet zomaar verbieden om zijn achternaam niet meer te gebruiken. Daarvoor is een gang naar de rechtbank nodig.

Wanneer is het niet meer toegestaan?

Als je opnieuw gaat trouwen of een geregistreerd huwelijk aangaat dan is het gebruik van de familienaam van ex-echtgenoot niet meer toegestaan.